.

La imatge de la façana de l'església de Constantí, amb esquerdes al voltant. Fotos ACN

Fa dos anys i mig que a l’església de Sant Feliu de Constantí -construïda fa més de 260 anys- hi van aparèixer les primeres esquerdes, principalment a la part esquerra de l’edifici. Davant d’aquesta situació es van iniciar una sèrie d’estudis per conèixer l’origen del problema i avaluar la millor manera de solucionar-lo. L’arquitecte encarregat del projecte, Josep Maria Bartolomé, ha avançat a l’ACN que l’arranjament de l’església es farà a través d’un sistema de micropilotatge, que reforçarà els fonaments de l’edifici i en repartirà el pes. Des de la parròquia, el mossèn Joaquim Claver veu el problema amb preocupació, ja que les obres són molt costoses i no disposen de prou finançament.

Un estudi geotècnic del subsòl de l’església de Constantí va concloure, fa pocs mesos, que el terreny és inestable, que hi ha aigua a poc més de 10 metres de la superfície, o que hi ha argiles expansives, entre altres observacions. Tot plegat ha comportat l’aparició d’esquerdes al paviment, les voltes i la façana de l’edifici, que té problemes d’assentament. Per això, també fa mesos que hi treballa un arquitecte, Josep Maria Bartolomé, per mirar de trobar una solució adient al problema.

Esquerdes a l'interior del temple

Segons ha explicat Bartolomé, l’arranjament s’haurà de fer amb un “sistema de micropilotatge, és a dir, transportar el pes de tota l’església a través dels micropilots, que baixen uns dotze metres i mig”. Així, al voltant de les pilastres i les parets de l’edifici es crearà una nova estructura soterrada, amb més de 200 micropilots, que suportarà la càrrega de l’església i permetrà “aturar l’assentament”, ha assegurat l’arquitecte. Cal tenir en compte que els fonaments actuals tenen una resistència de 60 quilos per metre quadrat, una xifra que Bartolomé ha qualificat de “molt baixa”.

Per acabar el projecte manca realitzar dos sondejos més, a la part dreta de l’església -que no està afectada pel moviment i on no hi han aparegut esquerdes-, i un estudi del campanar, per saber si els seus fonaments són iguals que els de la resta de l’edifici. Un cop finalitzada aquesta feina s’haurà de fer el pressupost, buscar el finançament i fer un pla d’obra “per veure quant temps necessitem per executar-ho”, ha manifestat Bartolomé.

Amb l'ajuda d'una grua, a principis de febrer es van sanejar les esquerdes de la façana, per evitar despreniments

Mesures de seguretat

Per tal d’evitar riscos, ja que l’església continua funcionant amb normalitat, s’han hagut d’aplicar algunes mesures de seguretat. Així, s’ha apuntalat l’arcada que aguanta el cor, s’ha fet un pòrtic a l’entrada de l’edifici perquè no caigués el llindar ni la imatge que hi ha sobre la porta, i també s’ha substituït la rosassa, que s’estava desencaixant, per una roda de carro, després de retirar el vitrall. En una de les voltes de l’interior de l’església, on també hi han aparegut esquerdes, s’hi ha instal·lat una malla per evitar despreniments.

Manca de finançament

Des de la parròquia, mossèn Joaquim Claver ha explicat que s’han hagut de fer càrrec del cost dels estudis i treballs previs del projecte d’arranjament de l’església, que sumen 80.000 euros. A més, tot i que encara no se sap quant costarà l’obra, Claver s’ha mostrat preocupat pel finançament, i ha manifestat que esperaran a tenir el projecte finalitzat per presentar-lo a les diferents institucions que els poden ajudar, com Generalitat o l’Ajuntament. Així mateix, ha exposat que ja estan buscant un espai on poder celebrar el culte mentre durin les obres, ja que s’haurà de tancar l’església.

/* JS para menú plegable móvil Divi */