.

.

TOTS 21

Un dels factors que més ha marcat aquest mandat, que estem a punt de tancar, ha estat la crisi de la Covid, per les afectacions a les persones i a la gestió municipal. Si parlem del nostre Ajuntament, cal dir que tot allò que estava planificat s’ha hagut d’endarrerir, alguns projectes han mutat, altres han perdut o guanyat prioritat i hem hagut de posar en marxa serveis que no prevèiem. Una pandèmia inesperada, que mai haguéssim cregut que ens cauria a sobre, ens ha sorprès sense estar preparats. Ha estat dur, estrany i tot un repte gestionar el municipi amb la COVID. Però arribem al final de mandat amb esperança.

Fran Morancho és alcalde de Mont-roig del Camp

Fran Morancho és alcalde de Mont-roig del Camp

Durant els anys de la pandèmia vam fer tot allò que va estar a les nostres mans per parar el cop, per guarir ferides, sempre des de la nostra capacitat i competències limitades, però ho vam fer des del convenciment que ho podíem fer i ho havíem de fer. I no parlo només com a alcalde, ni com a govern, parlo també de tots i totes les treballadores municipals i de la resta de regidors de l’oposició. Tots junts vam aplicar 68 mesures que incidien amb pràcticament tots els àmbits de la nostra vida diària. Totes i tots ho vam fer com millor sabíem, amb la responsabilitat que ens tocava, i crec que ho vam aconseguir. De fet, la ciutadania ens ho ha reconegut, especialment la gent gran, que ens ha donat un notable en la gestió de la pandèmia.

El coronavirus va ser tot un desafiament, i ens va aturar la màquina un temps, però també ens va millorar com a municipi. Vam veure la millor cara de la gent que viu aquí, la seva humanitat i generositat. I sobretot, ens va aportar noves oportunitats per créixer i continuar endavant. Una d’aquestes grans oportunitats que ens han arribat, la més generosa, han estat uns fons de recuperació europeus post COVID que ens estan picant l’ullet i que ens permeten somniar amb un futur molt millor. Més de 42 milions d’euros dels Next Generation, gestionats pel Govern espanyol, finançaran projectes pendents al nostre municipi que s’executaran ben aviat, durant aquest 2023 i el pròxim 2024.

L’avinguda de Barcelona de Miami Platja continuarà perfeccionant-se com un punt de trobada amb un gran atractiu comercial; la inversió industrial de l’empresa coreana ILJIN, la més gran a Catalunya feta per una empresa privada amb 600 milions d’euros, crearà al voltant de mig miler de llocs de treball al polígon dels Comellarets; la transformació de la N340 per fer-la més segura i més urbana; la construcció d’una nova passera per a vianants i bicicletes que unirà les urbanitzacions del nord amb Miami Platja… són alguns dels projectes que es realitzaran en els pròxims mesos o que ara s’ancoren al nostre municipi gràcies a aquest finançament extraordinari.

L’arribada d’aquestes inversions no és casual. Hi ha influït la bona sintonia que tenim amb l’Estat, però també amb altres administracions i organismes. Hem teixit complicitats. Hi ha influït també la nostra tenacitat, el fet de fer-nos “pesats”. Hi ha influït que molts eren projectes que perseguíem des de fa molt de temps. I també que són projectes treballats, planificats, i a punt per a posar-se en marxa, just allò que busca l’Estat per poder justificar davant Europa l’execució dels fons abans de 2025 i no haver-los de tornar.

Una menció a part mereix la inversió d’iljin al municipi. La incidència és tan potent, que des que es va fer pública la inversió coreana ens han vingut a picar a la porta més empreses interessades en instal·lar-se al municipi que en els darrers deu anys. Diuen que la sort no t’atrapa per sorpresa, sinó que se t’enganxa de tant que l’has perseguit. És això. Recordo plens de l’anterior mandat, on l’oposició ens renyava perquè pensaven que no estàvem fent res pel desenvolupament dels polígons industrials del poble. Llavors ja ho dèiem, que volíem i estàvem fent les coses bé. Com he dit més d’una vegada, res de tot això es fa per combustió espontània, els projectes no són bolets sense solta ni volta, tot està planificat, tot ha estat abans imaginat, tot ha estat fruit d’estratègies clares, de saber cap a on anem. L’horitzó el vam ubicar fa anys.

Estàvem farts de ser un municipi amb una renda per càpita per sota de les mitjanes del territori; de tenir un atur que se’ns dispara a la que comença la temporada de fred; de tenir vergonyosament un atur femení d’edat mitjana més alt que, de nou, les mitjanes registrades; de tenir una població jove i estudiant que abandona, que marxa o que no es forma perquè no veu perspectives de futur clares. Amb l’objectiu de batre’ns contra aquesta realitat socioeconòmica, que ve de lluny, i per tant és estructural, venim traçant un camí concret que podríem dir, com a punt de partida, que va iniciar-se el 2015, quan vaig tornar a l’alcaldia. Fa temps, sí. I és cert que encara no hem abocat tots els resultats que necessitem. Però és que les solucions màgiques a temes tan complexos no existeixen ni són instantànies.

Portem set anys dirigint-nos a un model de municipi, urbanístic, econòmic, laboral, social, de benestar, energètic, molt clarament traçat que tot just comença a generar resultats en alguns sectors, com l’urbanístic i el turístic, però que encara ha de reportar resultats en molts altres aspectes. Sovint s’acusa als polítics de tenir una visió a curt termini perquè només ens interessem per les eleccions. Nosaltres hem triat treballar projectes a llarg termini perquè són els que realment tenen una incidència transformadora per al benestar de la gent. Portem set anys treballant- cert que amb una aturada inesperada de 2 anys per la pandèmia – i encara ens en tres més per començar a veure resultats potents i realment transformadors!

Per acabar, podem dir doncs, que el nostre municipi segueix en transformació i reprenent un camí que vam aparcar el març de 2020, amb unes decisions marcades pel Pla Estratègic 2030, que configurava el municipi que volem i necessitem: econòmicament diversificat, amb un urbanisme més sostenible, on siguin més importants les persones que els vehicles, on les futures generacions trobin oportunitats.

Fran Morancho. Alcalde de Mont-roig del Camp