.

Joan Sabaté, subdelegat del Govern a Tarragona. Foto: Tots21

L’acord entre el Ministeri de Transports i l’Ajuntament de Tarragona per invertir 5,5 milions d’euros en el traspàs de les carreteres de l’Estat al municipi obre dues reflexions. La primera fa referència a un projecte de ciutat de llarg abast que impulsa una mobilitat sostenible. La segona, a una reflexió política a dia d’avui de col·laboració entre administracions. El subdelegat del Govern, Joan Sabaté, concreta totes dues qüestions mentre aprofita per posar en relleu que “és la inversió més important que es farà a Catalunya quant a transferència de vies urbanes durant un cert temps”.

Pregunta.- Enmig de la tempesta política, a més de sanitària, en la que es troba el país, l’acord arribat entre les dues administracions dona motius per a l’esperança?

Reposta.- Això hauria de ser la tònica de normalitat. Que no sigui així no és bo ni per a la ciutadania ni per a la societat. El normal hauria de ser que les administracions, independentment del color polític, uníssim esforços. I en el cas del traspàs de les vies urbanes a Tarragona tenim un bon exemple de col·laboració entre l’administració de l’Estat, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Subdelegació del Govern i l’Ajuntament de Tarragona.

P.- Aquesta col·laboració es veurà afectada per la victòria del PP a Madrid?

R.- No té res a veure. És un acord que s’anava treballant des de fa temps. De fet, aquest traspàs és una segona fase i definitiva d’un primer traspàs fet amb l’anterior corporació municipal. El que es demanava era una important inversió que finalment s’ha concretat. I vull posar en relleu que és la més important que es farà a Catalunya quant a transferència de vies urbanes durant un cert temps. Estem parlant de 5,5 milions d’euros, reflectits en un preacord que s’haurà, encara, de formalitzar via conveni.

P.- Què planteja aquest preacord? Deixa content a tothom?

R.- Hi ha acord en allò que és fonamental. El volum de la inversió comportarà l’ampliació del pont sobre el Francolí de l’N-340 per habilitar un carril-bici ample i, sobretot, l’adequació de l’N-340 des de la rotonda de La Savinosa fins al límit del terme municipal. Hi ha alguns serrells, però que en cap cas són rellevants ni impedeixen la concreció de l’acord, som seria el pas de l’avantprojecte al projecte d’alguna rotonda que s’hauria de fer. Una qüestió més aviat tècnica. I després hi ha una petició de l’ajuntament, que estem estudiant, en la línia de perllongar el carril-bici per l’N-340 fins al nucli urbà d’Altafulla per mirar de garantir la connectivitat sostenible entre tots dos municipis. Però insisteixo que això no és cap insistència sine qua non de ningú, sinó que són qüestions comentades per veure si es poden encabir en aquesta partida pressupostària. Una partida que, val a dir, no és ampliable perquè és la disponibilitat que hi ha als pressupostos. Cal afegir que aquesta inversió també incorpora les pantalles acústiques a l’A-7 en la seva circumval·lació per Tarragona.

P.- La petició de l’Ajuntament ha arribat en el moment just, és a dir, quan el Ministeri també es planteja seriosament la mobilitat sostenible?

R.- Aquesta és la tònica del nostre temps, i la línia de la Unió Europea. Hi ha un nivell de consens mundial important sobre com fer front al canvi climàtic i les polítiques a seguir, com la descarbonització de la nostra societat, el canvi en els hàbits i en les energies. L’aposta per una mobilitat sostenible és compartida per amplis sectors de la nostra societat. Certament no tothom ho comparteix, però en qualsevol cas aquí a Tarragona hi ha una coincidència entre els objectius tant del Ministeri com de l’Ajuntament i, per tant, no hi ha hagut problema per arribar a un acord. El problem

a sempre sols ser la disponibilitat pressupostària, però en aquest cas hi és i l’acord ha estat possible sense cap dissonància entre uns i altres.

P.- Entenc que el fet que ERC pugui ser decisiva al Congrés també ha ajudat

R.- Bé, la política és polièdrica. Té moltes cares. I evidentment, la col·laboració en molts aspectes d’ERC dins de la política espanyola, negociant molts projectes de llei i iniciatives parlamentàries en l’àmbit de les Corts Generals és possible que hagi ajudat. Però insisteixo que això no té res a veure en el color polític sinó que és una política que el Ministeri ha d’impulsar en qualsevol administració local. Cal pensar en la ciutadania abans que en els colors polítics.

P.- Vostè sempre ha defensat la reindustrialització del territori. El tren de l’Hidrogen Verd ens passarà de llarg?

R.- En absolut. L’hidrogen obtingut amb energies renovables i sostenibles, que entenem com hidrogen verd, és una energia de futur. Una altra qüestió és la dels projectes tractors dels fons Next Generation de la UE. En aquest cas, a la província de Tarragona i en concret al complex petroquímic està fora de dubte que hi haurà producció d’hidrogen verd. Una altra cosa és el projecte concret impulsat per la URV i altres sectors, que és molt important i té tot el nostre suport, i que tant de bo es pugui convertir en un d’aquests motors bé com a tractor o afegint-se a un de més general amb presència d’empreses i institucions que hi participin.

J.S.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */