.

Carles Pellicer, Joaquim Mallafrè -amb el guardó a les mans- i Joan Maria Mallafrè. Foto: Tots21

El president del Centre, dirigint-se al públic. Foto: Tots21

Un gran esdeveniment social en l’era pospandèmia -esperem-. Més de noranta persones es reunien el migdia del 13 de novembre a la Bella Itàlia per celebrar els premis Més Amic de Reus, entre ells, sis guardonats amb aquest guardó que s’encentà en 1981. L’acte s’havia fet pregar i, de fet, no tenia lloc en les dates habituals per aquest certamen que acostuma a emplaçar-se durant la primavera. El culpable? Com en la majoria de casos dels últims mesos la pandèmia mundial de la Covid-19.

Molts amics i amigues de Reus, familiars, exprofessors i professores de l’Institut Gaudí on tants anys va fer de ‘profe’ d’anglès acompanyaven el guardonat per l’entitat. En aquesta 37a edició del certamen l’escollit fou Joaquim Mallafrè Gavaldà, traductor, professor i lingüista de professió que també ha celebrat enguany el seu 80è aniversari.

La seva obra més important, tot i que no és la única ni molt menys, data de 1981 quan efectuà la traducció de L’Ulisses de James Joyce al català, ara fa tot just quaranta anys. “Va deixar bocabadat a tot el món cultural català”, afirmava el president del Centre d’Amics de Reus, Joan Maria Mallafrè Anguera referint-se a aquesta fita del premiat. El president de l’entitat feu un ampli recorregut per la desbordant biografia intel.lectual d’un dels grans de Reus i de Catalunya, membre destacat de l’Institut d’Estudis Catalans.

Mallafrè, amb el característic pastís que atorga l’entitat. Foto: Tots21

Joaquim Mallafrè es mostrava molt agraït als presents i als qui no havien pogut acudir a l’acte. “Són molts amics de Reus els que m’han fet com sóc”, comentava en el discurs, ja que per ell “ningú és fruit de sí mateix”. El traductor ha rebut molts més reconeixements gràcies a la seva trajectòria, entre els quals es troben la Creu de Sant Jordi i la medalla de la ciutat de l’Ajuntament de Reus.

A l’acte també hi van ser presents l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, i el president de la Cambra de Comerç, Jordi Just. Pellicer hi prengué la paraula per agrair al Centre d’Amics de Reus la celebració d’aquest acte que ell considera de “ciutat” i, sobretot, per donar gràcies a Joaquim Mallafrè per ser com és: “Professor, traductor, lingüista, persona implicada, però sobretot, persona compromesa amb la societat, la cultura, la llengua i la ciutat.”

Un brindis encapçalat pel president, abans dels postres, obria l’acte del lliurament del guardó Mes Amic de Reus i ell mateix el tancava després tot desitjant poder seguir celebrant el certamen, i el proper any, en les dates habituals i no pas durant la tardor com s’ha hagut de fer excepcionalment enguany.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */