.

.

TOTS 21

L’alcalde i la pregonera signant el llibre d’honor.

Perafort ha posat punt i final a la seva festa major de Sant Pere, amb motiu de la qual s’han celebrat un total de 25 actes per a tothom. L’inici oficial de les festes es va donar el dia de la revetlla, amb la lectura del tradicional pregó que enguany va anar a càrrec de la Dra. Francesca Gras Canals, metgessa radiòloga especialista en patologia mamària i veïna de Perafort. Tal i com explicava Joan Martí Pla i Pla, alcalde del municipi: “Sempre busquem un pregoner que sigui una persona destacada i rellevant al nostre territori i que a més, conegui bé el nostre poble. He de dir que novament enguany, ho hem aconseguit amb escreix, ja que la nostra festa major disposa aquest 2018 d’una pregonera excepcional en l’àmbit de la medicina que és, alhora, amiga i veïna de Perafort”.

Segurament va ser l’estima dels veïns del poble la que va fer que el Casal de Perafort, s’omplís de gom a gom per escoltar les paraules de la pregonera. Durant el seu discurs, la Dra. Gras va recordar com havia estat la seva infància a Perafort i va explicar anècdotes relacionades amb la vida i la festa major al poble: “La nostra festa major la vivíem a casa i també al carrer. Durava tres o quatre dies, no hi havia tantes activitats com ara. Quan s’apropava la festa major, a les cases, es preparava tot perquè els convidats ho trobessin tot a punt. Es feia neteja a fons, s’organitzava la cuina, es planificaven els menús de cada dia, es preparaven neveres improvisades i es compraven barres de gel per tenir-ho tot ben fred”.

Moment de la cercavila amb el Llumenot.

A més, durant el seu discurs, la pregonera també va parlar del present de Perafort i Puigdelfí, del qual va destacar que “s’han aprofitat els reptes de modernitat, que els nostres gestors han sabut conduir amb seny i responsabilitat. Tenim una situació geogràfica que ens posiciona estratègicament al territori i que ens és favorable per continuar creixent i avançant. Tenim un poble modern i amb uns serveis a l’altura de les nostres necessitats: camp de futbol, piscines municipals, pistes poliesportives, parcs infantils, llar d’infants, casals… Són famoses les nostres coques i els nostres calçots, i no és cap tòpic dir, que el millor que tenim és l’herència que ens han deixat els nostres pares, de ser gent treballadora i emprenedora”.

Al sopar de gala hi van participar més de 120 veïns i veïnes.

Acabada la lectura del pregó, la pregonera va encendre el tro de festa major junt amb l’alcalde, i tot seguit, es va donar pas al sopar de gala en el que hi van participar més de 120 veïns i veïnes.

El dia de Perafort, es va celebrar la tradicional Missa en honor al patró, mentre que a la tarda, es va inaugurar l’exposició de manualitats, costura i puntes de coixí i es va celebrar la desfilada de costura, on els joves models del poble van lluir els seus millors vestits. El mateix dia de Sant Pere a mitjanit, va tenir lloc la revetlla jove, amb l’actuació musical de Tremendos i la sessió de disco mòbil a la carpa de festes.

Durant el cap de setmana, també hi ha hagut actes amb motiu de la festa major de Sant Pere. Aquest és el cas de la cercavila celebrada pels carrers del poble, la qual va comptar amb la participació, entre d’altres, de la Llumeneta, el Llumenot i les Avellanes Gironelles. Aquests elements festius no van faltar en aquesta activitat lúdico-festiva de tanta tradició a Perafort. El ball de nit, que va anar a càrrec de l’orquestra La Principal de la Bisbal, va ser l’últim dels actes celebrats dissabte, acte que per cert, van obrir els alumnes del curs de ball de Perafort.

Finalment, diumenge, va ser el torn de la volta ciclista 52è Premi Sant Pere Memorial Ramon Falcó, una cursa amb gran tradició a Perafort. El matí va continuar amb la missa cantada en honor a Sant Pere, després de la qual es va celebrar un vermut popular. Entre els actes destacats d’aquest darrer dia de la festa major de Sant Pere de Perafort, hi va haver el sopar de pa amb tomàquet que, amenitzat per la Bandarra Orquestra, va ser tot un èxit de convocatòria.

“De nou, Perafort ha aconseguit fer una festa major per a tothom. Hem tingut actes lúdics, amb molt bona acollida, com el tobogan aquàtic i el parc aquàtic instal·lat a la piscina. També hi ha hagut actes tradicionals i religiosos amb els que grans i petits han pogut gaudir dels dies de festa en honor a Sant Pere”, explica Martí Pla.