.

_fr_0d082d61
A Tarragona s’està adquirint una sensibilitat especial per mantenir i potenciar el nostre patrimoni natural. Cal felicitar-nos per tenir unes entitats implicades en aquest fet i una ciutadania, també representada pels seus polítics, que van en la mateixa línia. Això ho demostra el fet que en poc menys de dos mesos hi ha hagut una declaració institucional i dues mocions sobre els camins de l’Anella Verda de Tarragona al ple del consistori, i una sortida reivindicativa amb 200 persones per l’Anella Verda convocada per diferents entitats que volen sumar en bé d’una fita comuna.

Una altra iniciativa en aquest sentit és el Projecte Educatiu de l’Anella Verda que també arrenca de la iniciativa de la ciutadania i d’entitats mediambientals i del lleure i que neix amb diversos objectius clars: informar de què és i com és l’Anella Verda i sensibilitzar i implicar el jovent en la investigació, protecció, promoció i manteniment dels camins que la conformen.

Per a la primera fase, que posa l’accent en la informació, s’està elaborant una exposició, amb una maleta amb material didàctic i bibliogràfic, que serà itinerant per les escoles i entitats de Tarragona. En la segona fase cal que cada escola o entitat decideixi per quina part dels camins de l’Anella Verda vol caminar i sortir a fer una excursió per conèixer-la in situ. Un cop visitat el tram, l’escola o entitat decidirà si n’apadrina un tros.
Si s’adquireix el compromís, se signarà l’apadrinament oficial, punt de partida a diferents aprenentatges de manera globalitzada, treballant de manera cooperativa i combinant la tecnologia amb el treball de camp.

El projecte ja s’ha presentat a entitats i a un dels seminaris d’escoles verdes de Tarragona. També s’ha fet una experiència pilot a l’agrupament escolta Xaloc, que el va triar com a projecte educatiu per a enguany. Des de l’Ajuntament de Tarragona obrirem la possibilitat que es treballi amb xarxa amb entitats, voluntariat, la Universitat Rovira Virgili, els centres educatius, etc.. I, a més a més, estem dissenyant un projecte europeu al voltant d’aquest tema incorporant qüestions d’ocupació i emprenedoria, que poden fomentar l’ocupació en turisme mediambiental.

El projecte de l’Anella Verda es presentarà ben aviat formalment a a l’Institut Municipal d’Educació juntament amb un altre projecte escolar d’eficiència energètica que ja fa dos anys que s’està portant a terme a algunes escoles de la ciutat, com el Pau Delclòs, l’Escola Mediterrani o l’Institut de Campclar. Es tracta del STEPS, un projecte d’eficiència energètica adreçat a les escoles que va arribar a la Fundació Smart Tarragona Mediterranean City ara fa ja tres cursos procedent de la iniciativa ciutadana.

Crear comunicació, sinergies, participació, xarxes… tot liderant i acompanyant alhora. Saber escoltar i donar suport allà on es veu una iniciativa que té vàlua, que es porta amb entusiasme i que introdueix bones pràctiques. Aquest és el paper que hem de saber i hem de fer els consellers i les conselleres, paper molt agraït quan et trobes davant d’iniciatives col•lectives de plataformes i entitats ciutadanes que posen en valor els trets destacats de la ciutat i, com en aquest cas, promouen projectes educatius.

Ens preocupa el medi ambient i ens preocupa el nostre entorn. És un goig veure com en el tema de l’Anella Verda i en el tema ambiental tothom va en la mateixa direcció i se sumen tots els interessos i esforços en un mateix bé comú sense buscar afany de protagonisme i sense confrontar postures. És així com veurem que aquest projecte es farà gran, creixerà i es prioritzarà. El paper de les entitats, de la ciutadania i dels polítics caminant junts suma de manera exponencial i tant de bo en tot ho féssim així. Ara el que necessitem és temps per moure els recursos, tant humans com materials i recursos per poder moure les voluntats, perquè la voluntat de tots i totes ha quedat demostrada.

Francesc Roca
Conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona