.

Jesus_Gellida_01El PSC resisteix, CiU i PP s’enfonsen, ERC i Ciutadans entren amb força, ICV-EUiA es manté i la CUP assalta l’Ajuntament. Aquests podrien ser i/o són alguns dels titulars amb els resultats de les eleccions municipals del 24 de maig de 2015 a la ciutat de Tarragona on la ciutadania ha mostrat a les urnes el seu anhel de canvi. Uns comicis clarament marcats per un context d’aprofundiment de la crisi social i política i per un augment de la creença en les possibilitats d’un canvi social a través d’un canvi polític-electoral on noves i/o renovades forces polítiques poden jugar un paper important en el consistori tarragoní.

En aquestes eleccions la participació va continuar sent baixa (56’19%) tot i augmentar en gairebé un 2% respecte al 2011. En conseqüència l’abstenció ha tornat a ser l’opció majoritària situant-se en el 43’81%. Les candidatures que es presentaven no han estat capaces de mobilitzar aquesta ciutadania que s’absté i el que s’ha produït majoritàriament és un transvasament de vots entre els partits. Al respecte també els vots nuls i en blanc s’han reduït a un 0’71% i un 1’13% respectivament.

En quant als resultats de cada candidatura el PSC guanya altre cop les eleccions aconseguint 9 regidors tot i perdre 4.035 vots i 3 escons. Una pèrdua de suports, un 8,49%, que continua des del 2011 (1). Els 13.791 vots (28,45%) li són suficients per ser la força més votada. No obstant, al no existir una opció que pogués optar a ser una alternativa real de govern i no presentar-se una candidatura amplia i d’esquerres com Guanyem-Tarragona En Comú (2) el PSC ha pogut resistir millor el terratrèmol que han suposat aquestes eleccions del 24M a tot l’Estat.

Ciutadans i ERC entren amb molta força amb 6.876 vots (14,18%) i 5.700 vots (11,76%) respectivament i ambdues formacions obtenen 4 regidors. Ciutadans, amb Viñuales al capdavant, es confirmen com a segona força més votada restant vots als socialistes i als populars i rebent molts suports des dels barris populars de la ciutat. Un resultat espectacular que va en la línia ascendent d’aquest partit arreu de l’Estat gràcies a la seva retòrica populista i al suport mediàtic i econòmic que reben al ser el recanvi perfecte per contenir l’ascens de Podemos. Pel que fa a ERC, els de Pau Ricomà tornen a l’Ajuntament amb 4 regidors i com a tercera força sobretot gracies al vot independentista que els convergents tarragonins van regalar inexplicablement.

CiU s’ha estavellat aquest 24M perdent 4.591 vots, un 9’56% i 4 escons. Els seus 5.329 vots (10’99%) només li han servit per obtenir 3 escons. Les formes en que la direcció de Barcelona va imposar el nou candidat, la seva campanya basada en un circ mediàtic gens profitós i el no encapçalar ni gairebé referir-se a la qüestió nacional li han fet obtenir el pitjor resultat des de 1979. Sembla ser que el candidat convergent passarà a la historia com Abello “El Breu”.

El PP també ha fracassat perdent 4.358 vots, 9’08% i 3 escons. Els populars amb 5.559 vots (11’47%) han salvat 4 regidors. El discurs de la por que no ha calat en la ciutadania tarragonina, el esser els representants polítics d’un partit que a nivell estatal esta aplicant les majors retallades als drets socials i de ciutadania, la seva política recentralitzadora i la seva aversió contra Catalunya han estat les causes d’aquest nefast resultat.

La coalició ICV-EUiA es manté i la CUP fa el salt a l’institució municipal amb dos regidors. Els ecosocialistes obtenen 2.721 vots (5,61%) i 1 escó. La pujada en 119 vots i un 0,22% és minsa tenint en compte que ni Podem, ni Procés Constituent ni altres no es presentaven sota cap marca blanca de confluència de les esquerres. Els independentistes i anticapitalistes de la CUP de Tarragona han obtingut 4.011 (8,27%) i dos escons. Un resultat magnífic per a la candidatura d’unitat popular encapçalada per Estrada i Martí que ompliran d’aire fresc el consistori i no seran gens complaents ni possibilistes amb les polítiques de l’equip de govern.

En quant a les candidatures que no han obtingut representació tenim l’ARA Tarragona d’Emili Rivelles que ha obtingut el suport de més de 1.750 tarragonins i tarragonines (3,65%) però que al no superar el llindar del 5% que estableix la llei d’Hondt s’ha quedat fora del plenari. La candidatura fantasma de Guanyem/Ganemos ha obtingut 1.108 vots (2’29%) gràcies a les seves males pràctiques d’engany a la ciutadania i aprofitant-se del treball en comú d’altres. El PACMA duplica els seus resultats amb 645 vots (1,33%) però sense servir-li per gairebé res. Finalment la resta de candidatures han perdut la meitat dels suports de 2011, sent UPyD un partit a la vora de la desaparició sinó d’una transformació i/o regeneració total o la integració dins de Ciutadans.

Ara s’obri el temps dels despatxos, de les negociacions i de l’avaluació de les possibilitats o no de configurar una majoria estable pel govern de l’Ajuntament. En aquest sentit el PSC, com a força més votada, podria governar en minoria o intentar configurar i liderar un govern de coalició amb dos actors més ja que amb un de sol no arriba a sumar els 14 escons que marquen la majoria absoluta al consistori tarragoní. Si més no, com ja es va avançar (3), una oposició molt fragmentada i amb poques possibilitats d’articular majories alternatives obrin la porta a l’alcalde Ballesteros a continuar governant en minoria i buscant acords puntuals. En breu la resposta.

/* JS para menú plegable móvil Divi */