.

Un moment de la presentació avui de la nova APP

Un moment de la presentació avui de la nova APP

El Departament d’Interior, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i l’empresa Telefónica han presentat avui un conveni de col·laboració per facilitar a les persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades a Catalunya la distribució de l’aplicació mòbil (APP) ‘112 Accessible’ per a telèfons intel·ligents amb l’objectiu de facilitar-los el contacte amb el telèfon d’emergències 112 de Catalunya (CAT112).

El conseller d’Interior, Jordi Jané, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós i el director general de Telefónica a Catalunya, Kim Faura han presentat l’aplicació per a telèfons mòbils acompanyats del director del CAT112, Federic Adan.

Una imatge de l'aplicació que posa en marxa Interior

Una imatge de l’aplicació que posa en marxa Interior

El conseller d’Interior ha iniciat la seva intervenció agraint a totes les persones que han fet possible la posada en marxa d’aquesta app mòbil com són el Cat112, Telefónica, o el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

El titular d’Interior ha explicat que tot i que es tracta d’una eina que ja existia per a altres sectors, com ara les persones sordes o els turistes o universitaris, en aquesta ocasió es podrà donar un servei molt important també a les persones refugiades i ha dit que “la tecnologia es posi al servei de la seguretat quan les persones ho necessiten, la tecnologia ens ha d’ajudar a fer-nos entendre i allò que li passa ho puguem saber per atendre’l el més aviat possible”

El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha assegurat que “Catalunya és un país segur i una de les coses que més valoren les persones que venen a viure aquí és la seguretat. Estem preparats per acollir, tenim un model basat en el consens, el treball multinivell, el reconeixement de drets i l’esforç mutu dels que arriben i dels que ja hi som”.

Amorós també ha explicat que “aquest 2016 hem passat de 28 a 250 refugiats acollits, no tants com voldríem però en tot cas nou vegades més que fa quatre mesos. Tenim 1.100 places d’allotjament disponibles i preveiem tenir-ne 1.800 de cara al setembre i 4.500 el 2017”.

Una tasca que ja fa Telefónica

Per la seva part, el director general de Telefónica a Catalunya, Kim Faura, ha destacat que l’empresa Telefònica ja té una plataforma dedicada a les persones refugiades i per tant “aquesta iniciativa s’afegeix a la feina que ja estem fent des de Telefònica”. Faura s’ha mostrat satisfet per la iniciativa del Departament d’Interior i ha volgut fer explicita la seva suma al compromís d’eradicar les barreres a les persones refugiades

El director del CAT112, Federic Adan, ha destacat que “en un Estat del Benestar l’Administració no pot donar l’esquena a ningú”. “Creiem que és bàsic que les persones que arriben a Catalunya puguin tenir accés directe al telèfon d’emergències 112”, ha afegit.

La Generalitat de Catalunya i Telefónica actuaran coordinadament per donar una resposta ràpida, senzilla i eficaç a les peticions urgents d’assistència via telefònica, que facin les persones sol·licitants de protecció internacional a Catalunya que necessitin contactar amb la policia, els bombers, el SEM, protecció civil o els agents rurals.

Mapa de Bacelona en àrab

Mapa de Bacelona en àrab

Mitjançant el conveni, Telefónica es compromet a proveir de manera gratuïta l’aplicació multilingüe ‘112 Accessible’ a les persones demandants de protecció internacional o refugiades a Catalunya que no parlen català, castellà, anglès, francès o alemany. Per la seva banda, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies es compromet a facilitar la distribució de l’APP de manera gratuïta a les persones refugiades, a fer-ne difusió i promoure’n la utilització. Finalment, el Departament d’Interior, mitjançant el CAT112, es compromet a tractar adequadament els avisos que rebi als seus centres de gestió provinents de l’aplicació mòbil.

Una APP

L’aplicació ‘112 Accessible’ és una APP desenvolupada per Telefónica que permet la comunicació amb el telèfon d’emergències 112 a través de pictogrames i un servei de geolocalització utilitzant idiomes com l’àrab, el rus, el xinès, el polonès, el japonès, l’italià o l’anglès.

L’APP es basa en pictogrames que recullen les principals emergències que fan que els ciutadans truquin al telèfon 112. Els pictogrames estan agrupats en tres apartats: policials, de salvaments i extinció d’incendis, i sanitàries, que indiquen situacions com agressions, robatoris, accidents de cotxe, incendis, inundacions, maltractaments, convulsions, vòmit, etc. A més a més, cada pictograma inclou consells per minimitzar el risc mentre no arriben els serveis d’emergències.

Amb aquesta aplicació, el CAT112 va obrir un nou canal d’entrada de les emergències, facilitant la comunicació de les persones sense la limitació de l’idioma. Una versió d’aquesta APP s’ha posat a disposició ja de les persones sordes (amb vídeos en llengua de signes) i de les laringectomitzades.

El telèfon d’emergències 112 centralitza totes les trucades d’emergències de Catalunya, funciona les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, és gratuït i comú a tota la Unió Europea. El CAT112 gestiona una mitjana de 7.000 trucades cada dia.

D’altra banda, el CAT112 compta amb l’APP My112, gratuïta i d’ús universal, que permet geolocalitzar la trucada de forma automàtica si hi ha cobertura de dades.

Aquestes iniciatives del CAT112, desenvolupades conjuntament amb Telefónica, tenen l’objectiu que tots els ciutadans que pateixin una emergència siguin atesos en igualtat de condicions pel sistema d’emergències de Catalunya de forma coordinada, eficaç, eficient i immediata, i és aquest l’esperit del conveni que s’ha signat avui amb l’objectiu que les persones refugiades tinguin un accés ràpid, senzill i efectiu als serveis d’emergències en cas de necessitar-los durant la seva arribada i estada a Catalunya.