.

El Grup BASF i el Club d’Excel·lència en Sostenibilitat, amb la col·laboració de Corresponsables com a ‘media partner’, han obert la convocatòria per a la segona edició dels premis a la millor pràctica d’Economia Circular a Espanya. Aquests guardons tenen l’objectiu de reconèixer projectes i iniciatives que contribueixin a circularitzar l’economia. Segons informa la multinacional en una nota de premsa, “l’economia circular és un dels grans reptes per a BASF, que situa un dels seus focus prioritaris en la innovació per a fer front als reptes de l’energia intel·ligent, l’alimentació, la mobilitat i la vida urbana”. BASF participa “en la iniciativa New Plastics Economy de la Fundació Ellen McArthur, que compta amb la col·laboració d’empreses i professionals del sector químic per a repensar i redissenyar el futur del sector dels plàstics. A més, la companyia treballa amb altres participants per a accelerar la transició cap a una economia circular per als plàstics i assegurar els beneficis que pot aportar”.

Sobre la consolidació d’aquesta iniciativa, Carles Navarro, Director General de BASF Espanyola, ha comentat que “BASF està fermament compromesa amb l’economia circular i la sostenibilitat. Encara més en moments extremadament complexos com els que vivim actualment a causa del coronavirus. Tota iniciativa encaminada a fomentar nous models, productes i serveis de negoci circulars que siguin beneficiosos per a la societat i el medi ambient, tindrà en BASF un aliat. Ara més que mai és important crear química per a un futur sostenible”.

Els premis compten amb 6 categories que pretenen posar en valor les iniciatives més destacades en Economia Circular que s’estan duent a terme a Espanya: Millor iniciativa pública; millor pràctica circular en grans empreses; millor pràctica circular en PIMES; Millor start-up circular; millor pràctica en el món acadèmic i millor pràctica en divulgació.

La convocatòria està dirigida a projectes i iniciatives que contribueixin a circularitzar l’economia i que facin front al desafiament dels recursos naturals limitats a través dels diferents models de negoci circulars:

· Subministrament circular: aprofitament de materials reciclats, reutilitzables, en lloc de materials nous.

· Recuperació de recursos a través de processos innovadors que permetin impactar de manera positiva en la cadena de valor.

· Estendre la vida del producte a través de la recuperació, revenda o la innovació i l’eco-disseny.

· Plataformes per a compartir productes o serveis: connectar a usuaris per a fomentar l’ús compartit de diferents productes i/o serveis que minimitzin l’impacte ambiental.

· Productes com a serveis: oferir serveis de pagament per un producte mantenint la propietat del mateix per a la posterior recuperació dels recursos.

· Innovació en processos mitjançant la producció en cicle tancat, a fi de maximitzar l’ús dels recursos i minimitzar l’impacte ambiental.

· En el cas del món acadèmic es vol reconèixer la promoció de l’economia circular en l’educació, ja sigui a nivell de promoció entre l’alumnat com en l’elaboració de treballs acadèmics i de recerca.

· La categoria de divulgació està enfocada a premiar aquells treballs o articles en mitjans de comunicació; treballs científics, iniciatives de difusió o divulgació en xarxes socials o de influencers, activitats en blogs, etc., relacionats amb l’economia circular.

El termini de recepció de candidatures, que ha donat principi avui, estarà obert fins al pròxim 15 de juliol 2020. Les bases estan disponibles en la web del Club d’Excel·lència en Sostenibilitat www.clubsostenibilidad.org.

El jurat estarà compost per prestigiosos experts a nivell institucional, acadèmic i empresarial en matèria d’innovació empresarial i tecnològica, desenvolupament de programes formatius, i de sostenibilitat, a més, per alts directius de BASF a Espanya i el Club d’Excel·lència en Sostenibilitat.

Guanyadors edició anterior

Amb un centenar de projectes i iniciatives presentades en l’edició anterior que contribueixen a circularitzar l’economia i que fan front al desafiament dels recursos naturals limitats, els guanyadors del 2019 van ser els següents:

-Millor Iniciativa Pública: Consell Comarcal Vallès Occidental pel projecte Valls Circular, iniciativa de caràcter territorial impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, compartida amb els 23 Ajuntaments de la comarca, agents socials, ambientals i econòmics.

– Millor pràctica circular per a Grans Empreses: Coca-Cola, pel projecte “Mars Circulars” que aposta per la recollida de residus mitjançant diferents intervencions en entorns aquàtics, així com en la classificació, reciclatge i anàlisi de les dades derivades d’aquestes intervencions.

– Millor pràctica circular en Pimes: Cafès Novell, amb les Càpsules Compostables amb materials renovables permeten dipositar-les una vegada usada en la fracció orgànica, i que en condicions de compostatge industrial es converteixen en compost en un període entre 12-20 setmanes i un esment especial per a per a ABN PIPE SYSTEMS pel desenvolupament de solucions en compostos termoplàstics fabricades amb material 100%.

– Millor Start-up circular: recircular com a plataforma online que informa les empreses sobre les oportunitats de reutilització dels seus recursos i els connecta amb unes altres.

– En l’àmbit educatiu fuer reconegut el projecte Islandap de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria amb l’objectiu de potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació en producció sostenible acuapónica i crear una xarxa de treball multidisciplinari interregional que promogui la producció primària sostenible, la revaloració dels biorecursos, la biotecnologia, l’economia circular i l’educació a les regions de Canàries, Madeira i Cap Verd.