.

Dolors Vázquez i Marina Berasategui. Foto: Ajuntament

La modificació del reglament general de circulació entra en vigot aquest dimarts, 11 de maig, amb la nova limitació de la velocitat del trànsit de vehicles en vies urbanes. A grans trets, la nova normativa fixa tres velocitat màximes en funció de la tipologia de carrers: 20km/h a les vies que disposin de plataforma única de calçada i vorera, 30km/h a les vies d’un únic carril per sentit de circulació, i 50 km/h a les vies de dos o més carrils per sentit de circulació. Els ajuntaments, com és el cas del de Reus, poden limitar encara més aquests màxima, d’acord a les respectives ordenances de circulació.

Les regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez; i d’Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, han comparegut aquest dilluns per valorar l’entrada en vigir dels canvis, que coincideixen plenament amb els objectius del govern de Reus d’avançar cap a una mobilitat més segura i sostenible.

En aquest sentit, Vázquez i Berasategui han posat en valor la feina que des de fa anys ha fet l’Ajuntament i la planificació que està fent per anar encara més enllà en el compliment dels objectiu del que permet la modificació del reglament general de circulació.

Així, molts carrers de la ciutat ja fa anys que tenen la velocitat limitada a 30km/h; i, recentment, com a conseqüència de la pandèmia, s’ha accelerat l’ampliació de la xarxa de Vies 30 amb la creació dels carrils bici de convivència. Igualment, ja fa anys que l’Ajuntament va fer fet ús de l’ordenança municipal de circulació per rebaixar la velocitat en determinats carrers: alguns carrers de doble carril de circulació per sentit, la velocitat ja està limitada a 40 km/h, per sota dels 50 que fixa la normativa general.

L’entrada en vigor dels canvis obligarà a revisar i, si cal, a modificar la senyalització d’alguns carrers, tot i que en cap cas es preveu senyalitzar tots els carrers de la ciutat.

L’adaptació prevista de la ciutat als canvis, que disposarà d’un període informatiu per part de la Guàrdia Urbana abans de passar directament a les sancions, és la següent:

  • Vies 20: Tots els carrers amb plataforma única. A la ciutat n’hi ha una seixantena amb aquestes característiques. Principalment tots els carrers del nucli antic, i de la zona centre. L’Ajuntament renovarà i, en determinats casos, reforçarà la senyalització amb el pintat de senyals 20 a terra.
  • Vies 30: A Reus ja hi ha uns 35 carrers amb la velocitat limitada a 30km/h. Cal tenir en compte que la immensa majoria dels carrers de Reus són d’un únic sentit de circulació, i que passen a ser zones 30. No se senyalitzaran tots els carrers, però si que s’actuarà en els casos que es consideri oportú amb criteris de seguretat.
  • Vies 50: Les avingudes d’entrada i sortida de la ciutat de doble carril per sentit de circulació seguiran sent de 50 km/h, com les tenim ara. Són les avingudes de Salou, Riudoms, Montblanc i de Bellissens.
  • Les entrades a la ciutat per vies d’un sol carril, passaran a ser Vies 30 a la zona més urbana. Són les avingudes de Cambrils, Falset, Castellvell i Constantí.
  • Vies 40km/h. La resta de carrers amb dos carrils de circulació o més tindran una limitació a 40 km/h, tal i com ja estableix l’ordenança municipal de circulació actual.

Avançar cap a una mobilitat més sostenible

L’entrada en vigor dels nous límits de velocitat agafen a Reus amb els treballs en marxa per a la revisió del Pla de Mobilitat Urbana i l’Ordenança Municipal de Circulació; treballs emmarcats en el Pla d’Acció Municipal i els compromís de l’Ajuntament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030. Els treballs es desenvolupen en el marc de la Comissó especial de mobilitat sostenible:

  • Ordenança de Mobilitat: El text substituirà l’actual Ordenança de Circulació i modificarà altres normatives municipals que regulen la mobilitat a la ciutat.La nova ordenança regularà el canvi modal al que ja està fent front la ciutat, per tal de donar seguretat a la ciutadania i promogui i faciliti les modalitats de transport més sostenibles que actualment ja s’estant donant a la ciutat.
  • Pla de Mobilitat Urbana: L’Ajuntament està revisant el pla actual (del 2010) als canvis produïts en relació a les modalitats de transport, mobilitat més sostenible, tendència a la reducció del vehicle privat, irrupció de noves mobilitats, etc… L’objectiu és establir una guia correcta de mobilitat adaptada a les circumstàncies actuals i, especialment, als reptes en matèria de sostenibilitat.

Redacció

/* JS para menú plegable móvil Divi */