.

.

TOTS 21

Imatge de l’ordenació de l’arquebisbe Joan Planellas. Foto: Arquebisbat de Tarragona.

El nou arquebisbe metropolità de Tarragona, Joan Planellas, ha apel·lat que l’Església necessita fomentar les seves estructures sinodals tant en l’àmbit local, com diocesà, com interdiocesà. També ha esmentat que vol escoltar i tenir una cura d’especial dels estimats preveres, a més dels lais i laiques, els quals considera que són la immensa majoria del Poble de Déu. La catedral de Tarragona ha rebut més de 2.000 assistents durant l’ordenació del nou arquebisbe, entre fidels, autoritats i clergat.

Li ha donat la benvinguda al nou arquebisbe el Mons Jaume Pujol Balcells, el qual va presentar la seva renuncia al papa el passat mes de maig, tal com marca el dret canònic en complir els 75 anys. Aquest ha dut a terme l’inici de l’ordenació com a administrador apostòlic de l’arxidiòcesi.

«Com a pastors de l’Església, manifestem el nostre profund amor per Catalunya i ens posem al seu servei perquè sentim la urgència d’anunciar-hi la persona de Jesucrist i del seu Regne, que són per a nosaltres el tresor més gran que tenim» – Joan Planellas, nou arquebisbe de Tarragona.

El nou arquebisbe va ser escollit pel papa Francesc a qui durant tota la cerimònia els diferents arquebisbes han fet menció del seu nom. També l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha destacat tres paraules durant la seva intervenció: «gràcies, comunió i pastura». Un silenci sepulcral ha inundat la sala durant les tres intervencions destacades.

Pla tancat de l’arquebisbe Joan Planellas. Foto: Arquebisbat de Tarragona.

Joan Planellas i Barnosell, va ser nascut a Girona el dia 7 de novembre de 1955. Va ser llicenciat en Teologia, especialitzat en dogmàtica per la pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Ha sigut rector i director d’un gran nombre d’institucions eclesiàstiques com l’Institut de Teologia de Girona, lloc on va néixer. Actualment l’Institut rep el nom d’Institut Superior de Ciències Religioses.

L’any 2004 es converteix en doctor en Teologia per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Va ser nomenat arquebisbe metropolità i primat de Tarragona pel papa Francesc el 4 de maig d’aquest any, càrrec que considera una «joia» i alhora es mostra tremolós.

Imatge durant l’ordenació i litúrgia del nou arquebisbe de Tarragona: Arquebisbat de Tarragona.

El lema episcopal que ha escollit és una frase inspirada en la Constitució de l’Església, «Lumen gentium» del concili Vaticà II. «Spiritus iuvenem facit Ecclesiam«, la seva traducció «l’esperit fa jove, rejoveneix l’Església. A més, ha destacat que per ell és un goig afirmar-ho avui amb la coincidència de la vigília del Pentecosta.

Entre els 2.000 assistents han destacat: la consellera de la Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat, Meritxell Budó, el secretari del Govern de la Generalitat, Víctor Cullell, l’alcalde en funcions de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, entre molts altres alcaldes de la província i autoritats polítiques i civils d’arreu de Catalunya.

Andrea Palma