.

Ferran Bel, passejant per Rambla Nova, envoltat de cartells de la seva candidatura. Foto: Tarragona21

Ferran Bel, passejant per Rambla Nova, envoltat de cartells de la seva candidatura. Foto: Tarragona21

El candidat de Convergència Democràtica al Congrés, Ferran Bel, té clar que Catalunya en sortirà guanyant essent un estat independent. En aquesta entrevista concedida a Tarragona21 no veu contradicció en el fet de defensar la permanència de la Gran Bretanya a la Unió Europea i alora voler la fugida de Catalunya respecte a Espanya. Considera que les mateixes pensions en sortirien guanyant amb un estat propi.

Quines prioritats té Convergència per a Tarragona?

Les prioritats són les mateixes que les de fa sis mesos. El principal dèficit és en matèria d’infraestrutures, viàries i ferroviàries, en matèria de manteniment de la xarxa convencional, on Tarragona és una de les províncies més maltractades quant a quilòmetres de via del seu recorregut, i també en les infraestructures de futur, l’eix del Medierrani. Ens ha sorprès en la campanya que Podemos faci una aposta decidida per l’eix central i no pel mediterani.

Quant a infraestructures viàries, queda per resoldre la congestió i l’alta sinistralitat de la N-340, tant al nord com al sud de la demarcació; l’A27, que està paralitzada i que ha de ser una pota complementària de l’eix del mediterrani, i a la vegada hem de conseguir un preu de l’energia que sigui raonable i faci competitives les nostres empreses. La principal prioritat és generar llocs de treball i per fer-ho cal generar riquesa.

Convergència és un partit sobiranista. Aleshores, què va fer a Madrid? A negociar aquests dèficits o a plantejar la desconnexió?

Anem a fer les dues coses. El procés es troba en mans del Parlament de Catalunya i del Govern de la Generalitat i el seu president. Els nostres diputats i senadors seran els primers soldats del Parlament i d’aquest Govern. Això pot tardar un temps que avui per avui no podem determinar. Mentrestant, no podem prescindir de l’acció a Madrid. Generaríem un perjudici al nostre país i al nostre territori.

Va més debilitada CDC a Madrid sense haver-se aprovat els pressupostos de la Generalitat?

Al contrari, anem més reforçats des de la centralitzat que ha representat sempre Convergència i el seu compromís nacional. Però hem de fer les coses de forma assenyada. Ara tenim mil milions d’euros menys per als catalans i les catalanes. L’acció del president de sotmetre’s a una moció de confiança és un acció de força. Fa sis mesos teníem un govern provisional.

La irreponsabilitat de la CUP té les seves conseqüències. Per això fem una crida a l’electorat català i és que ara més que mai, el que necesita el president és reforçar el seu lideratge i el seu govern. I la millor manera de fer-ho és votar Convergència Democràtica.

Quin es el principal rival que tenen a Catalunya i a Tarragona? En Comú Podem?

Si fem cas de les enquestes, ens estem disputant el diputat amb En Comú Podem. Per això reclamem el vot útil perquè no progressi Podemos. A la demarcació el debat és aquest, un diputat més de CDC o de Podemos. A nivell nacional, és una llàstima que no pugui guanyar clarament un partit sobiranista.

En aquesta campanya, a Madrid no es parla del tema català…

Perquè no els interessa. Quan es parla de Catalunya es fa en clau electoral i en clau espanyola. S’usa Catalunya com a arma d’uns contra els altres. Votar forces espanyoles a Catalunya no té sentit, cal fer-ho en clau catalana. La nostra és l’opció més centrada. El full de ruta el vam consensuar les forces sobiranistes, si aquest canvia s’ha de consensuar. Si no, debilarem el projecte.

No creu que s’està debilitant?

Si es debilita haurem de buscar responsables dins de cada, no de fora.

Aquesta setmana Gran Bretanya vota sortir o no de la UE. Què votaria vostè si fos britànic?

Votaria mantenir-m’hi, i si fos un català que pogués incidir en aquest referèndum els explicaria que el millor és mantenir-se. El ‘Brèxit’, si prospera, serà un torpede en la línia de flotació del projecte europeu, que ja està força debilitat. A Catalunya li interessa una Europa forta, amb capacitat d’incidència i decisió al món.

Però Catalunya corre el risc, si s’independitza, de quedar fora de la UE

Jo crec que és una visió ‘curtplacista’. Si hi ha projecte europeu, Catalunya és imprescindible, no només per a Catalunya, sinó per la a pròpia Europa. No puc concebre una Europa sense Catalunya.

Bel: 'Podemos diu una cosa a Barcelona i una altra a Madrid'. Foto: Tarragona21

Bel: ‘Podemos diu una cosa a Barcelona i una altra a Madrid’. Foto: Tarragona21

Tenim un seriós problema amb les pensions, amb la seva viabilitat…

Sí, cal afrontar-lo al llarg de la propera legislatura. El propi govern dubta de la viabilitat del sistema de pensions.

Què proposa CDC?

Racionalitzar molt més el sistema de pensions.

Com?

Fent uns ajustaments al sistema actual, intentar que s’acompleixi l’edat de jubilació, generar mes ocupació, lluitar per tenir més gent treballant i cotitzant. Es podrien pagar més i millors pensions sent Catalunya un estat independent, perquè hi ha menys atur, més gent cotitza, el salari mig a Catalunya és més elevat i la població és una mica menys envellida.

Ens preocupen les pensions de viudetat, les que generen més problemes per a les persones que es queden soles. Veuen reduïts els seus ingressos de forma molt important quan les despeses són les mateixes. Quan les pensions han avençat a l’estat espanyol ho han fet per iniciativa de CiU. Plantejarem un nou pacte de pensions i incidirem en les pensions de viudetat.

Cal crear riquesa. Plantegem un sistema en què una part de la cotització vagi a un fons quan un empresari hagi de prescindir d’un treballador. Actualment, moltes indemnitzacions condemnen la viabilitat de les pròpies empreses.

Parlen de retallades del PP en pensions, però a Catalunya n’hem viscut de molt importants en sanitat i educació

Són importants, però ens movem en unes xifres destinades a sanitat i educació molt senblants als anys 2008 i 2009. Es va fer un ajustament consistent a deixar de créixer, però encara avui voldria conèixer quin sistema sanitari hi ha a Europa que es pugui comparar al català.

La negativa de la CUP a aprovar els pressupostos, quins problemes socials comportarà?

Vuit cents cinquana milions de problemes addicionals. És incomprensible el que ha fet la CUP; ha aprovat la pròrroga del pressupost de l’any anterior, que havia votat en contra dient que era perversa, i en canvi, quan pot aprovar un pressupost que incrementa en 850 milions d’euros la partida social, hi vota en contra per tàctica interna o per baralles. Però no és l’únic responsable. Catalunya sí que es pot i el PSC també en són, de responsables, com el PP i Ciutadans, també.

Qui voldria que governés després del 26-J? A qui donarien suport?

Quant al PP, o canvia molt o és impossible que compti amb el nostre suport. El nostre candidat, Francesc Homs, va fixar 15 condicions, amb una línia vermella ben gruixuda, que és el dret a decidir. Qui no ho posi al damunt de la taula, que s’oblidi del nostre suport.

L’única formació que defensa el dret a decidir és Unidos Podemos…

No ho sabem, diuen que és la seva proposta, però si n’hi ha una de millor, estan disposats a escoltar-la. El 21 de desembre, a Pablo Iglesias li va convenir dir que era una línia vermella, i l’altra dia, al debat a quatre, va dir que no ho era. En Comú Podem i Unidos Podemos són un calc del que ha passat durant molts anys entre el PSC i el PSOE, amb un discurs diferent a Catalunya i a Madrid.

Jaume Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */