.

Joan Ruiz, al parc de Sant Pere i Sant Pau. Foto: Tarragona21

Joan Ruiz, al parc de Sant Pere i Sant Pau. Foto: Tarragona21

Joan Ruiz és l’home tranquil del PSC. Torna a repetir candidatura sis mesos després i té molt clares les prioritats dels tarragonins: el futur dels 166.000 pensionistes que hi ha a la província, els que fan cues per operar-se, l’educació i les energies alternatives. Creu que una bona manera de sortir de la crisi passaria per evitar la importació de petroli  apostant per les energies renovables.

Quin és l’objectiu electoral que té el PSC a la província?

És explicar als tarragonins i tarragonines que el 26 de juny s’hi juguen molt. Perquè tenim 166.000 pensionistes als què se’ls ha d’assegurar la seva pensió. Perquè tenim 30 punts més de gent aturada que no ha cobrat subsidi des que va començar a governar el PP, perquè la llei de dependència continua sense desenvolupar-se i podríem continuar així molta estona.

Això és pot capgirar?

Es tracta que hi hagi un govern progressista, amb un president progressista al capdavant.

El PSC busca repetir el diputat a Tarragona?

Ja ens agradaria aconseguir-ne dos. No m’agrada fer vaticinis. Farem el millor possible.

Veu els ciutadans motivats en aquestes eleccions?

No ho sé dir. Trobo molta gent que està molt enfadada per no haver arribat a un acord de govern. Quan els pregunto si aniran a votar, em diuen que sí, i diuen que votaran el mateix que l’altra vegada. Crec que hi haurà un percentatge mot semblant de vot. Naturalment, nosaltres aspirem que el gruix del vot socialista augmenti, i estic convençut que ho podem fer.

Per què? Com?

Perquè la gent s’adonarà del que deia abans. Som el partit que va fer la llei de la dependència, aturada pel PP; som el partit que va assegurar que tots els nens tinguessin una plaça digna a les escoles; som el partit de la sanitat universal. En un moment com l’actual, en què hi ha els problemes que hi ha, estem convençuts que la gent ho valorarà. Nosaltres som els que atenem la gent que més ho necessita.

Els socialistes pateixen encara l’efecte Zapatero?

Hi ha una sensació molt extesa que Zapatero és en bona part responsable d’aquesta crisi. És curiós, perquè la crisi ni va començar aquí ni només es va produir aquí. Els pilars de la nostra economia eren el totxo i el turisme. I la crisi ens va afectar molt. Tenim la indústria que tenim i depenem molt del petroli. Aquesta percepció existeix i fa que molta gent ens senyali amb el dit i ens digui que som els responsables de la situació. Zapatero va prendre les mesures que havia de prendre per evitar un rescat de la Unió Europea. Potser no ho vam explicar bé.

Les enquestes situen el PSOE en tercera posició, darrera Unidos Podemos

No ho contemplo. Estic convençut que això no passarà. Les enquestes fetes per les anteriors eleccions també ens donaven menys diputats i menys percentatge de vot.

Quines són les prioritats per Tarragona?

Els 166.000 pensionistes que d’aquí dos anys i quatre mesos, si tot segueix igual, amb el mateix ritme d’ingresos a la caixa de la Seguretat Social, veuran que no queda res a la guardiola. Hem de prendre mesures urgents, consensuades entre tots, a través dels Pactes de Toledo. Nosaltres no apujarem impostos a les clsses mitjanes i baixes. De cara a la gent que guanya més ho hem de parlar. Si cal crear una figura impositiva per ajudar a reomplir la guardiola de la Seguretat Social per a les pensions, tenim l’obligació de fer-ho. Els pensionistes s’ho han guanyat treballant durant molts anys. No podem creuar-nos de braços i no fer res.

Cada cop la gent viu més anys, les pensions són més elevades…

A la província de Tarragona hi havia molta gent que cobrava la seguretat social agrària, unes pensions molt baixes. Molts que venien del sector de la construcció havien cotitzat abans com a seguretat social agrària i percebien molt poc. Ara, en canvi, ja no és així. És molt baix el percentatge de les persones que cobren del règim agrari.

Els que ara es jubilen cobren més que abans. Quan es va crear el sistema de pensions, la seguretat social tenia una mitja de set anys de pagament ; ara som als 19 anys. És a dir, una mitja de supervivència de 19 anys en arribar a la jubilació.

Qüestionen vostes la reforma laboral del PP i els actuals contractes. Què proposen?

No podem tenir gent a l’atur que no cobra cap tipus de subsidi. No podem tenir un terç de la societat tirada a la vorera. El sistema econòmic ha de canviar. L’economia s’ha basat molt en el totxo i el turisme. Hem de mirar l’energia. Alemanya produeix més energia solar que nosaltres.

Joan Ruiz, amb Pedro Sánchez i Meritxell Batet, durant la presentació de la candidatura socialista de Tarragona

Joan Ruiz, amb Pedro Sánchez i Meritxell Batet, durant la presentació de la candidatura socialista de Tarragona

Això vol dir enfrontar-se a les elèctriques

Doncs ho haurem de fer.

Ho van fer quan van governar?

Home, la moratòria nuclear és nostra. Cal energies netes i alternatives. Depenem massa del petroli, com he dit. És cert que les elèctriqus manen molt; això ho hem de resoldre.

Manen molt també quant a la tarifa elèctrica

És un tema mes complex, perquè ha influït molt la política que s’ha seguit al país d’anar carregant costos al rebut de la llum. A altres països europeus l’energia resulta molt més barata que aquí. Les xarxes tancades de subministrament podrien ajudar al Port de Tarragona i a les empreses químiques.

Tenim un altre debat que és el del transport de les mercaderies al centre d’Europa.

Què faran amb el Corredor del Mediterrani i les infrastructures pendents?

Cal acabar el Corredor del Mediterrani. No té excusa.

Qui ha badat més, el govern de PP o els del PSOE?

Tots plegats. La ministra va dir solemnement que el tercer fil estaria acabat el 2015. Som al 2016. No hi ha posada ni una travessa. El Ministeri ens deien en 2014 que havien acumulat material. Ara ens diuen el mateix.

Què passa amb el tercer fil, que no avança?

És incomprensible. No tenim cap resposta. No ens han presentat cap calendari. Jo començo a pensar que no saben què han de fer. Potser han sorgit problemes tècnics. Ho desconec. No pots pensar que l’administració actuï de mala fe.

La N-340, l’A27, tenim més mancanes en infraestructures

Fa quatre anys que no ha començat cap tram de l’A-7. Cal desdoblar la variant La Móra-Torredembarra fins arribar a l’autopista. I en quatre anys es pot fer. I des de Torredembarra, fins a arribar a Coma-ruga, el projecte està fet. Jo l’he vist. En altres trams cal posar-nos d’acord per on ha de passar, com en el cas del Baix Penedès. L’A27 és una obra molt cara, degut que ha de travessar el coll de l’Illa, però en quatre anys es pot avançar molt. I quan acabin les concessions de les autopistes a les Terres de l’Ebre, cal aixecar barreres.

Hi ha hagut retallades en infraestructures?

Sí, moltes. La diferència els darrers quatre anys ha estat d’una pèrdua mitja anual de 133 milions d’euros.

Com resoldran les llistes d’espera quirúrgiques?

Són competències de la Generalitat i podem augmentar les partides dels pressupsotos generals de l’Estat cap aquest concepte. Hem passat de tres a set mesos d’espera. El govern d’Artur Mas va dir que era el ‘dels millors’ i que ho arreglaria. Cal més dotació. Hi ha hagut moltes retallades. En sanitat, com en educació, no es pot retallar.

Com es por cuadrar tot sense pujar impostos?

Només amb la producció d’energia alternativa, deixant de dependre del petroli, l’estalvi seria descomunal. Cal un pacte entre tots els grups polítics.

Jocs del Mediterrani. A què juga Madrid?

A fer el gasiu. Perquè un comitè olímpic atorgui els Jocs a una ciutat cal un document de garanties financeres. Aquest document existeix. M’agradaria que algú m’expliqués què ha passat. Estem parlant d’administracions. Una mica de serietat, si us plau.

Les darreres setmanes sembla que s’ha reconduït el tema i va per bon camí

Sembla que és així. Però és incomprensible el que ha passat.

Creu que el PP de Tarragona té poca influència  Madrid

No en té. Ara bé, reconec que no és fàcil tenir influència a Madrid. La força d’un diputat és poca.

Que el PSC i PP hagin pactat a Tarragona, té influència a les generals? Se’n parla del pacte?

Dins el partit hi ha hagut diferències, però entre la gent del carrer, no. No en parla ningú. És un tema més propi de la política local, no del carrer.

Fan lobby a Madrid els diputats de Tarragona?

No. Davant un cas que es plantegi, cadascú té una posició diferent.

Jaume Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */