.

.

TOTS 21

La Fundació ‘la Caixa’, en col·laboració amb la Fundació José Manuel Lara, han presentat una nova edició del cicle de conferències sobre literatura Universos Literaris. La iniciativa proposa un espai proper on el públic i els lectors es poden acostar a escriptors de renom, que conversaran i desvetllaran els aspectes més interessants de la seva obra literària o del seu procés creatiu, com, per exemple, què els inspira a escriure.

D’aquesta manera, CaixaForum Tarragona acollirà quatre sessions de la nova edició del cicle Universos Literaris, que s’iniciarà el pròxim 20 de gener amb la conferència de l’escriptora Clara Sánchez, que rebel·larà com troba la inspiració i com fer-la servir durant el procés de creació de l’obra literària.

Per la seva banda, el 23 de febrer el reputat escriptor Javier Cercas reflexionarà sobre l’ambigüitat intrínseca al gènere novel·lístic i el seu caràcter d’indagació. El 27 d’abril serà el moment en que l’escriptora Nativel Preciado parlarà sobre els entrecreuaments entre realitat i imaginació a l’hora d’inventar arguments i relats literaris. El 18 de maig l’escriptora gallega María Oruña, conversarà sobre l’ampli espectre narratiu dels relats que es defineixen com a novel·la negra.

Un cicle amb llarga trajectòria

El cicle Universos literaris es va iniciar l’any 2017 i, gràcies a l’èxit del format, avui ja és una proposta consolidada en la xarxa de tots els centres culturals CaixaForum. Un cicle que ha tingut una gran acollida perquè permet apropar els escriptors i artistes al públic, mentre despleguen l’univers dels seus mites. Així, els autors revelen els seus moments iniciàtics, i expliquen, fil per randa, què els inspira i com enreden la musa.

En anteriors edicions, aquesta proposta ha acollit a artistes i escriptors de la talla d’Espido Freire, Víctor Amela, Eva García Sáenz de Urturi, David Trueba i Boris Izaguirre, entre molts altres.

PROGRAMA

Dijous, 20 de gener, a les 19h.

CLARA SÁNCHEZ: A la recerca de la inspiració

On es troba la inspiració? Com sorgeix l’espurna que desperta el desig d’explicar una història? Quina és la pols màgica que l’escriptor bufa sobre el seu text i que el fa esdevenir una meravella? Clara Sánchez creu que la inspiració és difícil, que tendeix a esquivar i qui s’hi entrebanca es pot sentir com la persona elegida.

Sobre l’autora: Clara Sánchez va néixer a Guadalajara i viu a Madrid. Fins ara ha publicat quinze novel·les, entre les quals Últimas noticias del Paraíso (Alfaguara, 2000), Presentimientos (Alfaguara, 2008), El cielo ha vuelto (Planeta, 2013) i Infierno en el paraíso (Planeta, 2021), un relat sobre la fugida d’una princesa saudí tancada en la seva pròpia gàbia d’or. Ha rebut nombrosos premis entre els que destaquen el Premio Nadal per Lo que esconde tu nombre (2010) i a Itàlia el Premio Roma i el Premio Nazionale Vincenzo Padula, entre d’altres.

Dimecres, 23 de febrer, a les 19h.

JAVIER CERCAS: La literatura és dinamita

Javier Cercas. Foto: Arduino Vannucchi

Diu Javier Cercas que la literatura és dinamita i que ho és tan bon punt fa esclatar tot allò establert. Segons l’escriptor, la literatura existeix per incomodar, per qüestionar l’establert i sobretot per introduir-nos dins del territori de l’ambigüitat, o dit amb les seves pròpies paraules, per «enfrontar-nos a aquell punt cec al qual no podem mirar si no és amb desconcert». Al llarg d’aquesta trobada, es reflexionarà sobre l’ambigüitat intrínseca al gènere novel·lístic i s’observarà de quina manera tota novel·la és una indagació.

Sobre l’autor: L’obra de Javier Cercas (Cáceres, 1962) inclou les novel·les Soldados de Salamina (Tusquets Editores, 2001), Anatomía de un instante (Mondadori, 2009) i El monarca de las sombras (Random House, 2017). Amb Terra Alta va guanyar el Premi Planeta 2019 i va obtenir un gran èxit de crítica i públic. La seva última novel·la, Independencia (Tusquets Editores, 2021), és un furiós al·legat contra la tirania dels amos del diner. Els seus llibres s’han traduït a més de trenta idiomes i han obtingut nombrosos premis nacionals i internacionals.

Dimecres, 27 d’abril, a les 19h.

NATIVEL PRECIADO: Universos màgics de la realitat literària

Per Nativel Preciado, maldar per inventar arguments narratius i crear un món plenament imaginari vol dir que a qualsevol cantonada del relat es topi de cara amb la realitat. L’autora no va sospitar mai que mentre construïa la seva particular fantasia africana per a la darrera novel·la, El santuario de los elefantes (Planeta, 2021), uns altres elefants asiàtics emprenien un viatge real que semblaria un somni insuperable. Preciado reflexionarà sobre els entrecreuaments entre realitat i imaginació a partir d’aquest paral·lelisme imprevisible.

Sobre l’autora: La madrilenya Nativel Preciado és periodista i escriptora. Durant quatre dècades ha treballat en els principals mitjans de premsa, ràdio i televisió espanyols. Ha publicat, entre d’altres, les novel·les El egoísta (Planeta, 1999), Bodas de plata (Planeta, 2003), Camino de hierro, guanyadora del Premi Primavera de Novel·la (Espasa, 2007) i Canta solo para mí (Planeta, 2015), que va ser reconeguda amb el Premi Fernando Lara de novel·la.

Dimecres, 18 de maig, a les 19h.

MARÍA ORUÑA: La novel·la de misteri, una aposta per l’enginy

L’escriptora gallega María Oruña reflexionarà sobre l’ampli espectre narratiu dels relats que es defineixen com a novel·la negra i farà una anàlisi comparada dels relats clàssics amb novel·les actuals. També parlarà sobre diversos trucs narratius, com els cliffhangers, recursos visuals o girs impossibles, i de la necessitat de reprendre la veu narrativa amb una clara vocació literària, allunyada de l’audiovisual.

Sobre l’autora: María Oruña és una escriptora que coneix bé Cantàbria, ja que és on ha ambientat la sèrie de novel·les Los libros de Puerto Escondido, totes publicades per Destino. Una sèrie en què hi figuren Puerto Escondido (2015), un debut exitós que ha estat traduït a l’alemany, al francès i al català, Un lugar a donde ir (2017), Donde fuimos invencibles (2018) i la nova entrega, Lo que la marea esconde (2021), el seu thriller més ambiciós.

Redacció