.

Javier Sancho president de la Comissió de Medi Ambient.

Javier Sancho president de la Comissió de Medi Ambient.

ENTREVISTA AL SR.JAVIER SANCHO (COM. MEDI AMBIENT)

Química i Medi Ambient des de fora acostuma a ser una aliança complicada. Com es trenca el tòpic?

Anant al fons de la qüestió, a l’inici de la premissa. La protecció del medi ambient no és un peatge del que fem, és quelcom intrínsec en el nostre dia a dia. La sostenibilitat i la protecció del medi ambient són dues línies innegociables per a les empreses associades a l’AEQT. La Química és una aliada que té la societat per afrontar els reptes de futur en matèria d’alimentació, sanitat, mobilitat, higiene, qualitat de vida, però no a canvi de res, tot el contrari, buscant solucions per millorar l’entorn de les persones.

 

Què és i que significa l’Acord Voluntari subscrit amb el Departament de Territori i Sostenibilitat?

És un compromís que mantenim la Indústria Química, agrupada a l’AEQT, i l’Administració de Catalunya, la Generalitat; per treballar en matèria de medi ambient, fins i tot, per sobre del que marca la regulació. I significa que tant l’Administració com les empreses químiques considerem prioritari fer compatible el progrés econòmic i social amb el respecte al medi ambient i als recursos. D’aquesta voluntat constant n’han sorgit iniciatives com el del monitoratge d’episodis de males olors, el seguiment dels nivells d’ozó troposfèric o l’avenç pioner a l’hora de disposar a temps real de les dades d’emissions atmosfèriques. Es tracta de posar les millors tècniques disponibles al servei de la preservació del medi ambient, no quedar-se només amb el que marca la regulació vigent.

 

Segueixen fent millores i reduint les olors. Han tingut episodis de queixes ciutadanes per aquest factor?

El descens de queixes per episodis d’olors ha baixat en picat en els darrers anys. A dia d’avui, l’Administració, diferents empreses, el Port i la pròpia Universitat Rovira i Virgili, a través del CTQ i dels Parcs Químics de Seguretat, disposem d’una xarxa ciutadana de control i de tecnologia avançada que permeten detectar amb més rapidesa aquests episodis, la qual cosa ha portat a una millora constant en els darrers anys.

 

Com ha influït en els darrers anys el fet de la consciència general amb el Medi Ambient i sobretot les noves directrius reguladores que han pogut arribar des d’Europa?

Sobre un mapa d’abast mundial, Europa és la gran pionera en matèria mediambiental. Les polítiques de la Unió Europea estan a l’avantguarda del món. A més, a dia d’avui, estem treballant en les BREF, uns documents de referència que estandarditzaran la regulació mediambiental europea, unificant els criteris que a dia d’avui encara poden distar, en alguns casos, depenent de la legislació del país en concret.  

 

Un altre dels aspectes que acostuma a preocupar a la societat és la gestió dels residus. Creu que encara queda molta feina per fer o s’està assolint un nivell molt elevat en la gestió de residus?

Als darrers anys s’està avançant molt significativament en matèria de reducció i millora de la gestió dels residus generats, tot i que encara tenim reptes al davant de molta importància per les empreses químiques com és la promoció de la valoració energètica dels residus.

 

Mirant de cara al futur, quins són els principals reptes que segueix tenint segons vostè la comissió que presideix?

El principal repte que tenim damunt la taula és l’anticipació i l’adaptació a aquestes BREF. Treballar perquè les empreses de l’AEQT estiguin preparades per quan entrin en vigor i segueixin sent capdavanteres en matèries de sostenibilitat, ja sigui amb allò que fa referència a la seguretat o el que fa referència al medi ambient.