.

Imatge d’arxiu d’un ple presencial de l’Ajuntament de Tarragona. Foto: Cedida

L’Ajuntament diu prou a la limitació de recursos econòmics que li imposa l’Estat a través de la legislació i que fa que no pugui agafar diners propis encara que tingui ‘superàvit’.

Sis de les set formacions polítiques de l’Ajuntament de Tarragona -ERC, JxT, C’s, PSC, ECP i la CUP- han acordat una moció conjunta que s’aprovarà en el ple telemàtic de divendres, 22 de maig, per tal d’anul.lar els preceptes legals que prioritzen ‘el pagament de deute per sobre de les necessitats de la població’. Només el PP, significativament, no ha secundat la moció. Va ser amb els governs de Rajoy que es van aprovar aquests lleis enmig de la gran crisi econòmica.

La moció conjunta afirma que la pandèmia provocada pel COVID-19 i el confinament decretat per l’estat d’emergència ‘està comportant una autèntica crisi social que amenaça en deixar sense feina a milers de persones’. Davant d’aquesta situació ‘caldrà que destinem recursos públics’ per tal de garantir les necessitats bàsiques d’una gran part de la població (habitatge, aliment, subministrament energètic, escolarització, treball, etc.).

Moltes d’aquestes demandes s’hauran de vehicular a través de les entitats locals, que són les administracions més properes als ciutadans i les úniques capaces de detectar amb més facilitat les necessitats de les persones i donar-hi resposta.

És per això que ‘cal dotar de recursos als ajuntaments’ per fer front a l’emergència social i econòmica generada per la crisi sanitària i donar una resposta àgil a les demandes bàsiques de la població. L’article 135 de la constitució espanyola, la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (també coneguda com a Llei Montoro) i la Llei d’estabilitat Pressupostària, són normatives ‘que impedeixen als ajuntaments lluitar contra la crisi que vindrà’, afirma la moció. ‘No podem seguir amb aquestes lleis que prioritzen el pagament del deute per sobre de qualsevol despesa social’, subratlla.

Les tres regles fiscals imposades són l’equilibri pressupostari, el volum d’endeutament i la regla de la despesa, que ‘limiten el creixement de la despesa pública malgrat els ajuntaments tinguin recursos econòmics, fet que limita la capacitat de donar resposta a una situació d’emergència social’.

Així, reclamen com a ‘imprescindible’ que ‘es retorni urgentment als ajuntaments’ les competències ‘en matèria de prestació dels serveis socials, promoció econòmica i serveis públics’, i es reafirmi l’autonomia municipal.

La moció insta el Congrés i el Senat espanyols a derogar l’article 135 de la Constitució Espanyola per tal de deixar de prioritzar el pagament de deute per sobre de les necessitats de la població. També demana derogar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, la LRSAL (Ley Orgànica 27/2013), per permetre als ajuntaments mobilitzar el romanent de tresoreria per destinar-lo a mesures socials -actualment el romanent municipal només es pot destinar a inversió o liquidar deute- i superar ‘la retallada competencial que va significar aquesta llei’. La derogació de la LRSAL també posaria fi a la limitació per convocar noves places per part dels ajuntaments de manera que es podria augmentar la plantilla dels departaments per fer front a l’emergència: serveis socials, oficines d’habitatge, promoció econòmica, igualtat, etc.

Altrament, es reclama al Congrés i el Senat espanyol que derogui la Llei d’Estabilitat Pressupostària (Ley Orgánica 2/2012) per posar fi a la limitació de la despesa dels ajuntaments i permetre que es gasti el superàvit en polítiques socials.

També insta el Congrés i el Senat espanyols a transferir els recursos econòmics adients als municipis, perquè els ajuntaments disposin de liquiditat suficient per fer front a les inversions en les polítiques socials i econòmiques que hauran d’assumir per revertir la crisi social i econòmica.

Les formacions signants de la mocií manifesten la ‘negació rotunda i frontal’ per part de l’Ajuntament de Tarragona a la possibilitat que sigui l’Estat l’encarregat de gestionar i decidir sobre el superàvit i romanent de tresoreria de les administracions locals.

Redacció

 

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */