.

Imatge de la inauguració. Foto: Port

Aquest matí, Josep M. Cruset, president del Port de Tarragona, ha inaugurat l’exposició ‘L’art de la supervivència’ d’Eustaqui Vallès, amb una glossa de la seva obra i amb l’honor que és per al Port de Tarragona acollir aquesta emblemàtica mostra d’un artista molt vinculat a la història de Tarragona i a la seva divulgació. Montse Adan, directora de Port i Ciutat del Port de Tarragona, ha donat la benvinguda als assistents i, seguidament, el director del Museu Diocesà de Tarragona, Andreu Muñoz, ha ressenyat la seva fructífera obra que abasta l’escultura, la reproducció i la restauració. També ha intervingut la comissària de la mostra, Eva Vallès, que ha explicat l’itinerari expositiu i, en darrer lloc, el fotògraf del projecte, Carles Esporrin, qui ha expressat el seu agraïment a l’artista i ha explicat l’origen i la gestació de l’exposició.

El Tinglado 2, la seu de la mostra, que ha acollit més de dues-centes persones, entre professionals, amics, seguidors i deixebles de l’artista tarragoní i tot l’acte ha estat marcat amb una gran emoció que ha fet que cada intervenció fos llargament aplaudida.

Un artista tarragoní d’altre temps: escultor, reproductor i restaurador

Eustaqui Vallès és un dels últims artesans avui dia. Escultor, reproductor i restaurador, va néixer a la Part Alta de Tarragona, el 23 de setembre de 1937, on hi ha el seu taller, un espai on el temps s’ha aturat, i on treballa l’ofici des de fa més de 60 anys fidel a les tècniques artesanals de tota la vida.

L’artista tarragoní inicia la seva formació a l’Escola d’Art en l’especialitat d’escultura. Pel seu ampli coneixement s’incorpora com a restaurador al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. El seu talent polifacètic li permet també encapçalar, de la mà del reduït equip del Museu, nombroses excavacions a tota la província de Tarragona.

Després d’una llarga trajectòria al Museu Arqueològic, alhora que treballa en projectes com la recuperació de la col·lecció Moles o la configuració i estudi de la gran col·lecció de ceràmica popular d’arreu de Catalunya, Vallès emprèn un nou repte professional amb la creació del Centre de Conservació i Restauració de l’Arquebisbat de Tarragona.

També realitza la restauració del Retaule de la Catedral de Tarragona, i anys després, de la seva façana. L’ermita de Sant Magí del Portal del Carro i tots els seus vaixells exvots, nombrosos Misteris de Setmana Santa de Reus i Tarragona, i una extensa llista de retaules, imatges, pintures i creus processionals recuperen els colors, les formes i la bellesa originals al seu taller.

Artesà polièdric

La tècnica, la paciència, el talent, la passió i la dedicació descriuen la manera d’entendre una forma de treballar que vas més enllà d’un ofici artesanal. Els anys de dedicació absoluta al seu art alimenten l’experiència indiscutible que atorga el pas del temps i la saviesa impagable d’una persona humil i senzilla.

‘L’art de la supervivència’ retrata, des d’un punt de vista molt personal, la manera de fer i entendre l’art d’Eustaqui Vallès. La vida s’accelera amb el pas dels anys i el temps corre cada cop més efímer. Les formes de treball antigues semblen condemnades a l’extinció arrossegades pel progrés i la producció en sèrie. Només els últims clàssics resisteixen el pas del temps mentre vetllen per la supervivència d’una forma de treballar l’art amb data de caducitat.

La mostra compta amb col·laboracions del món cultural i social del Camp de Tarragona com l’Associació de l’ermita de la Mare de Déu de la Riera, el Col·legi d’Enginyers la Confraria del Nostre Pare Jesús del Calvari de Reus, el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i la Reial Germandat de Jesús de Natzarè de Tarragona.

L’exposició romandrà oberta fins al 13 de novembre de 2022. L’horari expositiu de tots els recintes és de les 10 a les 13 h i de 17 a 20 h de dimarts a dissabtes. Els diumenges i festius l’horari és d’11 a 14 hores

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */