.

Pirotecnia Poleggi ha començat amb una gran obertura la seva actuació al concurs. Foto: David Aymerich.

La proposta de la Pirotecnia Poleggi de Canepine (Itàlia) ha enlluernat el cel de Tarragona amb un espectacle diferent. Sorprenentment, en una actuació diferent a les dues anteriors presenciades, els italians han recuperat el ritme que ja va mostrar Pirotecnia Tomás el primer dia. A la vegada, els participants internacionals del concurs també han exhibit un bon nivell d’innovació amb focs que recordaven la Pirotecnia Xaraiva del segon dia, però amb unes explosions molt més atrevides i vistoses.

Pirotecnia Poleggi, una empresa familiar fundada el 1850 per Annunziato Poleggi, és un dels referents dels focs artificials italians. Combina la fabricació dels tradicionals i altament valorats efectes pirotècnics italians amb la incorporació dels efectes més moderns i innovadors. L’empresa Poleggi ha participat a tots els grans esdeveniments pirotècnics del seu país i, els darrers anys, ha iniciat una progressiva presència a grans concursos i festivals internacionals: San Sebastián, Malta i aquesta any Tarragona i Bilbao.

Palmeres daurades amb tocs lilosos han predominat en el cel tarragoní amb focs innovadors de formes reconeixibles. Foto: David Aymerich.

Amb la massa pirotècnica més escassa del certamen (418 kg), Pirotecnia Poleggi ha distret el públic assistent amb explosions molt vistoses i de formes ben reconeixibles. Un espectacle que s’ha vist beneficiat de la bona visibilitat que permetia l’aire al endur-se el fum dels focs, així com la proximitat del cap de setmana, el qual ha duplicat la xifra de públic considerablement. Uns espectadors que han tornat a aplaudir l’actuació tot i la seva dèbil execució centrada en economitzar en alguns punts de la seva propsota.

Carme Artigas, una pallaresenca que no s’ha perdut cap dia del concurs, opina que “avui han sigut molt bonics”, “tot i que no tant com el primer dia”. Artigas recorda la participació inicial com una actuació molt intensa i sòlida. Avui, en canvi, s’han tornat a prioritzar les explosions aqüatiques, les quals gaudeixen de menor visibilitat i espectacularitat. Tot i això, la pallaresenca ha valorat molt positivament “els colors liles, blaus i daurats” que agafaven protagonisme en la proposta dels italians Poleggi.

La combinació de focs a diferents alçades és una de le spropsotes que també ha exhibit l’empresa italiana. Foto: David Aymerich.

Finalment, avui tancarà el Concurs de Focs la Pirotecnia del Mediterráneo de Vilamarxant (València). Una jove empresa creada l’any 2015 quan el seu màxim responsable, Antonio García Juan, després d’acumular experiència pirotècnica en diferents tallers pirotècnics decideix crear la seva pròpia empresa.

Aquesta recent trajectòria li ha permès disparar espectacles en indrets d’alt compromís com Castelló (Festes de la Magdalena), El Ejido o San Sebastián (Concurs Internacional). García i la seva empresa participaran per primera vegada en el concurs tarragoní, on esperen poder mostrar el bon fer de les noves nissagues pirotècniques valencianes amb una massa pirotècnica (càrrega de pòlvora) de 553 quilograms.

David Aymerich