.

La presidenta del Patronat de Turisme de Tarragona, Inma Rodríguez

L’Amfiteatre guarda encara la capacitat per sorprendre per la qual va ser aixecat pels romans. I ho aconsegueix tot i les ferides deixades pel pas del temps i a la impressió que ja no té res més a dir per a tots aquells tarragonins que l’han visitat una vegada.

Des del Patronat de Turisme s’ha impulsat dues iniciatives que incorporen aquest vell element patrimonial de la ciutat al segle de les revolucions tecnològiques i obren la porta als foranis inquiets per trobar referències més enllà del sol i la platja. La primera és ‘Amfiteatrum‘, on cada divendres i dissabte a partir de les 22 hores i fins el 25 d’agost es reviu la vida de Lupus, el gran gladiador de Tarraco.

I la segona és la possibilitat de tancar un dia laborable a la fresca (fins al 23 d’aquest mes) visitant amb nocturnitat i traïdoria lúdica ben entesa un recinte que conserva la vocació eterna d’escenari sense caure en els excessos d’Hollywood. Una oportunitat a tocar de mar que incorpora, a més, la possibilitat d’admirar un muntatge-resum de 30 minuts del guardonat documental ‘Enginyeria romana’, emès per TVE i que reprodueix gràcies a tècniques visuals innovadores el ‘savoir fair’ romà en això d’aixecar ciutats posant Tarraco com a exemple. Aquest valor afegit no suposa un increment del preu, 3,30 euros, el mateix que costa accedir de dia al monument. “Hi ha tarragonins que potser no valoren l’Amfiteatre perquè ja l’han vist un cop i es creuen que ho saben tot d’ell. I aquests espectacles són, en el fons, una excusa per poder tornar a redescobrir aquest monument”, afirma la presidenta del Patronat, Inma Rodríguez.

Pregunta.- Els dos espectacles tenen un públic perfilat?

Resposta.- Hem donat importància al fet que els dos productes siguin atractius per al visitant. Al capdavall ho hem organitzat des de Turisme i hi ha un interès a captar gent de fora. Una voluntat que suposa la dificultat i el repte de poder fer atractiu i accessible el relat de la nostra història a la gent que visita la ciutat per anar a la platja, comprar i amb curiositat per descobrir el nostre patrimoni. És una manera de facilitar que se’n vagin de Tarragona coneixent-nos millor. Però això no treu que també siguin dues activitats molt interessants per als tarragonins. De fet, encara hi ha molts tarragonins que no han vist el documental ‘Enginyeria romana’, i les visites nocturnes per entorns històrics ja fa temps que es duen a terme a altres ciutats.

P.- Quin és el perfil dels visitants?

R.- He anat als dos espectacles i hi he trobat el mateix tipus de públic. Pel que fa a l’Amfiteatrum, a un tarragoní habitual de Tarraco Viva no li explicarà res que no sàpiga. Però cal veure’l com una oportunitat per passar una bona i agradable nit d’estiu a l’Amfiteatre d’una manera com mai l’havia vist, envoltat d’uns efectes audiovisuals i sonors realment espectaculars i amb un guió ple de rigorositat històrica gràcies a la participació dels grups de recreació com Tarraco Ludus i Thaleia. De fet, l’equip que hi ha participat ha estat de cent persones. En tot cas sí que és cert que aquest espectacle està més dirigit al visitant i a un públic familiar que busca una proposta diferent, lúdica i lleugera.

I pel que fa a la visita nocturna, jo crec que tot tarragoní hauria de passar a veure-la i comprovar, de pas, com la gent de fora es fascina per un entorn que un tarragoní pot deixar de valorar perquè el veu cada dia. Em sembla fantàstic seure a les grades de l’Amfiteatre i presenciar un documental que et permet descobrir Tarragona com mai te l’havies imaginat. I encara que l’hagis vist, no és el mateix fer-ho a la pantalla de l’Ipad que en la gran superpantalla instal·lada a l’arena. Pel que fa a les visites, em va semblar curiós trobar-me amb tarragonins compartint les grades amb visitants de la resta d’Espanya que potser havien passat la tarda per Tarragona sense entrar a visitar cap element patrimonial. Aquest espectacle els permet entendre la importància de Tarraco i els motiva per anar a veure altres monuments.

P.- La combinació de grans espectacles amb recreació són habituals a Europa en escenaris amb passat històric. Es pot entendre la visita nocturna a l’Amfiteatre en aquesta línia? 

R.- Sí, perquè es combina una gran pantalla i un documental basat en realitat virtual. En el fons serveix per comprovar com la tecnologia pot estar al servei del turisme cultural. Hi ha un canvi d’hàbits, i la gent vol que li expliquin les coses d’una altra manera i amb altres llenguatges. Per això és un excel·lent complement a la feina que pot dur a terme un guia o cites com Tarraco Viva. Creiem des de Turisme que són plenament compatibles, i a més està tenint molt bona acollida, fins al punt que és una excusa per als tarragonins per tornar a descobrir l’Amfiteatre.

Hem de tenir en compte que no és suficient tenir patrimoni històric. Ser Ciutat Patrimoni de la Humanitat no significa només, tot i que és essencial, recuperar els i conservar els monuments, sinó també explicar-los al ciutadà. Perquè si no és així el patrimoni queda mort i sense significat. I de fet, donar-los vida és una altra manera de restaurar el Patrimoni. Aquest estiu hem aconseguit donar vida a una part d’aquest gran llegat que tenim. I més tenint en compte que l’Amfiteatre és un element emblemàtic de la ciutat i de reclam turístic.

I en aquesta línia, m’agrada posar en valor el documental perquè et situa en context el significat de la importància de Tarraco. No la veu com un cas aïllat.

Fitxa tècnica dels espectacles

Amfiteatrum

Dies de representació: 10 i 11 d’agost; 17 i 18 d’agost i 24 i 25 d’agost. (En negreta, representacions en català subtitulades en castellà, anglès i francès. La resta dels dies, la representació és en castella amb subtítols en català, anglès o francès).

Horari: A partir de les 22.00 hores

Entrades: Adults (13-64 anys): 10 euros anticipada, 15 a taquilla; Nens (5-12 anys) i sèniors (a partir de 65): 7,5 euros anticipada i 10 a taquilla. Menors de quatre anys, gratis.

Visita Nocturna a l’Amfiteatre de Tarragona

Dies de representació: 9, 12, 13, 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22 i 23 d’agost.

Horari: A partir de les 22.00 hores el documental ‘Enginyeria romana’ en anglès. A partir de les 22.40 hores, documental en castellà.

Entrades: 3,30 euros (gratuït per als menors de 16 anys)

J.S.