.

Joaquim Coello, al centre de la imatge, durant la seva conferència. Foto: Tots21

“A Catalunya tenim dos aeroports, el de Reus i el de Girona, que estan desaprofitats. Això és un disbarat. A l’Europa dels negocis, això no passaria. Barcelona no pot fer un hub com el de París o Londres perquè no té 10 milions d’habitants, el seu model és el de les connexions, el de Múnich o Zurich”. Així de clar s’ha mostrat l’enginyer que ha revolucionat el mapa d’infraestructures de Catalunya proposant que la tercera pista de l’Aeroport del Prat es construeixi damunt del mar, a 1,5 quilòmetres de la costa, en una plataforma situada a 10 metres per sobre de la superfície marina per tal de superar el conflicte mediambiental.

Joaquim Coello ha passat aquest dilluns pels vermuts Cambra de Reus per mostrar el seu convenciment de la necessitat que els aeroports de Reus i Girona rebin vols del de Barcelona en direcció a Europa, i que Barcelona aposti pels vols intercontinentals -avui només en té 26, per 121 París- gràcies a la nova pista sobre el mar.

Aquesta ubicació permetria salvar els obstacles mediambientals de la Ricarda, al delta del Llobregat, i també l’obstacle del soroll sobre la zona habitada de Gavà Mar. Per realitzar vols intercontinentals, ha recordat Coello, cal una pista de 3.500 metres de llargada, que Barcelona no té. Coello ha subratllat que és “essencial” que Barcelona aposti pels vols intercontinentals. “L’economia del coneixement i el talent a Catalunya necessiten estar connectades amb vols intercontinentals. El món es mou molt lluny d’aquí: a Tòkio i Shangai i a Los Angeles”, ha defensat.

Aquí entra en joc Reus i Coello s’alinea amb les reiterades peticions de la Cambra de Reus, presidida per Jordi Just, que reclama que l’Aeroport de Reus tingui més pes i que es constitueixi un consell assessor com succeeix amb el Port de Tarragona, on el territori pugui aportar debats.

La proposta de Coello, basada en dades pràctiques, suposaria que Reus podria passar d’1,5 milions de passatgers a tres, però necessitaria dues condicions essencials: “Tenir a prop l’estació intermodal del Corredor i disposar de massa crítica”, dues condicions que es donen: l’estació intermodal estarà a una distància entre cinc i set minuts de l’Aeroport reusenc, ha detallat al seu torn el president de la Cambra de Reus en base a informacions facilitades per Adif. Just demanava “pensar en gran”, que l’Aeroport de Reus “no tanqui a l’hivern” i que gaudeixi “d’unes instal.lacions adecuades”.

La construcció de la pista al mar, clau en ‘l’operació Reus i Girona’, tindria un cost estimat de 2.100 milions d’euros -400 milions més que l’opció d’Aena de fer una nova terminal- i tardaria quatre anys en executar-se. Presenta els grans avantatges que no malmetria el delta ni la nidificació de les aus i s’evitaria construir contradics elevant la plataforma deu metres sobre la superfície marina.

L’augment de la congestió de l’Aeroport del Prat “es pot rebaixar si es trasllada tràfic aeri a Reus”, abundava Coello. Es tracta de traslladar vols tipus Ryanair o Vueling, els quals no necessita Barcelona, “per què Barcelona no ha de créixer en passatgers sinó augmentar les connexions intercontinentals”, concloïa. I Reus “té una pista el suficientment llarga per rebre els vols europeus”

Jaume Garcia