.

Vuit joves aturats han participat a la primera edició del projecte que té com a objectiu formar professionals de la gestió de projectes europeus amb estades a Brussel·les i a l’administració pública local. Foto: Diputació

Treballar cinc mesos a una entitat o institució a Brussel·les i un sisè mes a una administració pública de la demarcació de Tarragona. Aquesta ha estat l’experiència dels vuit joves participants en la primera edició del programa GENIUS, impulsat per la Diputació de Tarragona amb l’objectiu de fomentar la formació i inserció laboral de persones aturades en sectors estratègics i d’interès, com la gestió de projectes europeus. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i el diputat delegat d’Ocupació i Emprenedoria, Francesc Barbero, han acomiadat aquest dimecres els beneficiaris del projecte durant un acte de cloenda que ha tingut lloc a les Aules de Formació de la Diputació a la Vall de l’Arrabassada.

El programa GENIUS s’adreça a joves aturats amb estudis superiors (titulats universitaris, amb un Cicle Formatiu de Grau Superior o un certificat de professionalitat nivell 3) que reben un ajut econòmic mensual per fer front a les despeses de la seva estada professional.

A l’acte de cloenda, Noemí Llauradó ha explicat que “en els darrers anys, hi ha hagut un creixement sostingut de la migració de talent jove altament qualificat i detectem la necessitat que hi hagi línies de suport que millorin les condicions per consolidar el capital humà en el nostre entorn i fer més competitives i innovadores les empreses i institucions de la demarcació”. De la seva part, Francesc Barbero ha posat en valor la multiplicitat d’àmbits i àrees en les quals s’han format els joves que hi han participat i els ha encoratjat a aplicar en el futur tot el que han après aquests mesos.

Els primers joves participants del programa GENIUS van iniciar la seva estada a Brussel·les a l’octubre, on durant cinc mesos han rebut una experiència complementària a la seva formació en matèries relacionades amb el turisme, l’eficiència energètica i la sostenibilitat o la gestió dels assumptes europeus d’interès per a la demarcació de Tarragona, entre d’altres. Les entitats que els han acollit han estat l’Agrupación de Producción Interada Galpagro, ASUFIN, Chilean Chamber of Commerce, L’Ecole Européen de Brusel·les IV, l’European Association of Development Agencies, Finnova i PropTech House VZW.  El coneixement adquirit l’han pogut aplicar després durant la seva estada a un ens local de la demarcació de Tarragona. La Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal del Baix Penedès i l’Ajuntament d’Ascó han estat les institucions receptores en aquesta segona fase del projecte. La Diputació de Tarragona treballa en la preparació d’una nova edició del programa que s’iniciarà al darrer trimestre de l’any.

Amb l’estada a Brussel·les, els joves entren en contacte amb sectors estratègics i entitats de l’àmbit europeu. El coneixement adquirit durant els cinc mesos a Brussel·les s’aplica a la gestió de projectes d’àmbit europeu que es duen a terme des de les administracions locals, on els joves hi passen l’últim mes. Aquest retorn al territori d’origen amb l’estada a un ens local permet fer una transferència de coneixement que singularitza el programa. El projecte GENIUS també pretén ser una nova línia de suport que millori les condicions econòmiques i socials necessàries per consolidar el capital humà al territori i fer més competitives i innovadores les empreses i institucions del Baix Penedès, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, davant el creixement sostingut en els darrers anys de l’emigració de joves amb alta qualificació, coneguda col·loquialment com a ‘fuga de talents’.

Redacció