.

Ara que s’acosta la data de celebració de les eleccions municipals, molts seran els discursos, promeses i compromisos per part dels diferents candidats, en massa ocasions més propers a la utopia que fonamentats en dades objectives de com es troben les diferents finances municipals.

Fins i tot s’oferiran nous serveis sense analitzar la viabilitat econòmica dels mateixos, i la possibilitat de mantenir-los, en qualsevol cas entrarem en un ‘carrusel dialèctic’ on la paraula serà l’únic vàlid a l’hora de buscar influir als electors a l’hora de conquerir el seu vot.

Lluís Badia és advocat

Lluís Badia és advocat

En poques ocasions el tema econòmic hauria de ser tant definitiu com quan parlem de l’administració més propera, doncs amb un exercici didàctic seria fàcil explicar com es troben “els números de la casa de tots” i sobre tot què permeten fer, o per què no dir-ho, quines seran les partides, via impostos, que s’hauran d’incrementar, si fos el cas.

Al llarg dels anys de bonança tots els nostres municipis han fet esforços inversors importants, i una aposta per serveis de tot ordre, de vegades sense meditar si tot el que s’executava es podia mantenir; també l’increment desorbitat de funcionaris ha estat un altre efecte emblemàtic, compartit per tots, independentment del color polític; és a dir, “s’ha estirat més el braç que la màniga”, en un exercici de manca de previsió manifesta, com l’evidència avui ho ratifica.

Què fàcil seria conèixer de manera clara quins són els ingressos i les despeses compromeses, que comportaria una gran sorpresa, doncs es podria comprovar l’alt tant per cent de pagaments “ja tancats” abans de començar a fer una tasca política en funció del resultat electoral que es pugui produir. Les partides de personal, pagaments financers, i altres, imprescindibles per mantenir la pròpia viabilitat del que s’ha anat fent, suposen un import insospitat, que massa vegades deixarà als nous o vells regidors lligats de mans per molt que les seves “bones idees” siguin “comprades” i ratificades amb suports electorals indubtables.

Ja sé que la meva reflexió pot resultar frustrant, però per desgràcia pels candidats més, faran l’esforç de mirar les dades comptables municipals per valorar estratègies possibles a partir d’aquesta feina d’anàlisi, que en la meva opinió hauria de ser emblemàtica per explicar el que succeeix des de la solvència informativa, malgrat que en ocasions les conclusions no siguin positives, i en tot cas de molt mal transmetre.

Passant al vessant més proper, els grans números globals, s’ha publicat els darrers dies un treball d’un institut americà de referència (Institut Mckinsey) sobre la problemàtica de l’endeutament, on es posa de manifest que l’increment del deute al món ha arribat a fites insospitades, sent propera als 200 bilions de dòlars, el que ens col·loca en portes d’una nova crisi estructural que incidirà de manera definitiva sobre l’economia real, amb el que això suposa per als més dèbils, que malgrat els missatges esperançadors, veuran que les seves expectatives seguiran sota mínims.

En qualsevol cas, i per damunt de les meves valoracions, el cert és que la política segueix tenint un espai imprescindible per actuar , i és aquí on els nous líders, locals o globals, tenen una feina a fer per no recaure en errors passats dels que avui es paguen les conseqüències.

La necessitat de gestors – polítics amb capacitat de fer la seva tasca amb transparència és un anhel al que no s’ha de renunciar sota cap concepte. Per tant, explicar el que succeeix a tots els nivells hauria de ser el denominador comú dels que ara ens demanaran el nostre suport a les urnes.

Lluís Badia. Advocat
www.lluisbadia.cat