.

Imatge dels manifestants que han participat en la protesta organitzada a Tarragona per denunciar l’emergència climàtica. Foto: Mar Rovira

Centenars de persones s’han concentrat aquest divendres a diversos indrets de Catalunya per reclamar als governants accions concretes per aturar l’emergència climàtica. A Barcelona, l’acció convocada per Fridays for Future -que reprèn les manifestacions d’aquest estil que ja es feien abans de la pandèmia- ha consistit en una seguda al centre de Barcelona protagonitzada eminentment per joves, seguint l’estela del moviment originat per l’activista sueca Greta Thunberg.

També hi ha hagut concentracions a Tarragona o a Igualada, que s’han sumat a les que s’han comptabilitzat a diversos indrets del món des de Tòquio a Escòcia passant per Austràlia, Islàndia, Jamaica, Nairobi, el Brasil, Londres o Angola, entre d’altres.

Unes 300 persones han participat a la seguda convocada per Fridays for Future Barcelona al Passeig de Gràcia per denunciar l’emergència climàtica i ecosocial que també ha evidenciat la pandèmia del coronavirus. Naia Fernández, una de les portaveus del col·lectiu, ha reclamat “criteris de justícia climàtica” per sortir de la crisi de la covid-19. “Si no ho fem així, agreujarem altres crisis”, ha advertit en declaracions als mitjans de comunicació.

En aquesta acció, el col·lectiu ecologista ha volgut posar l’accent en el treball per demanar que es tinguin també en compte “els costos socials i mediambientals” a l’hora d’avaluar l’activitat econòmica, ha assenyalat una altra de les portaveus, Jana Galindo.

Fridays for Future ha subratllat que la crisi de la covid-19 ha mostrat de forma descarnada una economia molt dependent del turisme i en canvi on les cures estan invisibilitzades i per això reclama un mode més just i sostenible. “No hi ha planeta B” o “Canviem el sistema, no el clima” són alguns dels missatges que han portat en cartells els participants a la convocatòria.

Prop d’una cinquantena de persones s’han concentrat aquest vespre a la plaça de la Font de Tarragona per reclamar accions per aturar l’emergència climàtica. Els manifestants s’han assegut davant de l’Ajuntament amb cartells reivindicatius i mantenint les distàncies de seguretat. També han clamat consignes com ‘No hi ha planeta B’, ‘Ni un grau més, ni una espècie menys’, i ‘Canviem el sistema no el clima’. Tot i que la crida més repetida ha estat ‘Visca la lluita ecologista’. La protesta ha durat uns trenta minuts i s’ha llegit un manifest de denúncia.

“Queden set anys per arribar al punt de no retorn, quan les conseqüències del canvi climàtic seran irreversibles. A causa de la pandèmia no es poden fer manifestacions, però creiem que és un bon moment per tornar a reivindicar el futur de tots”, ha manifestat la Cristina Pérez, membre de ‘Fridays for futures’. Comparteix parer l’Aleix Bausà, també membre d’aquest col·lectiu, que ha afirmat que la crisi sanitària ha de ser un punt d’inflexió. “Demanem que estiri cap a un sistema que respecti el medi ambient i les persones i no cap a un sistema ecofeixista”, on s’esgotin els recursos, com l’aigua o l’oxigen, ha detallat el jove.

Al final de l’acció, els organitzadors han fet una crida a la ciutadania perquè participin en la concentració que se celebrarà aquest dissabte a la Rambla Nova per demanar una mobilitat sostenible a la ciutat.

Més de 3.000 accions arreu del món

En l’àmbit global, s’han comptabilitzat més de 3.000 accions, tant als carrers com de manera telemàtica per la pandèmia. Malgrat que hi ha hagut manifestacions a tots els continents, la majoria de protestes han estat al continent europeu i americà.

Amb accions des d’Austràlia fins a Islàndia, Jamaica o Angola, Fridays for Future ha reprès així les mobilitzacions a les diferents ciutats del món. En el continent europeu, Alemanya encapçala les protestes amb gairebé 500 accions, mentre a Itàlia se n’han fet 107, a França 62 i 16 a Bèlgica.

La manifestació d’Estocolm ha estat encapçalada per l’activista Greta Thunberg, mentre a Sud-Àfrica els manifestants han demanat al govern que declari l’emergència climàtica i a Bangladesh els joves han alertat de les conseqüències de l’emergència climàtica en el nivell del mar per al país.