.

.

TOTS 21

IQOXE precisa en un comunicat que substitueix la sala de control accidentada i la de la planta d’òxid d’etilè “per la tecnologia més moderna del mercat. Foto: IQOXE

Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE) està duent a terme la reconstrucció de les seves instal·lacions després de l’accident que va tenir lloc el passat 14 de gener, una tasca per a la qual, segons informa en una comunicat de premsa, ha compromès una inversió addicional de més de 27 milions d’euros. “La petroquímica, filial de Grupo Industrial CL, està compromesa, encara més si és possible, en la tasca de renovació i optimització de totes les instal·lacions amb l’objectiu de mantenir la producció al Camp de Tarragona. A dia d’avui -continua la nota-, l’empresa ha completat la construcció d’una nova subestació elèctrica. Totes les instal·lacions han estat sotmeses als més exigents controls de seguretat”.

La companyia, que afirma estar sota “la supervisió d’empreses externes independents i de prestigi col·laboradores de l’Administració”, ha realitzat proves hidràuliques a el 100% dels equips de cadascuna de les plantes “i s’ha comprovat el funcionament de sistema de control i de seguretat al 100%. Una revisió element per element (canonades, traçats elèctrics, bombes/motors, etc.) a la qual s’hi afegeix la construcció de nous tancs per a l’emmagatzematge de matèries primeres i de productes finals en les instal·lacions de derivats, així com la reconstrucció de naus d’envasats, en les cobertes de les quals s’hi instal·larà plaques fotovoltaiques per a la generació d’energia elèctrica sostenible”.

Finalment, la companyia també està realitzant obres de remodelació en els edificis d’oficines i edificis annexos, per als quals ha fixat una partida superior al milió d’euros. En aquest àmbit, s’està aprofitant el procés de reconstrucció per realitzar ajustos addicionals “destinats a mantenir els més alts estàndards de seguretat, qualitat i innovació tecnològica en la companyia”.

“Seguretat prioritària”

IQOXE, assegura en el comunicat, “ha tingut i té en la seguretat una de les seves prioritats, a la qual destinarà una partida addicional total de 4 milions d’euros. Uns recursos que es reparteixen entre les noves sales de control i salvaguardes addicionals que s’han afegit, tenint en compte les recomanacions dels diferents informes. Aquestes mesures s’emmarquen en la voluntat de la companyia de continuar dotant les seves instal·lacions d’un nivell de seguretat addicional al que exigeix la legislació”.

El director general adjunt de l’empresa, Javier de Benito, explica que “tanquem el 2020 i ho fem estant preparats per ser una empresa capdavantera en diversos àmbits: en tecnologia i en seguretat, però també amb un equip humà preparat, competent i motivat Comunicat de premsa 2 pàgines Página 2 de 2 per seguir fent d’IQOXE una peça important en la dinàmica del polígon petroquímic, com a generadors de productes que altres indústries requereixen en els seus processos productius i, també, continuant en la creació d’inversió, ocupació i riquesa per al territori”.

IQOXE precisa en el comunicat que substitueix la sala de control accidentada i la de la planta d’òxid d’etilè “per la tecnologia més moderna del mercat. Mitjançant un sistema d’absorció per retrocés, garanteix els més elevats sistemes de seguretat. Es preveuen tres mòduls industrialitzats que serien col·locats substituint una part de l’edifici actual de la planta d’òxid d’etilè, un d’ells, i dos més a les plantes de derivats. Els edificis modulars han estat dissenyats per augmentar la resistència davant d’eventuals explosions, davant la projecció de fragments, la radiació tèrmica i per a confinament en cas d’una hipotètica fuita tòxica”.

“Les obres i millores efectuades, juntament amb la decisió ja anunciada d’IQOXE de no reconstruir el reactor accidentat ni tornar a fabricar la família de productes MPEG, el producte que s’estava fabricant en el moment de l’explosió, garanteixen la seguretat i el perfecte funcionament de totes les instal·lacions”, conclou el comunicat.

Redacció