.

.

TOTS 21

Joan Morlà, alcalde del Catllar. Foto: Cedida

El Catllar afronta un 2022 amb la cartera de projectes plena, començant pel pavelló poliesportiu, però seguint amb iniciatives privades de caire comunitari, com La Fàbrica de la Transició. El consistori aprovarà també en 2022 el primer pla d’Igualtat del municipi. El seu alcalde, Joan Morlà, ens parla dels principals projectes i també dels reptes que abordarà el municipi.

Quin balanç fa de l’any 2021? Tornem a la normalitat?

En faig un balanç positiu, amb tots els condicionants que ha comportat ser un altre any d’afectació de la pandèmia. L’Ajuntament ha seguit treballant amb fermesa i compromís cap als nostres ciutadans. Tornar a la normalitat és el que més desitgem tots plegats, no obstant això, caldrà veure com es desenvolupa tot.

Com ha afectat la pandèmia a les finances municipals? I als serveis?

No ha afectat massa de forma significativa, hem tingut suficients recursos per a convocar ajuts socials, ajuts a empreses i autònoms. Els serveis han tingut l’afectació condicionada a la situació de pandèmia. Hem estat a l’altura de les circumstàncies.

Quines són les prioritats per a l’any 2022?

En primer lloc, ja tenim encarregat el projecte d’un pavelló poliesportiu, un equipament necessari al nostre municipi. També desenvoluparem l’estudi de mobilitat i instal·larem plaques solars fotovoltaiques en edificis públics juntament amb una caldera de biomassa i farem la substitució d’enllumenat per millorar l’eficiència energètica amb llums LED.

Altrament, desenvoluparem un Pla d’Igualtat, tant intern de l’Ajuntament com extern. Posarem en marxa ajuts a la gent que més ho necessiti amb un Servei municipal de Teleassistència. També tenim previst fer un inventari de camins per preservar aquest gran patrimoni que són els camins.

Quines seran les principals inversions?

Indiscutiblement la construcció del pavelló esportiu a la zona educacional.

Parla d’instal·lar plaques fotovoltaiques als edificis municipals. Com ho faran i quina proposta tenen sobre les energies renovables?

S’està redactant l’estudi per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en edificis públics. També hem aprovat una ordenança que bonifica l’IBI i l’Impost de Construcció -ICIO- per a la instal·lació d’energia fotovoltaica d’autoconsum.

La gestió de la brossa és correcta? Tenen mancances?

Malauradament, encara estem en període d’adaptació del nou contracte segons conveni amb el Consell Comarcal. Amb l’esforç de tots plegats, hem d’aconseguir que aquest servei funcioni correctament.

Tenen problemes d’ocupació de habitatges?

Efectivament, tenim problemes d’ocupació il·legal d’habitatges. Considerem que caldria que alguna administració de rang superior a la nostra faci alguna cosa al respecte, doncs sovint es generen conflictes veïnals. És un veritable problema de convivència.

És partidari de crear una marca turística del Baix Gaià i abandonar la de Costa Daurada, com ha proposat l’alcalde de Creixell?

Amb tot el respecte del món crec que és millor sumar que dividir, això sí, prioritzant la marca Baix Gaià, que la sentim molt nostra.

Com es veu des de l’Ajuntament el projecte de la Fàbrica de la Transició?

Sempre l’hem vist amb molt bons ulls, ja que amb independència del caire social que té el projecte, que és molt important, no és menor la recuperació d’un edifici històric i patrimonial del nostre municipi.

Tenen calendari per recuperar el molí de la Fàbrica?

De moment no està programat, ja que cal veure com comença tot plegat. El que si és cert és la voluntat de recuperació d’un element històric-patrimonial que incorporarem al catàleg patrimonial del nostre municipi.

Com està sent l’experiència del Centre d’Interpretació del Baix Gaià?

Donat que aquest centre està ubicat al Castell del Catllar, el vivim de forma privilegiada, hi dediquem tots els recursos i esforços necessaris que calen per a mantenir un element patrimonial de primer ordre.

2022 serà també l’any del Pla d’Igualtat. Suposarà que les entitats hauran de variar la manera com entenen la relació home-dona? Com afectarà la població el pla?

Efectivament, a partir de principis d’any 2022 es posarà en marxa el Pla local per a la Igualtat de gènere. Aquest serà un instrument que ha de permetre afavorir la transformació cultural i institucional necessària tant en els processos de planificació com de gestió.

Quines repercussions està tenint el Centre penitenciari? Han hagut de fer inversions, tenen algun retorn econòmic o en serveis? Com viu la ciutadania la seva presència?

Com a municipi afectat per un centre penitenciari hem tingut avantatges en la puntuació per a obtenir subvencions públiques. Tanmateix, la dispersió geogràfica de les zones habitades del nostre terme municipal fa que la ciutadania visqui de forma ben diferent el centre penitenciari. No obstant això, no podem destacar problemàtiques que hagin afectat la població més propera.

Jaume Garcia