.

Jordi Roca al balcó del Mediterrani després de l'entrevista amb Tarragona 21.

Jordi Roca al balcó del Mediterrani després de l’entrevista amb Tarragona 21.

Jordi Roca és el candidat del PP per Tarragona a les properes eleccions generals del 20-D. Està casat i té un fill i una filla. Li agraden els animals i a casa també viuen amb una gossa i una gata. Viu a Tarragona. Com a informàtic de formació li agrada la ciència i les noves tecnologies.

Què el va portar a fer política?

Va començar com una curiositat científica. Jo, instintivament, era liberal, però mai havia estat actiu en política. A l’any 98 em vaig apropar al PP, on vaig conèixer a l’Ajendro Fernández. Vaig agafar el relleu del Quico Ricomà i fins aquí.

Durant la precampanya va dir que es tractaven d’unes eleccions complexes. Ho estan sent?

En principi estic content, però la situació és peculiar. Els debats a set fan la cosa molt complicada.

El resultat del CIS dóna un empat a set. Ho veuen com una oportunitat?

Jo vull guanyar. Les enquestes només marquen una certa tendència i tot apunta que serà difícil trobar consens. Tot i que és un tòpic, al final l’única enquesta serà la del dia 20-D.

A Tarragona província Ciutadans és una amenaça?

Ciutadans està en ‘la cresta de l’onada’. Té l’avantatge que és un partit nou i que no té desgast de govern. Però nosaltres ho hem fet bé i la província de Tarragona està millor que fa quatre anys.

En aquests quatre anys s’ha reduït l’atur, però el salari mínim no ha augmentat. Què proposen?

Hi ha molta gent que havia perdut la feina. Hem de ser capaços de reforçar el creixement, anar més enllà i aconseguir que aquells que estan cobrant poc puguin cobrar una mica més.

La nova mesura de l’excepció de l’IRPF per a les persones que treballin més enllà de la jubilació que aportarà?

En primer lloc suposa un estalvi de 680 milions a l’estat. A més, aquestes persones aportaran no només el fruit del seu treball, que enriqueix molt la societat, sinó que augmentarà el PIB. A més, no pagarem en pensions i ens estalviarem impostos. És tracta d’un ‘win-win’.

En què consisteix la reforma de contractes del sector públic?

Hem de donar més transparència a la contractació de la gestió pública. Tot i que la que està vigent és la del govern de Zapatero, que era bona, però a la Comissió d’Investigació vam veure que s’havia de revisar. Hi havia organismes públics a Catalunya on de 28 contractacions unes 27 esesaltaven la llei. En aquest sentit, hem de reforçar la transparència i el control –previ o posterior- de la contractació indeguda en el sector públic.

Si el PP guanya les generals i ‘Junts pel Sí’ arriba a un pacte, com afrontaran el debat sobiranista a Catalunya?

Nosaltres farem complir la llei. Cada part de les institucions farà el li correspongui si es vol canviar la llei, però sempre des de la legalitat. El govern d’Espanya és l’únic que hem tingut els catalans en els darrers tres anys, i encara més en els darrers tres mesos. El govern d’Espanya seguirà governant per als catalans i per als tarragonins.

Unió proposa un concert fiscal català. L’acceptarien?

Totes les institucions han arribat a pactes però cal aclarir quina competència correspon a cada administració. Fins ara el model ha funcionat molt bé, però si es presenta una altra proposta nosaltres l’estudiarem i dialogarem.

La campanya va començar marcada pel debat de les infraestructures. Com valora les crítiques per la demora en l’arribada del tercer fil?

El tercer fil s’ha licitat en un temps rècord. S’havia trencat el consens que tenia la ciutat i que estava contemplat en els plans territorials parcials de la Generalitat. Tot i així, per les demandes dels agents socials de Tarragona, s’ha licitat. S’està seguint el tràmit administratiu. Qualsevol deficiència de calendari comença per aquells promotors del tercer fil que van dir que es trigaria sis mesos i que ho pagaria el sector privat. Ens van enganyar a tots. A partir d’aquesta mentida hem heretat una situació amb problemes.

Quines són les propostes principals per Tarragona?

Igual que fa quatre anys, quan el diputat Alejandro Fernández es va proposar recuperar les infraestructures. Ara segueix sent una tasca pendent. El 60% de la T-11 s’ha acabat i l’A-27 s’està fent (queda el tercer i continuarem amb el quart tram). S’ha triplicat la inversió ferroviària a la província. Ara el gran repte és el corredor del Mediterrani. Per primer cop un govern es compromet a no renovar els peatges que hi ha a la província de Tarragona.

Si Jordi Roca va a Madid, com donarà suport els Jocs del Mediterrani?

Nosaltres sempre hem donat suport als Jocs. Ara, per fi, tenim un conveni entre l’Ajuntament i el govern d’Espanya. Aquest serà el primer esdeveniment esportiu de la història de l’estat amb finançament del govern central -un total de 3,4 milions-. Tot i que s’han de millorar qüestions com els patrocinis, però ara la porta de col·laboració entre administracions ja està oberta.

B.U.

/* JS para menú plegable móvil Divi */