.

Reconeixement als participants del programa Tutoria entre Iguals al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona. Foto: Mauri.

Reconeixement als participants del programa Tutoria entre Iguals al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona. Foto: Mauri.

El programa Tutoria entre Iguals (TEI) és una estratègia educativa per a la millora de la convivència escolar, dissenyada com una mesura pràctica i preventiva contra la violència i l’assetjament escolar. Aquest curs es desenvolupa en 20 centres d’educació infantil, primària i secundària de Tarragona, amb la participació de 3.000 alumnes i 200 docents, formats per l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la URV.

Tutoria entre Iguals ha estat un programa reconegut per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) amb un premi en la categoria de prevenció i intervenció davant l’assetjament escolar en municipis de més de 20.000 habitants. Ahir a la tarda, l’Ajuntament de Tarragona va voler reconèixer la feina de totes les persones involucrades amb una recepció als centres escolars.

Durant el mateix acte, que va tenir lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament, també es va fer un reconeixement al catedràtic d’Orientació Educativa, Andrés González Bellido, impulsor del programa, i als tècnics de l’ICE de la URV, que impulsa el reconeixement dels certificats de la formació de professorat.

Des del curs 2016-17, l’ICE ha promogut la formació dels professors dels centres participants, a través de cursos, grups de treball, tallers i seminaris perquè puguin implementar de manera efectiva el programa Tutoria entre Iguals.

El projecte es basa en l’ajuda social, emocional i personal entre iguals, és a dir, entre els mateixos alumnes, de manera que els alumnes d’infantil (P5), primària (5è curs) i secundaria (3r d’ESO) són tutors emocionals dels alumnes de dos cursos inferiors, amb els quals tracten valors, termes de convivència o la importància de la tolerància zero respecte de la violència. S’ha observat que la incidència sobre els alumnes tutoritzats és molt superior a la que exerceixen els pares i els professors.

Aquest programa d’intervenció sobre la convivència al centre educatiu és una mesura contra la desmotivació i el fracàs, tant curricular, personal com social.