.

Tot seguit us mostrem els actes programats al Centre de Lectura de Reus des del dia 7 de juny fins a l’11.

DIMARTS 7

19.00

Sala Emili Argilaga / Sala virtual

‘Any Gabriel Ferrater’

Presentació del llibre ‘Donar nous als nens’. Antologia de textos de Gabriel Ferrater amb edició i pròleg de Marina Porras. Presentació a càrrec de Miquel Bonet i l’autora.

El llibre és una porta d’entrada generosa i diversa a l’obra de Gabriel Ferrater més enllà de Les dones i els dies. Costa d’imaginar fins on hauria arribat la producció assagística de Ferrater si hagués viscut una vida llarga, però el llegat que ens va deixar ja és d’una clarividència i rotunditat admirables. Aquesta antologia en presenta una mostra que va des dels textos sobre literatura catalana i estrangera fins a algunes cartes públiques i privades, així com totes les entrevistes que va concedir i alguns textos sobre pintura i llengua. Tot plegat precedit per un assaig de Marina Porras que presenta amb exhaustivitat i bona prosa la figura del poeta.

DIMECRES 8

Fotograma de ‘Regard sur la folie’.

19.00

Teatre Bartrina

Cicle ‘Qui té por de Tosquelles?’

Projecció dels tres films de Mario Ruspoli realitzats a Saint-Alban: Les inconnus de la terre (34min. 1961. VOFS), Regard sur la folie (53 min. 1962.VOFS) i La Fête prisonnière (17 min. 1962. VOFS). Activitat organitzada per la Diputació de Tarragona amb motiu de l’homenatge al psiquiatre reusenc que va renovar el món de la salut mental.

DIJOUS 9

19.30

Sala Emili Argilaga / Sala virtual

‘El caràcter transformador de la cultura’

Conferència ‘Els ossicons d’un okapi escènic. Cultura i educació: tàndem per a la transformació social’, a càrrec de Cèsar Compte, codirector del Teatre L’Artesà del Prat de Llobregat.

DIVENDRES 10

19.00

Sala Emili Argilaga / Sala virtual

‘Any Gabriel Ferrater’

Presentació del llibre L’art de la pintura, de Gabriel Ferrater, a càrrec d’Elena de la Cruz Vergari i Vicenç Terol.

Amb 29 anys, Gabriel Ferrater començà a redactar articles sobre l’art de la pintura amb un criteri lúcid i provocatiu. Qui, si no ell, sense cap aval acadèmic, s’hauria atrevit a criticar públicament pintors aleshores ben consagrats, com ara Casas o Rusiñol, Picasso o Sunyer? Els quadres que Ferrater pintà al Mas Picarany  —reproduïts per primera vegada— ens permeten d’entreveure la vida convulsa i l’esperit ferotgement curiós d’un poeta corprenedor que ens ensenya a mirar i a enraonar sobre el que veiem.

DISSABTE 11

Josep Laporte.

10.30

Sala Emili Argilaga / Sala virtual

Conferència ‘L’instrumental medico-quirúrgic utilitzat durant la Guerra Civil espanyola i les causes que en van propiciar l’aparició’, a càrrec del Dr. Jordi Jara Llusà, cirurgià i professor de la URV.

12.00

Acte ‘Josep Laporte i Salas (1922-2005): en homenatge’, amb Eladi Baños, Maria Jesús Figueras, Josep A. Bombí, Joan Sala i Carles Pellicer.

Actes organitzats per la Societat Catalana d’Història de la Medicina.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */