.

.

TOTS 21

Creu Roja de Tarragona. Foto: Cedida

El programa de pobresa energètica de la Creu Roja de Tarragona està adreçat a persones que per la seva situació de pobresa sobrevinguda, tenen dificultats per fer front al pagament dels serveis bàsics que els permetin un manteniment adequat de la llar.

És per això que els donem suport econòmic per a garantir l’accés als subministraments bàsics d’aigua llum i gas. Durant l’any 2019 a Creu Roja Tarragona hem atès a tota la demarcació 635 persones que tenen dificultats per fer front al pagament de les factures relacionades amb els serveis energètics (llum, gas i aigua). En 16 d’aquestes intervencions s’han requerit petites
rehabilitacions del domicili o canvis d’electrodomèstics.

A banda d’aquestes intervencions puntuals, des de la nostra entitat, oferim a les famílies formació en eficiència energètica. En aquest sentit, hem atès a 124 persones en tallers específics de competències tècniques. Per reforçar les accions, hem entregat 126 kits de microeficiència amb bombetes led, regletes, etc., que els permetin optimitzar al màxim l’energia que consumeixen.

Les famílies també reben un informe amb les recomanacions relacionades amb la possibilitat de sol·licitat el bonus social, amb canvis de potència contractada o per dur a terme petites rehabilitacions a les seves llars per tal de fer-les més eficient. Un 9,1% de la població de l’estat espanyol, afectada per la pobresa energètica Segons les darreres dades de l’Eurostat, l’oficina d’estadística de la Unió Europea publicades aquest mes de gener, la pobresa energètica relacionada amb la capacitat de les llars de mantenir una temperatura adequada torna a créixer a l’estat Espanyol i ja afecta un 9,1% de la població (l’any 2018 va ser el 8%)

Aquesta situació impacta especialment sobre les persones vulnerables amb les quals treballa la Creu Roja. El 50% de les famílies ateses en l’àmbit estatal, han de triar entre pagar les despeses bàsiques i portar una alimentació saludable o calentar les seves llars, segons el butlletí sobre la vulnerabilitat social Nº17 de Cruz Roja Española (publicat al gener de 2018).

Compromesos amb les persones i el medi ambient

A més, des de l’entitat, l’any 2018 vam fer una crida extraordinària a 3 anys vista contra el canvi climàtic i la pobresa energètica amb el lema “Compromesos amb les persones i el medi ambient” i amb l’objectiu de fomentar la corresponsabilitat de Creu Roja, la societat civil i les empreses

Cada Assemblea local i comarcal treballa per saber quines són les emissions de gas d’efecte hivernacle que genera i per establir un pla de reducció d’aquestes emissions. La nostra voluntat és compensar el que no es pot reduir finançant projectes de lluita contra la pobresa energètica. Amb tot plegat, la Creu Roja pretén oferir respostes integrals a la lluita contra el canvi climàtic,
tant des d’una dimensió interna com externa, treballant amb els seus col·lectius vulnerables a través de la implantació de mesures energètiques i reduint l’impacte de la pobresa energètica.