.

.

TOTS 21

El subdelegat del govern espanyol a Tarragona en funcions, Jordi Sierra, dirigint-se a la reunió de la Junta Local de Seguretat amb el regidor Javier Villamayor, que sona com el seu substitut. Foto: ACN

Els Jocs Mediterranis mobilitzaran 3.980 agents policials de tots els cossos i forces de seguretat de l’Estat i 1.400 efectius més de serveis de seguretat privada. I també comportaran la ‘bunquerització’ d’algunes zones de la ciutat durant la seva celebració, així com afectacions de calat tant al trànsit com a l’estacionament. En la roda de premsa posterior a la reunió de la Junta de Seguretat extraordinària convocada aquest matí destinada exclusivament a acabar de perfilar l’operatiu, els responsables de la Guàrdia Urbana han avançat que la zona de l’Anella Mediterrània i el carrer Ciurana en concret estaran “blindats” al públic, mentre que actes com la inauguració i cloenda i proves com la mitja marató (amb un recorregut que abasta bona part de la ciutat i en el qual no podrà estar estacionat cap vehicle des de tres dies abans) implicaran alteracions importants en el dia a dia habitual. Entre els zones especialment sensibles es troben la platja de l’Arrabassada, on estarà prohibit estacionar, així com l’entorn del Club de Tennis.

L’intendent de la Guàrdia Urbana, Enrique Fernández, ha volgut destacar precisament “la tasca prèvia que suposarà la senyalització de l’espai públic, que es farà a l’entorn immediat de cada seu dels Jocs i sobretot estarà centrat en temes d’estacionament. Són necessitats dels Jocs i esperem que la ciutadania ho entengui i col·labori”, ha explicat. La policia local de Tarragona mobilitzarà 900 agents amb una mitjana diària de 80 efectius. “S’implicaran gairebé tota la plantilla i això exigirà una modificació dels sistemes de treball”, ha afegit. El conseller comissionat, Javier Villamayor, ha afirmat que l’àrea de Domini Públic i Mobilitat del consistori “estan treballant” en trobar mesures paliatives pel que fa a l’estacionament de vehicles.

Imatge de la roda de premsa posterior a la Junta Local de Seguretat estraordinària convocada aquest matí.

Fernández ha demanat la col·laboració de la ciutadania i ha justificat les mesures per mantenir “uns mínims de seguretat” d’uns Jocs que també visualitzaran un increment important de la presència d’efectius policials als carrers. Els Mossos d’Esquadra patrullaran amb armes llargues, donat el fet que el país està encara en Alerta 4 d’atemptats terroristes i Tarragona és un enclau d’indústries estratègiques i de turisme, i utilitzarà drons que transmetran dades en directe al centre de comandament ubicat a les instal·lacions del 112. Segons el seu cap, Vicenç Lleonart, la policia catalana serà el cos amb més agetns adscrits directament a la seguretat dels Jocs amb prop de 2.400 efectius. Entre els serveis d’ordre públic que es desplegaran i es faran notar es troben els ARRO (Àrees Regionals de Recursos Operatius) i la Brigada Mòbil.

Per la seva banda, la Policia Nacional, representada pel seu cap provincial Carlos Yubero, ha avançat que els seus 300 efectius treballaran primordialment “col·laborant amb la resta de policies locals de les diferents subseus dels Jocs, i en dos aspectes com la intel·ligència i prevenció antiterrorista i estrangeria i fronteres”. Alhora, proporcionaran efectius procedents de les àrees de protecció i escorta de cara a protegir les autoritats nacionals i forànies presents al territori.

Alhora, els 350 efectius de la Guàrdia Civil realitzaran tasques d’informació i patrullatge a les zones marítimes on es duguin a terme les proves d’esquí nàutic, vela i triatló, amb reforços especials al Port i l’aeroport i un equip subaquàtic. Finalment la Policia Portuària destinarà 30 agents per col·laborar en la vigilància de les proves d’esquí nàutic i Mitja Marató, a més d’un efectiu integrat dins del centre de coordinació.

Pla Director: “Tothom s’ha pogut sentir còmode”

L’operatiu es va començar a gestar ara fa quatre anys i està coordinat pels Mossos, en col·laboració amb les policies locals dels municipis seu, la policia espanyola, la Guàrdia Civil, els Bombers, el 112, el SEM i Protecció Civil. L’eina utilitzada ha estat un Pla Director que s’ha anat perfilant amb 20 subprojectes “on cada cos ha pogut fer la seva aportació en funció de la seva especialització i a on tothom s’ha pogut sentir còmode”,

Des del passat dilluns, l’operatiu es troba en fase d’alerta i intensifica la vigilància dels equipaments que acolliran les proves esportives. El dia 21, tot just abans de l’inici de l’esdeveniment, s’activarà la fase de màxima alerta i el desplegament abastarà entrenaments, competicions i actes de l’agenda cultural dels Jocs, amb un operatiu esepcífic per als actes d’inauguració i cloenda. Es preveu que hi hagi 850 invitats, alguns dels quals de pes polític encara sense confirmar perquè al terreny a Madrid i Barcelona encara està movedís.

J.S.