.

Joan Llort Vallès. Secretari general d’UGT Comarques de Tarragona

Després de més d’un any de crisi sanitària i econòmica, comencem a veure la realitat d’aquet tsunami de la pandèmia amb més incertesa laboral i econòmica, amb una precarietat que va creixent dia rere dia, que tenir un lloc de treball avui pot representar que no arribes a final de mes, que tot i tenir una feina estable no vol dir tenir garantit el salari. Només cal llegir com dia a dia comencen a sortir noticies d’empreses que tenen beneficis que fan EROs acomiadant els seus treballadors per l’avarícia de guanyar més i més. Fixem-nos en el cas de la banca: els últims 12 anys han acomiadat més de 112.500 persones i ara en volen acomiadar 20.000 més o el cas de Bic amb un expedient extinció damunt la taula o dels treballadors d’H&M entre d´altres.

Però també hem de lluitar perquè les 61.000 persones que estan a l’atur a la nostra província puguin tenir una sortida professional digna. La UGT proposa un pla estatal de treball i activitat que permeti crear llocs de treball perquè les persones visquin del seu treball dignament i no de subsidis, i lluitem per acabar amb el 42% d’atur dels joves menors de 32 anys i el 54% de contractes perduts de les dones. Per tot això, cal derogar les reformes laborals de 2010 i 2012 que han portat la precarietat al mercat de treball.

Però des de la UGT reclamen un canvi de model dels serveis públics i finançar la sanitat adequadament, contractant més treballadors, recuperant els llocs de treball perduts amb salaris dignes i ocupació estable, reforçant l´ensenyament públic baixant les ràtios per classe i contractant més professorat amb una oferta publica i eliminant l’interinatge, o la dependència reforçant les residències amb les ràtios de treballadors per resident i amb unes condicions laborals dignes.

Per a la UGT és essencial tenir un nou Pacte Nacional per la Indústria que compti amb una dotació pressupostària suficient, cal una aposta clara per una política industrial potent, basada en la innovació, el coneixement, la qualificació i el valor afegit, amb unes condicions laborals dignes per les persones treballadores. Els fons europeus de recuperació “Next Generation” han de ser amb criteris de responsabilitat social i orientats al compliment dels objectius de l’Agenda 2030, afavorint un impacte social i laboral positiu i generant ocupació de qualitat i estable.

Però es necessari que els sectors del comerç, el turisme i els serveis esdevinguin més competitius, però a la vegada han de ser respectuosos amb els drets dels treballadors i treballadores. Hem de canviar per ser una societat més justa i cohesionada.

Per a la UGT també són importants les persones que amb els seus anys laborals han contribuït a aixecar aquest país amb l´esforç laboral i ara són pensionistes que gaudeixen dels seus drets. Les pensions són sostenibles, el govern incompleix la llei de la Seguretat Social i, en lloc d´aportar la diferència a compte dels pressupostos, ha anat a un suposat préstec de 72.000 milions, mentre el govern tanca els ulls als informes que assenyalen que han sortit els últims decennis de la caixa de la Seguretat Social 500.000 milions per a despeses indegudes. Perquè les pensions siguin sostenibles el que es necessita és generar llocs de treball amb salaris dignes per equilibrar la seguretat social. Governi qui governi, les pensions es defensen! Lluitem per derogar la llei de les pensions de 2013.

Per tot això, la UGT fa una crida a participar a la concentració de l’1 de maig a les 11 hores davant de l’Estàtua dels despullats a la Rambla Nova, per la lluita per l’augment del salari mínim interprofessional a 1200€, perquè deroguem les reformes laborals, perquè el treball s’ha de fer amb drets, per derogar la llei de les pensions de 2013 i ampliar la Renda Garantida de Ciutadania i l´Ingrés Mínim Vital per evitar la pobresa.

ATUREM la precarietat, el masclisme i el feixisme. CANVIEM cap a una societat més justa amb polítiques de repartiment de riquesa. AVANCEM cap a un món més just. Aturem la precarietat i la desigualtat del mercat de treball.

El país està en deute amb la gent treballadora.