.

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Cambra

La Cambra de Reus celebra enguany els seus 135 anys d’existència. Del pròposit inicial el 1886, buscar una comercialització potent a l’aiguardent, s’han passat ara a fer front nous reptes com la internacionalització i la preocupació per una economia sostenible amb el medi ambient. La utilitat de l’ens de cara als empresaris i al territori s’ha posat de relleu amb tot un seguit d’actes i activitats que donen impuls al món local, i que ha estat presentat aquest dilluns pel president, Jordi Just, el director general, Josep Baiges, i el coordinador de la comissió d’infraestrutures, Miquel Domingo. De tot el ventall d’iniciatives i dels titulars que se’n deriven, un de rellevant a curt termini. Dins del cicle Vermuts Cambra Reus, creat per afavorir intercanvi d’experiències enmig d’un ambient distès, destaca aquest dimecres vinent dia 10 la presència del President de la Fira de Barcelona, Pau Relat. Entre altres coses perquè ha estat cridat per donar pautes per ‘refundar’ la Fira de Reus. Just ha admès que “ens ocupa i preocupa poder reforçar-la”, i de fet ha anunciat que es troba en contacte amb l’Alcaldia de cara a garantir-ne competitivitat. Sense voler donar mes detalls, no ha rebutjat que una de les possibilitats que es posin damunt la taula sigui la de fomentar l’especialització del certamen.

Un tast del programa d’activitats 

Pel que fa a la resta del programa, cal tenir present que es desenvoluparà arreu de les cinc comarques (amb taules rodones amb representació d’entitats empresarials locals i jornades tècniques) per mantenir-se fidel a l’esperit que l’actual Comitè Executiu ha impregnat a la corporació d’ençà la seva presa de possessió, el maig de 2019. Un dels punts de referència és del de visualitzar la voluntat de posar en valor el gran tresor agroalimentari del territori, concretament el que representen les Denominacions d’Origen del vi, de l’oli, de l’avellana de casa nostra. S’han fet i es faran tastos amb tots i cadascun dels consells reguladors amb l’objectiu, també, de valoritzar aquests productes de qualitat. A destacar en aquest sentit que durant l’aniversari s’ha anunciat la data de la propera Reus Viu el Vi, del 4 al 6 de juny de l’any vinent..

Alhora s’ha incorporat la Ganxet Pintxo a aquesta celebració. Dos anys després de l’última edició i dels ajornaments programats per la pandèmia, la ruta està vivint una edició històrica amb un ampli seguiment que ha superat les expectatives inicials. Els diversos indicadors dels que es disposen per mesurar l’impacte de la ruta aporten, hores d’ara, xifres de participació realment excel·lents.

L’aniversari també vol servir per fer realitat l’interès de la Cambra de sumar en favor del sector cultural, que ha patit, com ningú els efectes de la crisi. Això explica la presència d’artistes del territori en el cicle ‘Reus viu el vi i la música’ que també seran protagonistes a la gala dels 135 anys. I la programació musical que s’ha previst amb dos concerts a l’església prioral de Sant Pere, la col·laboració amb el Festival Accents i finalment el concert extraordinari de cap d’any amb l’Associació de Concerts de Reus que es realitzarà el 4 de gener.

Precisament aquesta col·laboració amb l’Associació de Concerts també subratlla la interacció amb altres entitats. És el cas del Centre de Lectura, la Societat el Círcol, Càritas, Òmnium Cultural o l’AEDT. I també cal fer esment de la solidaritat com a valor d’aquesta celebració, amb iniciatives vinculades a Càritas i a d’altres realitats del tercer sector que treballen en favor de la ciutadania.

J.S. / Redacció