.

Un moment de la signatura del conveni. Foto: Cedida

Un moment de la signatura del conveni. Foto: Cedida

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, en representació de  l’Agència Catalana de Consum (ACC), i l’alcalde de Tarragona i president de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA), Josep Fèlix Ballesteros, han signat aquest matí un conveni per aplicar mesures per fer front a les necessitats de les famílies en situació de pobresa energètica.

En concret, l’empresa d’aigües de Tarragona incrementarà l’any vinent en 15.000 euros la partida del Fons Social que va crear per iniciativa pròpia l’any 2013. Un fons  pensat per les persones amb vulnerabilitat econòmica que es va engegar amb  60.000 euros i que no ha parat d’incrementar-se fins arribar enguany als 80.000 euros i situar-se fins als 95.000 l’any vinent. Es preveu que unes 400 famílies es beneficiïn enguany d’aquests ajuts.

L’alcalde i president d’Ematsa, Josep Fèlix Ballesteros, ha explicat que “amb la signatura d’aquest conveni millorem els mecanismes per aconseguir una cosa tan important com és la cohesió social, perquè ningú es despengi per motius econòmics. Per aquest motiu, any rere any des d’Ematsa hem anat fent créixer l’aportació econòmica perquè continuem pal·liant i resolent un dels casos més punyents de la crisi com és la pobresa energètica”.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha destacat que “les administracions estem obligats a col·laborar per millorar la qualitat de vida i solucionar els problemes dels ciutadans. El conveni signat avui amb Ematsa s’afegeix al que des de la Generalitat hem signat amb més de 14 empreses”. El conseller Baiget també ha explicat que “ja hem rebut més de 33.000 peticions de famílies perquè no se’ls talli el subministrament”. I ha recordat que el Govern té oberts més d’un centenar de procediments sancionadors a empreses que incompleixen la llei que prohibeix a les empreses interrompre el subministrament de serveis bàsics, que està vigent des de l’entrada en vigor de la Llei 24/2015.

Per altra banda, el conveni també recull mecanismes per evitar el tall de subministrament d’aigua potable a les persones amb situació de vulnerabilitat, a les que estan en tràmit de sol·licitud o assignació d’algun ajut o renda mínima i de les qualificades amb vulnerabilitat residencial.

Així mateix, Ematsa flexibilitza el pagament de les factures de subministrament d’aigua atorgant ajornaments o el pagament a terminis de manera individualitzada a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica o d’exclusió residencial.

Per la seva part, l’Agència Catalana de Consum es compromet a donar suport, assessorament i la col·laboració necessària a Ematsa per complir la legislació vigent en matèria de consum i, especialment, pel que fa a la normativa de pobresa energètica.

Ematsa, en coordinació amb l’àrea de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona, eviten el tall de subministrament d’aigua potable a les persones en situació de vulnerabilitat.

De fet, l’empresa d’aigües de Tarragona forma part de la Taula de Pobresa Energètica de Tarragona i Reus, junt amb altres entitats de l’entramat social i del territori des de la seva constitució, el juliol de 2014. En el marc d’aquest espai institucional, s’ha impulsat la recerca de mesures i solucions que garanteixen l’accés al consum energètic de les persones amb insuficiència de recursos econòmiques, que ha esdevingut declaració institucional de l’Ajuntament de Tarragona.

D’acord amb aquest conveni, l’empresa també informaran anualment l’Agència Catalana del Consum (ACC) de quin ha estat l’abast de les mesures que hagi posat en marxa. Això permetrà que la Generalitat pugui, a més de garantir el compliment de la llei, incrementar i sistematitzar tota la informació per tal d’avaluar l’evolució de la pobresa energètica i elaborar les polítiques més adequades en cada moment.   Amb la signatura d’aquest conveni, la Generalitat prossegueix amb el desplegament de la Llei 24/2015.

Amb aquest conveni Tarragona se suma a d’altres empreses que ja  han subscrit els convenis que són: Agbar; Sorea; Anaigua; Comaigua; Gestaigua; Aigües de Sant Pere de Ribes; Aigua de Rigat; Aigües SVH; Aigües de Palamós; Aigües de Sabadell; Cassa, Aigües i Depuració; Aigües del Prat; i Mina pública d’aigües de Terrassa.