.

.

TOTS 21

Camp de trànsit de refugiats de Samos on va treballar per Creu Roja, la tarragonina, Marina Vidal. Foto:Marina Vidal

Camp de trànsit de refugiats de Samos on va treballar per Creu Roja, la tarragonina, Marina Vidal. Foto:Marina Vidal

L’Ajuntament de Tarragona seguirà treballant en la sensibilització i en les feines prèvies per una possible acollida de refugiats tot i les mesures presses per la Unió Europea.

Des de l’Ajuntament ja es prepara una segona exposició sobre el camí dels refugiats abans de la seva arribada a Europa després de parlar de la fugida en la primera mostra. El consistori  manté també oberta la taula amb Creu Roja i Càritas per l’arribada de possibles refugiats a Tarragona els pròxims mesos.

La consellera de cooperació Ivana Martínez ha assegurat a Tarragona21 que “Tarragona està preparada i que tot i les mesres d’Europa se seguirà treballant a poder acollir refugiats”. Actualment Tarragona acull a una desena mal comptada de refugiats de diferents nacionalitats però cap d’ells ha arribat els darrers dos anys. Si que van arribar refugiats afganesos i d’Ucraïna quan van esclatar els conflictes en aquests territoris.  Són números aproximats perquè l’Estat no envia els refugiats als municipis i aquesta informació arriba només de forma extraoficial gràcies a Organitzacions No Governamentals.

L’Ajuntament vol participar de forma directe i mitjançant la Diputació d’aquesta possible acollida que segueix depenent de l’Estat. Per aquest motiu Ivana Martínez ha carregat contra el paper de l’Estat espanyol actualment “Espanya té una frontera a Ceuta i Melilla on també està tornant refugiats cada dia. La Unió Europea no és l’única culpable de la situació actual, Espanya també és responsable”.

Ivana Martínez ha reconegut que ara mateix és molt difícil que puguin arribar refugiats a Tarragona ‘estem en contra de la nova mesura de la Unió Europea. Estem obligats a donar una resposta als refugiats i acollir-los, hem de ser humans i complir els acords de cooperació internacionals”.  L’Ajuntament ara mateix deriva les persones que volen ajudar als refugiats a entitats com Creu Roja o altres ONGS.

L’Ajuntament de Tarragona va ser dels primers a moure fitxa per poder acollir refugiats i va començar a preparar el terreny per poder tenir refugiats Sirians a la ciutat. De moment tot segueix encallat perquè l’Estat es manté sense moure peça del trencaclosques actual. No es parla de xifres com es va fer en un principi i només el trits paper d’Europa comença a fer despertar consciències per poder treballar per obrir l’acollida. Els intercanvis amb Turquia que vol fer la Unió Europea fan que ONGS i institucions que treballen amb els refugiats tinguin els llums d’alarma encesos per vigilar més encara les màfies il·legals que s’encarreguen de per alts preus conduïr als refugiats cap a Europa.

Catalunya amb una xarxa de municipis com Tarragona, ben organitzada i amb una resposta important per part de les institucions locals i les Diputacions segueix esperant, un cop més, una resposta de l’Estat per poder començar a treballar sobre el terreny el que fins ara s’ha dissenyat als despatxos.

QPC