.

.

TOTS 21

Hortènsia Grau i Arga Sentís, aquest matí

Hortènsia Grau, diputada per la demarcació i Arga Sentís, portaveu a Tarragona, han presentat el text d’una proposta que, a petició d’ICV-EUiA, ha aprovat el Parlament de Catalunya per trametre al Congrés dels Diputats una proposició de reforma de l’Impost del Valor Afegit en el serveis bàsics.

Concretament, la coalició ecosocialista i ara el Parlament de Catalunya reclamen que l’IVA de l’electricitat i el gas passi del 21% actual al 10%. El de l’aigua, del 10% al 4%, i el del transport també del 10% al 4%. Grau ho  ha justificat argumentant que “es tracta de serveis bàsics, i el que demanem és que es dugui a terme una reducció que ja s’aplica a molts altres països de la Unió Europea”. Ara correspon al Congrés dels diputats debatre aquestes xifres i modificar la llei, si s’obtingués una majoria a la cambra espanyola.

Aquesta mesura s’inscriu en les iniciatives d’ICV-EUiA en la lluita contra la pobresa energètica, que durant els mesos d’hivern es fa especialment visible i afecta particularment les persones i les famílies en risc d’exclusió social. Grau ha recordat que a la demarcació de Tarragona hi ha 68.000 aturats, molts dels quals ja no cobren cap ajut, i més de 100.000 treballadors que cobren només el salari mínim interprofessional o encara menys. “Totes aquestes persones són consumidors vulnerables, i és obvi que no poden fer front als preus de l’energia i els serveis bàsics”.

Arga Sentís, per la seva banda, ha indicat que “mentre hi ha gent que passa fred a casa seva, les empreses energètiques reben un tracte preferent per part del govern. Aquesta situació és insostenible”, ha conclòs.