.

Frederic Adan és el nou responsable català del Servei d’Emergències (112). Ha esgotat el mandat com a regidor d’un tempestuós grup municipal de CiU a l’Ajuntament de Tarragona i ha finalitzat el seu periple, molt més pacífic, com a president del Consell Comarcal del Tarragonès. Després d’un temps de dubtes sobre si seguiria o no en política, ha decidit fer-ho. Reparteix la seva nova feina entre l’edifici del 112 -davant el CIM del Camp i a prop de la Canonja, en terme de Reus- i Barcelona. Arriba de la mà del conseller d’Interior, Jordi Jané, natural de l’Arboç, un valor cada cop més sòlid a CDC.

Frederic Adan, fotografiat aquesta setmana a l'entrada de les instal·lacions del 112 del Camp de Tarragona. Foto: Tarragona21

Frederic Adan, fotografiat aquesta setmana a l’entrada de les instal·lacions del 112 del Camp de Tarragona. Foto: Tarragona21

A què ha renunciat per arribar a aquest càrrec?

Jo sempre he tingut molt clar que volia treballar pel meu país, amb la gent que m’ha fet confiança i sempre m’ha donat suport. Assumir aquest nou càrrec completa aquests dos objectius: estar al costat d’un conseller amb qui sempre he treballat amb plena confiança, i poder col·laborar en el govern d’aquest país en un moment històric.

He renunciat a altres qüestions que de moment deixo aparcades. El futur és ampli i ja veurem si ho entomarem o no.

Tenim un conseller d’Interior, un secretari d’Interior i un responsable d’Emergències del territori. Què vol dir això?

Que el conseller d’Interior ha fet una aposta molt decidida pel territori.  Al seu equip de confiança hi ha persones de la província de Tarragona. El conseller vol potenciar estructures de la Generalitat que es troben al nostre territori, per exemple el 112.

Què s’hi farà?

És un edifici que ha d’assumir cada cop més responsabilitats, per gestionar més serveis de forma compatible amb Barcelona.

Adan, al seu despatx de l'edifici d'Emergències de Reus. Foto: Tarragona21

Adan, al seu despatx de l’edifici d’Emergències de Reus. Foto: Tarragona21

Quines són les principales mancances del 112?

El 112 és un centre de referència, un dels pioners d’emergències a nivell europeu. És una eina importantíssima quant a la coordinació de les emergències a Catalunya. Ens permet donar una resposta el més ràpid possible al ciutadà en unes circumstàncies en què aquest es troba inquiet.

El que necessita el 112 és que els mitjans de comunicació en facin molt difussió.

La ciutadania sempre demanarà que les ambulàncies i els bombers arribin a temps i que la policia sigui present en les emergències.

Per això estem nosaltres, per intentar que la resposta entre la trucada i l’arribada sigui el més ràpida possible.

Segons com acabi el 27-S es veu vostè coordinant uns Mossos d’Esquadra governats des de Madrid?

En aquest cas, els Mossos tenen el seu propi director general, Albert Batlle. Ell decidirà sobre la nova llei que s’ha aprovat.

Aquest edifici podria passar a Madrid segons com vagin les coses?

No. El 112 és una infraestructura de la Generalitat.

Estem en alerta 4. Com està la situació quant al jihadisme a Catalunya i a la nostra zona?

Ens trobem en unes circumstàncies exepcionals que requereixen mesures exepcionals. La ciutadania ha d’estar tranquil·la perquè des de la Generalitat i des d’Interior es treballa per cobrir qualsevol situació de risc. I es treballa amb tots els cossos de seguretat especialment en la prevenció.

Té personal suficient el 112 i els cossos que el composen?

Puc garantir que és així, tant a les instal·lacions de la Zona Franca de Barcelona com en les de Reus. Tenim atenció telefònica les 24 hores del dia i personal de reforç.

Què els preocupa més? Incendis, robatoris al camp, incivisme?

Depèn de l’època. Els incendis creixen a l’estiu com també, desgraciadament, les persones que s’ofeguen a les platges, altres preocupacions són generals, com els accidents de trànsit. Des d’Interior es fa una gran feina perquè cada cop hi hagi menys accidents. La directora general de Trànsit, Eugènia Domènech, té especial preocupació en aquest tema. Properament s’anunciaran noves accions.

El 112 és un servei del Camp de Tarragona o de Catalunya?

El 112 ofereix arriba a donar servei a tot Catalunya.

Com funcionarà l’aplicatiu de geolocalització de persons perdudes que han posat en  marxa?

Una de les finalitats del 112 és donar una resposta immediata al ciutadà. Amb la nova App, baixant-se una icona al telèfon mòbil l’operador rep la trucada de veu i se li obre un mapa on identifica les dades de longitud i latitud d’on es troba aquella persona. Identifica de manera gairebé exacta el lloc on es troba. Això ajuda molt que podem donar als cossos de seguretat o emergència la ubicació per facilitar la seva ajuda.

Si no hi ha cobertura al lloc?

A Catalunya no tots els indrets en tenen. Des del 112 estem treballant amb tots els operadors perquè cada cop siguin menys les zones d’ombra de Catalunya. Avui en dia, un 25 per cent del territori no en té, però moltes zones són llocs d’impossible accés per al ciutadà. Per tant, es redueix l’espai sense cobertura on hi accedeix la gent.

Estem fent un mapa on senyalarem totes les zones de Catalunya on hi ha cobertura i no n’hi ha. Això facilitarà que algú que pensi a fer, posem per cas, una sortida a la muntanya es pugui planificar el viatge baixant-se un planell per conèixer on tindrà cobertura i on no en tindrà. Estem buscant fórmules perquè la difussió aigui el més massiva possible, i per això necessitem també l’ajut dels mitjans de comunicació. Demanem la col·laboració d’aquests.

Està pensada per gent gran que es perd, per escaladors que s’accidenten..?

Està pensada per a tots els casos. Quan parlem d’emergències pensem en les persones perdudes a la muntanya, però es donen casos com aquella persona de Lleida que ha anat a Barcelona, en un moment no es troba bé i no sap on és. O el cas d’un ciutadà que avisa d’un incendi, però no sap en quina carretera es troba ni el punt quilomètric.

Com s’aconsegueix l’App?

Per Applestore. És una aplicació gratuïta. L’Administració pública ha d’estar al costat del ciutadà i hem considerat que era imprescindible que estigui a l’abast del ciutadà de manera gratuïta. En aquests casos de què parlem, els segons són or. Ens ajudarà a salvar vides.

Jaume Garcia