TOTS 21

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, distribuint les deixalles recollides a la platja del Somorrostro de Barcelona. Foto: Carola López

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, prepara una nova llei per actuar amb «contundència» per reduir «els envasos d’un sol ús» i promoure els retornables. Així ho ha anunciat aquest dissabte des de la platja del Somorrostro de Barcelona, on ha participat en una recollida de deixalles marines en el marc de l»Ultra Clean Marathon’. Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, ha detallat que el seu departament treballa en el desenvolupament de dos avantprojectes de llei per minimitzar la producció de residus i impulsar l’economia circular. Un d’ells serà la llei d’embalatges de Catalunya i anirà adreçada a la indústria per tal que eviti embalatges excessius. L’altre serà la llei de residus, que regularà la gestió de la brossa.

Jordà ha considerat que cal que «l’administració faci un cop damunt la taula» per acabar amb els «envasos d’un sol ús». A parer seu, «reciclar està molt bé» però ara cal «reduir i reutilitzar» i tornar al «retornable i al reomplible» perquè «ens aportaran molta més qualitat de vida». «És absolutament absurd que anem a una botiga i que comprem un quilo de plàtans que estiguin en una safata de porexpan embolicada amb plàstic», ha reflexionat en veu alta tot anunciant una «guerra al concepte d’un sol ús».

La flamant consellera ha anunciat que els dos avantprojectes de llei que prepara el seu departament en aquest àmbit comptaran amb la participació de diversos sectors perquè, segons ella, «si obrim un meló, cal fer-ho ben obert». Entre altres reptes, amb aquesta nova normativa la conselleria pretén convertir la fracció orgànica en un actiu, en lloc d’una nosa, amb una nova estratègia d’aprofitament. Amb tot, no ha volgut posar data a la seva aplicació perquè tot just fa vuit dies que ha arribat al departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El departament d’Acció Climàtica ha recordat que els coberts i plats, remenadors de begudes, bastonets de les orelles, palles o recipients de plàstic per a aliments tenen els dies comptats. Ja que, tal com estableix Brussel·les, el 3 de juliol quedarà prohibida la venda de qualsevol producte de plàstic d’un sol ús. La mesura arriba després de la prohibició de les bosses d’aquest material, vigent des de l’1 de gener del 2021.

Carola López