.

El director territorial d’Educació a Tarragona, Jean Marc Segarra. Foto: Tarragona21

El Dia D ha arribat. Aquest dilluns arrenca el curs escolar amb la canalla afamada per veure els seus companys i els pares entre expectants i preocupats per veure què els espera els propers mesos. El curs de la pandèmia obre portes amb el convenciment de les autoritats i de bona part dels experts -no tots- que era la millor decisió i que a l’hora d’apuntar riscos potencials, ‘ho és més una terrassa que una aula’. Qui així s’expressa és tal vegada el representant de la Generalitat més buscat els darrers mesos, el titular d’Educació a Tarragona, Jean Marc Segarra. En aquesta entrevista amb Tarragona21 tracta de situar les claus del desembarcament escolar.

Què és el que més els preocupa? Què és el que ens trobarem a partir d’avui?

De tot, segur. El neguit és per una banda la por de moltes famílies a enviar els seus fills a l’escola. Ho comparteixo, però el missatge clar és: ‘Escoles obertes, escoles segures’. El risc zero no existeix, però si fem un símil futbolístic, diríem que tenim l’onze inicial, i en funció de si et fas un gol en pròpia porta has de remar a contracorrent. En el món del teatre diríem que tenim fet l’assaig general i creiem que estem preparats. El missatge és de confiança, confiança i confiança amb els sistema educatiu i amb el professorat, que ho ha preparat tot, els espais físics i l’espai mental, i el més important, sobretot a Infantil i Primària.

Què els diria als pares i mares que no volen dur els seus fills a escola?

Diferenciaria els que són especialment vulnerables, aquells alumnes que tenen malalties com poden ser la leucèmia o una cardiopatia, on hi ha un recorregut ja fixat, amb el centre educatiu, el referent sanitari i el pare de l’alumne per veure què és el millor, si una atenció domiciliària o un hibridisme. Tenim un cos de professorat preparat per a fer atenció domiciliària, però ens trobem que en algun cas no es podrà anar al domicili. Ens hem de reinventar.

L’altre cas és el neguit del que té por que li passi alguna cosa als fills. Jo els preguntaria a aquests pares sin han tingut els nois en una bombolla tot l’estiu o han anat a la platja o a altres llocs? Després de casa vostra, un dels llocs més segurs és l’escola perquè estarà molt controlada. El prejudici seria pitjor. La càrrega vírica és menor als nois i noies. Cal l’acció social.

Per què és tan important que vagin a l’escola?

Som animals comunitaris. La covid ens ha portat les eines virtuals, compartint materials on line. Això no es feia abans. N’hi ha que han après a usar aquestes eines i treballat amb grup amb el mateix document. Però necessitem estar junts, moltes coses es perdrien sense la proximitat, sense intercanviar una mirada. Es tracta de compartir un espai educatiu.

Hi ha hagut reclamacions insistents sobre els continus canvis de protocols o sobre com es gestionaran els menjadors…

El missatge és que venim d’una societat líquida, però estable. Abans tot estava molt marcat, delimitat. Si un protocol de covid es queda fixe fracassarem com a societat. Es tracta de preveure i d’improvisar a l’hora. Els resultats dels estudis van canviant. Fa dos mesos no es parlava d’usar mascaretes, també es deia que no es podia anar a una piscina. Un protocol sanitari, de serveis socials o educatiu que sigui fixe està condemnat al fracàs amb aquesta pandèmia.

Tenim els professors suficients? Els sindicats  en reclamen més

Hem augmentat el nombre de professors. Els sindicats havien demanat duplicar el seu nombre, però això és inviable. No cal tants, tampoc, i on els posaries? No hi ha prou gent a la borsa. Les coses, en la justa mesura. El que buscàvem sobretot era baixar les sobreràtios, que no es passés de 25 alumnes per classe a Primària ni de 30 a Secundària. També s’han adequat els espais. Només puc que agrair la feina que han fet els centres i els seus claustres, buscant racons en espais que no sabies que es podien convertir en llocs educatius. A l’agost hem fet més de 85 actuacions per adequar el material gràcies a la planificació acurada dels centres. Nosaltres creixem en 567 professors, dels quals 381 són de la pública i 42 de la concertada. En sumen 423. Després, 114 personal d’atenció educativa i 30 membres del PAS. Amb la martrícula viva mirem de readequar-ho. Sempre falten recursos, clar.

Com abordaran la vulnerabilitat dels professors, aquells més exposats a la covid?

Entre els mesos de maig i juny, 65.000 treballadors van demanar una revisió, amb uns indicadors que han anat canviant. Cal diferenciar els tipus de vulnerabilitat: hi ha quatre graus -el que es troba al quart grau rep la baixa mèdica-, però al 2 i 3 es podrien adaptar al teletreball. El problema a Infantil i Primària és que és molt difícil teletreballar. Si et dediques a gestionar permisos la feina la pots fer des de casa, però si ets mestre d’Infantil, com ho fas? A Secundària s’estan buscant alternatives: algun centre té un sistema híbrid preparat, amb atenció virtual, també.

Hi ha professors de baixa per vulnerabilitat?

Sí. N’hi ha uns 70 o 80.

Durant mesos us heu estat reunint amb regidors, alcaldes, consellers i diputats del Camp de Tarragona. Mesos enrera es parlava que les escoles podien reclamar espais públics per esponjar els seus recintes. Com ha quedat el cas?

A Reus hi ha un centre que ha demanat aules fora de l’escola, però a la resta de llocs ho han pogut encabir als centres. Les entrades i sortides als patis preocupava perquè coincidiran alumnes de grups estables diferents. Aleshores es va plantejar usar parcs públics com a patis. Són espais dels ajuntaments o bé d’altres departaments de la Generalitat i molts d’ells ja s’usaven com a tals. Ara ho formalitzarem amb un document, de forma responsable, per exemple a Torreforta, amb la plaça 1er de Maig, o al Miracle, amb el parc de les Granotes. Tots els ajuntaments ho han facilitat, sense excepcions. Estem tancant molts convenis.

Qui haurà de portar mascaretes?

De moment, a partir dels 12 anys, tots i a partir de sis anys quan ho dictamini Salut. Ara s’ha aprovat que durant les dues primeres setmanes, l’han de portar els nens i nenes a partir de sis anys.

I els professors?

També, tot i que dins del grup estable. Si ets el tutor, te la pots treure si ets la persona referent.

Una preocupació dels pares és que els nens s’intercanviïn les mascaretes entre ells

És fàcil d’arreglar. Han sortit mascaretes molt més evolucionades, algunes són aptes per 90 rentades. I les mascaretes es poden identificar amb el nom de l’alumne, com es fa amb les bates des de sempre.

Vostès insisteixen que els alumes són els que més s’adapten als canvis, com usar la mascareta. Això va a favor del seu ús

Sí, és cert que com més gran et fas més et costa adaptar-te als canvis. Malgrat el neguit que tenen els pares, els nois i noies tenen ganes de tornar a l’escola, de socialitzar-se, de mirar-se als ulls.

Els pares hauran de prendre la temperatura als nens cada dia abans d’anar a escola?

Segons l’OMS, qui té l’obligació de vetllar perquè el fill vagi a l’escola sense simptomatologia són els pares. Està aprovat i nosaltres els ho explicarem. Hi ha uns indicadors que descarten la congestió nasal com a sintomatologia.

Molts autobusos de transport escolar podran fer un filtratge de temperatura, i les escoles també. Hem repartit un termòmetre de gatell en cada centre i ens plantegem als grans centres si cal dotar-los amb una pantalla que determina la temperatura corporal.

L’entrada esglaonada a l’escola queda garantida en cada centre o dependrà de cada indret?

Dependrà de les entrades que tingui. Com més entrades, més fàcil és no haver d’esglaonar-la. L’altra qüestió és que s’avanci l’entrada. Ja està planificat. Alguns centres faran hora de lectura als que arribin abans.

Hi haurà alguna limitació de capacitat en els autobusos de transport escolar?

Abans es deixava un seient lliure. Ara es considera, a nivell europeu, que com que es tracta de grups estables, tots els seients es poden usar, però portant la mascareta. Hi ha una excepció: els alumnes que no poden dur la mascareta per motius sanitaris si presenten un certificat mèdic. També estem ampliant alguna ruta de transport per aillar determinats alumnes. Els busos tindran gel hidroalcohòlic.

Situem-nos en un cas concret; comença l’escola i un nen té símptomes que podrien ser de coronavirus. Com s’activa tot?

Tots els centres tenen un lloc d’aïllament, una aula o un despatx. Se’l condueix allà i no se’l deixa sol. Tenim una base de dades creuada a tot Catalunya entre escoles i Salut. El gestor covid del centre té un referent amb Salut, amb una Àrea Bàsica de Salut. De l’Àrea Bàsica, hi ha un gestor covid de l’àrea de l’escola. A més, l’Ajuntament és referent d’allà on viu l’alumne, no on s’escolaritza. Hi ha un ‘escamot’ que mirarà com està l’alumne i si convé faran la prova PRC a ell i al seu grup estable.

Resumint: s’aïlla el noi, s’avisa a la família, al gestor covid. Si creuen que cal fer la prova, es fa. Però no s’aïlla ningú. Si surt negatiu, s’avisa amb SMS a tots els pares del grup. Si és positiu, els gestors covid de l’Àrea Bàsica reben la informació, i el Departament d’Educació li passa la informació a l’Ajuntament, per abordar al vulnerabilitat familiar. Aleshores és quan hi ha quarantena de 14 dies -l’OMS decidirà si finalment és de 10 dies-.

Si aquest noi contagiat fa activitats extraescolars, practica esport amb nois d’altres col.legis, què passa?

Dependrà. Els qui fan el seguiment epidemiològic decidiran.

El noi es troba amb quarentena a casa. Com segueix el curs?

Virtualment. Estem preparant uns kits tecnològics. Hem comprat 400.000 ordinadors i aparells a tot Catalunya.

Com es garantiran les ràtios?

Cap centre supera els 25 alumnes per classe a Primària i 30 a la Secundària. Estem intentant tendir als 20. Un indicador és molt clar: la ràtio alumne/professor al Camp de Tarragona era de 16 i escaig i ara és de 12 i escaig amb les noves contractacions. És una molt bona dada.

Com gestionaran la matrícula viva?

Sempre es gestiona fins el dia 10 de setembre. S’està tancant. Ja havíem fet molta previsió de deixar els grups bastants esponjats. Ara hem estat més corosos. Sí que és cert que hi ha grups a la costa que estan força plens.

Les pràctiques d’FP a les empreses quedaran garantides amb seguretat?

Ja estan organitzades. La majoria d’empreses ja s’han adaptat a la nova situació, amb les mateixes mesures que fan amb els seus treballadors. Tothom que ho ha demanat està fent les pràctiques. Més complicat serà al món sanitari.

Si un professor agafa la baixa i és substituït per un altre, com es gestionarà el cas?

Estem parlant de moltes incidències que poden passar. Hem agilitzat aplicatius perquè els equips directius ens facilitin la substitució.

La idea que té Educació és no tancar escoles en cas de covid. També als pobles petits, on hi ha pocs grups? Si un pare porta un fill en un grup i un altre fill en un altre grup i un dels dos està contagiat, com es gestionarà? Es podria tancar alguna escola?

No. Aquest cas que dieu és un dels grans debats que hem tingut aquestes setmanes: una família amb tres fills, on hi ha un contagiat, que queda aïllat, però els altres dos alumnes fins i tot pot ser que vagin a altres escoles.

No podem fer tancaments massius de famílies. Mentres no surti positiu no passa res. Farem vigilància epidemiològica. No podem tancar-ho tot. És un servei bàsic, un pal de paller als pobles: que almenys els menjadors escolars quedin oberts, i per als fills de servis essencials del país. Podria tancar-se un centre, però seguiria obert fent aquests serveis. La idea no és la de tancar escoles.

Jaume Garcia