.

Conchi de Tera (CGT), i els pacients, Rosa Maria Gabriel i Felipe Rivas. Foto: Tarragona21

Conchi de Tera (CGT), i els pacients, Rosa Maria Gabriel i Felipe Rivas. Foto: Tarragona21

Els col·lectius en defensa de la sanitat pública a Tarragona, encapçalats per la portaveu de CGT, Conchi de Tera, i Isabel Suárez, han celebrat la posada en funcionament 24 hores de la Unitat d’Hemodinàmica  amb una xocolatada popular al vestíbul de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. És el regust d’una victòria amarga, confessava De Tera. Hemodinàmica a ple rendiment ha arribat però pel camí “hi ha hagut la mort d’Enrique Gheron” i més vuitanta trasllats a Barcelona perquè no podien ser atesos a Tarragona.

Les 24 hores d’Hemodinàmica arriben també després de tres anys de reivindicacions, per part de CGT, arran del cas de Felipe Rivas, també present a l’acte popular d’aquest dilluns. Arriba també després de les 17.410 signatures recollides i adreçades al conseller de Salut, Boi Ruiz, i el delegat terrtitorial, Josep Mercadé.

El testimoni d’un infermer hemodinamista

Arriba “tard i malament”, ha subratllat De Tera. I és que les condicions amb les quals els professionals sanitaris hauran d’afrontar la plenitud del servei no són les més òptimes. Tal i com ha denunciat un infermer hemodinamista, Jordi Mateu, “als infermers que venim de Sagessa i de l’Hospital Sant Joan de Reus ens obligaran a treballar 98 hores setmanals quan tinguem guàrdia”.

Aquesta situació no es dóna en els treballadors de Joan XXIII, que faran torns rotatius, però sí pels professionals hemodinamistes de l’Hospital de Reus que es desplacen al centre de Tarragona, ja que és l’hospital de referència en Hemodinàmica a la demarcació. Per ser exactes, a la seva jornada laboral de 8 hores de dilluns a divendres, quan tinguin guàrdia hauran d’estar disponibles per atendre qualsevol urgència des de les 10 de la nit fins les 8 del matí, i tornar a treballar a les 3 de la tarda. A aquest horari intersetmanal, cal afegir-hi la guàrdia del cap de setmana fins les 8 del matí de la setmana entrant. Dit d’una altra manera: una de cada quatre setmanes, als infermers hemodinamistes procedents de Reus els tocarà treballar (presencialment o estant al cas de les alertes) totes les hores durant set dies, menys de 8 del matí a 3 de la tarda, entre setmana.

Crítiques dels pacients

Dos dels pacients que més s’han fet sentir per la posada en funcionament del servei 24 hores d’Hemodinàmica han estat Rosa Maria Gabriel (des de La Marató de TV3) i Felipe Rivas, l’home que va denunciar la necessitat del servei d’hemodinàmica ara fa tres anys i va motivar la tasca de CGT en aquest afer. Tant Gabriel com Rivas han coincidit en rebatre la teoria del Govern de la Generalitat, que assegurava tenir prevista l’obertura d’Hemodinàmica: “No és cert que ho tinguessin en previsió. Gent del centre em va assegurar que el tema no estava sobre la taula”, ha explicat Gabriel, emocionada per una jornada amb sensacions contradictòries. Gabriel s’ha mostrat “dolguda” amb el Govern i ha assegurat que “han intentat enganyar-me sobre l’obertura d’Hemodinàmica”.

Protestes dels sindicats a la Delegació de Salut de Tarragona. Foto:Tarragona21

Protestes dels sindicats a la Delegació de Salut de Tarragona. Foto:Tarragona21

El 16 de febrer de 2015 passarà ja com una data més a la història del centre hospitalari referència a Tarragona. Fa quinze dies mal comptats, el conseller de salut, Boi Ruiz, anunciava l’obertura durant tot el dia de la Unitat després de les moltes queixes i demandes d’usuaris i el mateix personal sanitari. Ruiz fent servir d’argument que la Generalitat ja tenia previst obrir aquest servei el 2015, va ficar data a una demanda exigida amb força des de la societat tarragonina.

Unitat d'Hemodinàmica del Joan XXIII

Unitat d’Hemodinàmica del Joan XXIII

Com deia algú aquest matí “Ara els tarragonins ja tenim dret a tenir un infart a qualsevol hora”. L’obertura les 24h de la Unitat d’Hemodinàmica de Joan XXIII però ha anat acompanyada també de les de l’Arnau de Vilanova de Lleida i el Josep Trueta de Girona, vertebrant així el territori més enllà dels hospitals de Barcelona que ja oferien aquest servei.

Cal recordar que fins ara i des del 2012 els centres obríem durant 12 hores al dia de vuit del matí a vuit del vespre i deixaven sense cobertura amb obligat trasllat a Barcelona les 12 hores restants.

La Unitat d’hemodinàmica preveu fer unes setanta operacions coronàries urgents aquest 2015 segons ha comunicat el mateix hospital.

Els sindicats celebraran aquesta tarda a dos quarts de set l’obertura de la Unitat i ho faran amb una xocolatada popular al mateix hospital. La portaveu de CGT de Joan XXIII, Conchi de Tera, explica a Tarragona 21 que “l’obertura de la Unitat arriba tres anys tard. Hi ha massa gent que ha mort o ha quedat amb seqüeles massa fortes ja que aquest servei no estava obert”.

Les seves darreres accions de protesta amb una tancada a la delegació de Salut a Tarragona s’apunten com a decisives per haver agilitzat el procés d’obertura. “Aquesta tarda volem fer la inauguració, ja que cap representant vol fer-la de forma oficial la farem nosaltres” afirma la mateixa de Tera.

El cert és que des d’avui Tarragona i tot el seu àmbit d’acció veuen com es fica en funcionament un servei pràcticament bàsic que segurament arriba amb massa retard.

Quim P. Casadesús/Joan Marc Salvat

/* JS para menú plegable móvil Divi */