.

El president del Centre d’Amics de Reus, Joan Maria Mallafrè, amb el de la Cambra de Reus, Jordi Just. Foto: Tots21

Amb un crit que Reus i el seu territori treballint ‘fent xarxa’, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, va fer ahir un clam a la necessitat de millorar les infraestructures perquè l’àrea d’influència de la zona de la Cambra, que abarca cinc comarques, no perdi el pas dels nous temps. Convidat pel Centre d’Amics de Reus per fer una conferència sobre Reus i el territori, Just reclamà com a actuacions preferents la millora de la C-14 i l’N-420.

‘El desdoblament de la C-14 seria un element estratègic de primera magnitud i permetria, en el tram Montblanc-Tàrrega, connectar amb l’Eix Transversal’, va apuntar. Demanà de nou el també desdoblament de la N-420, que ‘serviria per rebaixar els efectes del despoblament que impacten sobre les comarques per on discorre’. En paral.lel ‘obriria una nova via ràpida d’accés fins a Madrid, que estalviaria temps i quilòmetres en relació a l’actual traçat per Saragossa.’

També va qüestionar la ruta actual entre Reus i Cambrils: ‘Són les dues úniques poblacions importants del Camp de Tarragona que no estan unides per una autovia’. En el servei d’autobús, els dissabtes, dia d’innegable activitat comercial, ‘per anar de Cambrils a Reus, en les dues direccions, tenim 10 freqüències. El mateix dia, per anar de Salou a Reus, en tenim 50’.

Sobre la ubicació de l’estació central intermodal de l’Aeroport, Just va ser taxatiu: ‘L’important no és on es faci, sinó quan es faci. Que tinguem d’una vegada per totes una connexió ràpida, per exemple amb Barcelona. No pot ser que encara avui triguem el mateix en desplaçar-nos a la capital catalana que fa 30, 40 o 50 anys’. Sobre la Taula Estratègica de Promoció, fou directe: ‘No funciona’, no és operativa, destacà. ‘Fa molts anys que la Cambra reclama una implicació més gran del territori a l’hora d’aportar i de sumar en benefici de la instal.lació’. I comparà l’Aeroport amb un Port de Tarragona ‘pròsper, dinàmic i actiu’.

En definitiva, per Just, que comanda una institució present i representativa de les comarques del Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d’Ebre -d’on ell n’és fill- i la Terra Alta, la conclusió és que ‘necessitem carreteres i traçat de vies de tren que reforcin aquesta cruïlla de camins’.

El futur de la Llotja

L’eix central de la ponència fou la relació entre Reus i el seu territori i la necessitat que Reus actuï en el territori de les cinc comarques. Just, natural de Vinebre, ha marcat un mandat on ha posat damunt la taula la promoció d’aquest ampli territori. A això se li sumarà enguany la celebració dels 50 anys de la Llotja de Reus com a edifici i estructura organitzada, situat a la plaça Prim -el mercat com a tal té més de 700 anys de vida i va néixer com a concessió reial-. Just anuncià que la Llotja es convertirà ‘en l’autèntica exposició del tresor agroalimentari del nostre territori i també en l’aparador de l’activitat turística’.

Just relatà que les cinc comarques sumen sis denominacions d’origen del vi -amb 103 cellers de la DOQ Priorat, 57 cellers de la DO Montsant, 62 de la DO Terra Alta  i 37 de la DO Conca-, una de l’avellana, una de la patata de Prades, dues de l’oli, el vermut de Reus, la IGP del Pa de Pagès i fins i tot l’all de Belltall, ‘on des de la Cambra el posicionarem’. També anuncia que estan treballant activament per elaborar la Farina de Mestral, un projecte que suma la complicitat del Gremi de Forners de Reus i el Baix Camp, amb el blat de Santa Coloma de Queralt, i que s’acaba produint a Farines Poquet d’Asó’.

La conferència, presentada pel president del Centre d’Amics de Reus, Joan Maria Mallafrè, congregà una amplíssima representació del món polític, empresarial, cívic i social de la ciutat, que omplí a vessar la sala d’actes, que va haver de sumar més aforament, utilizant part de la Sala La Vicaria annexe com a recinte de la conferència.

Jaume Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */