.

Fèlix Alonso, alcalde d’Altafulla

Quin balanç fa del pacte de govern municipal?

En aquest mandat hem fet dos pactes: un primer amb Eina/ERC, que es va trencar davant de la intenció del cap de llista del soci de fer una moció de censura intentant sumar els regidors de Ciutadans i Convergència Democràtica. Davant d’això vam oferir a Convergència (avui PDeCAT) l’entrada al pacte de govern per substituir a Eina/ERC. A partir d’aquell moment la governança ha estat fluïda, excepte el període de la tardor/hivern del 2017/18 que l’aleshores PDeCAT va estar uns tres mesos fora del govern, desprès de nou la relació ha estat satisfactòria.

Què destacaria de l’acció de govern d’aquests quatre anys?

L’estabilitat que fa possible que l’activitat municipal de motor econòmic, de transformació i millora dels serveis a la ciutadania. La qualitat de vida i l’orgull que té la ciutadania de viure en un poble que durant aquests anys ha estat exemple de bon govern i de gestió excel·lent.

Com han notat els altafullencs i altafullenques la gestió municipal?

En uns serveis municipals molt amplis, transversals en totes les franges de la població i de gran qualitat, així ha estat reconegut per la pròpia població en la enquesta que vam realitzar a l’estiu del 2017 i que després ha estat contrastada per les opinions positives, tant de dins del municipi com de fora.

Els serveis de la brigada, que amb el pas del temps han anat millorant i avui són uns molt bons serveis, així com davant la incapacitat de poder contractar durant anys, els servies administratius han entrat en tensió però sempre donant un gran servei. Respecte a la policia, cal recordar les paraules de tots els consellers d’Interior de la Generalitat de Catalunya que ens posen no tant com exemple sinó com excepció d’una població de les més segures de Catalunya.

Com deixen la fiscalitat municipal? Quin és el nivell impositiu passats quatre anys?

Amb un deute zero. Hem passat del 23,97% d’endeutament (tampoc molt alt) fins al dia d’avui que és de zero en deutes amb els bancs. Quan ara fa anys anys vam arribar al govern, juntament amb el cadastre i la participació de veïnatge, vam ser dels darrers pobles d’Espanya que va aconseguir una nova valoració cadastral, que a una gran part de la població li va significar una baixada molt important de la seva despesa en el rebut de l’IBI. Als anys posteriors s’ha mantingut el % que l’ajuntament té potestat de modificar, això ha comportat una baixada de la càrrega impositiva. Respecte a les taxes s’han anant equilibrant en funció de la despesa.

Quines són les accions socials que destacaria? Gent Gran, llar d’infants, educació, transport, quines tasques s’han portat a terme?

En aquests anys de forta crisi econòmica a Altafulla, no hi ha hagut cap desnonament sense alternativa. Tenim dues escoles Bressol i cap nen nii nena s’ha quedat sense guarderia municipal amb un preu base per sota de la resta de poblacions, d’unes escoles i institut valorats molt positivament per la comunitat educativa. Uns parcs infantils que són l’enveja de la comarca, amb una activitat esportiva per sobre de la mitjana de poblacions amb molt més pressupost i població.

Durant aquests anys s’han continuat ampliant serveis com el de Bon dia (d’acompanyament a la gent gran perquè no estigui sola), seguiment de la gent que viu sola (monitoritzada pel consum d’aigua), un menú de dilluns a divendres per a la gent gran que no està en condicions de cuinar, un bus de transport adaptat que acompanya a la gent gran per fer visites al metge, a comprar… A tot això recordar que tenim un parc d’habitatges protegits i socials dels més amplis de Catalunya en relació a la seva població, i que per falta de demanda de la nostra població aquests anys s’ha ampliat a la ciutadania d’altres poblacions.

‘Sóc molt crític amb l’amateurisme dels nous dirigents de la Generalitat’

Quines han estat les principals inversions i què queda pendent per més endavant?

Las principals inversions en els darrers quatre anys han estat destinades a l’urbanisme i als equipaments municipals. Via Augusta va ser el tret de sortida d’aquest mandat, seguit de la biblioteca i el resultat en ambdós casos ha estat molt satisfactori i hem saldat un compte pendent amb el barri marítim on no s’havien fet mai inversions tan importants com aquesta i també amb el dipòsit de pluvials. Ara amb la Violeta i el Gimnàs/sala polivalent de la Portalada es posa fi a aquest mandat amb dos equipament cabdals per la vida cultural i esportiva de petits i grans. Això sense oblidar, la important inversió en parcs i jardins o en l’asfaltat i arranjament de la via pública

Sobre els reptes pendents, un ja en cartera superats els entrebancs, és portar l’aigua de l’Ebre a Brises del Mar; la recuperació de l’antic hospital, l’arranjament de la Ronda, la millora de la Vila Closa i el seu entorn, reprendre el pla pel Barri Marítim i els Munts són també projectes de futur i el darrer que tenim en ment és convertir l’actual casal d’avis en un centre de serveis per a la gent gran.

La Violeta i la nova biblioteca municipal són les fites culturals en inversió més rellevants?

Sense cap dubte. Tant una com l’altra han col·locat aquestes infraestructures culturals en un nivell propi de pobles molt més grans que Altafulla i permeten i permetran una activitat cultural viva i diversa per a tothom.

Altafulla s’ha situat en el mapa de les comarques de Tarragona en programació cultural? Té un segell propi?

Tenim programes de moltíssima qualitat i això ja és un segell propi. El teatre a la Vila Romana, el Festival de Música Clàssica, Festival Barnasants, Festival Internacional de Música, Altacustic…Tenen un impacte important en la vida cultural de la comarca. Però no hem d’oblidar les activitats mes quotidianes que fan d’Altafulla un referent durant tot l’any: els concerts de petit format com els divendres de Jazz, els clubs de lectura, el cine fòrum, la jornada de novel·la negra, les exposicions, les conferencies o xerrades, les presentacions de llibres, activitats que organitza l’Ajuntament o amb col·laboració amb les entitats. Altafulla és cultura.

L’aposta de l’equip de govern en turisme és la qualitat. Els resultats són satisfactoris?

Anem poc a poc, però crec que estem aconseguint un turisme familiar que valoren la bellesa, la tranquil·litat i els serveis i ofertes d’oci, esportives, senderisme, activitats infantils, de cultura popular, tradicional i culturals en general que tenim. A més a més estem aconseguint també una certa desestacionalització, allargar molt la temporada, cosa que afavoreix l’ocupació i les empreses. A ple estiu és una mica més complicat per la quantitat de gent que ve a la platja però busquem solucions per a que tothom es trobi bé. En aquests moments s’ha ampliat l’oferta de llits hotelers amb un hotel de quatre estrelles , la remodelació de part dels existents i l’inici de la construcció d’un de nou també de quatre estrelles a tocar del passeig marítim.

La gastronomia d’Altafulla comença a ser reconeguda?

És molt notable l’aparició de nous i bons restaurants en els darrers anys i la posada al dia dels de “tota la vida”. Crec que les jornades gastronòmiques que es celebren anualment han col·laborat a elevar el nivell de la restauració d’Altafulla i han creat una sana competència que es tradueix en una oferta de molta qualitat que es apreciada tant pels residents com pels turistes.

L’esport és marca de la casa d’Altafulla?

Evidentment, Altafulla ha fet una aposta decidida per a que l’esport fos un dels motors de la vida quotidiana de la seva ciutadania, a l’hora de ser un dels atractius fonamentals del poble a l’hora de projectar la nostra imatge exterior. Des de l’organització de grans esdeveniments esportius com els JJ.MM.2018, les Copes del Món i d’Europa i els diferents Campionats d’Espanya de Triatló, les competicions de caire nacional i internacionals de Vela o les diferents copes Catalanes de Bike Trial, passant per activitats de caire més popular referides a l’atletisme, el bàsquet, el futbol, el futbol sala, el ciclisme, l’orientació o el vòlei.

Les inversions en instal·lacions esportives han estat molt grans. L’adequació del camp de futbol amb la instal·lació de la gespa artificial i l’arranjament de les grades i els vestidors, l’ampliació del poliesportiu, la reforma de la piscina municipal, la senyalització i cura de camins i el futur gimnàs de La Portalada són algunes de les actuacions més importants.

Però per sobre de totes cal destacar el condicionament dels parcs per a la pràctica de l’activitat física. Parcs infantils amb elements esportius, de Salut per a la gent gran, específics com els de training o d’Skate o multiesportius.

Aquesta doble vessant organitzativa i d’inversió, juntament amb la feina inesgotable i inestimable d’unes entitats esportives molt actives, fan que a Altafulla gran part de la seva població practiqui l’esport i el tingui com un element cabdal dins de la qualitat de vida al nostre poble.

Quina és la vitalitat de les entitats del municipi? Què destacaria?

Excel·lent. Som un poble amb un teixit associatiu i cultural envejable. La política d’espais per les entitats, que al llarg del temps s’ha consolidat, ajuda a que les nostres entitats visquin una veritable primavera. Les seves innumerables activitats fa que Altafulla sigui un exemple de riquesa associativa. No podem destacar res en concret perquè podria ser una falta de tacte respecte a les altres entitats, simplement i que és molt el conjunt de totes elles que, sumant, fan d’Altafulla un poble inclusiu i molt potent.

La sostenibilitat, el respecte al medi ambient són eixos centrals del seu programa. Què s’ha fet en aquest sentit?

És i ha estat un dels nostres eixos de Govern, des de la conscienciació fins a l’acció. Destacaria la primera mesura que vam efectuar ja fa set anys quan, juntament amb l’Ajuntament de Tarragona, van prendre la mesura valenta de tancar l’accés dels cotxes a la platja de la roca del Gaià, on a l’estiu es concentraven més de 500 vehicles i avui és un espai recuperat dins d’una plana del Gaià que amb Tarragona i amb el Centre Mediambiental de la Sínia del Gaià treballem conjuntament per la seva conservació i millora.

Destaco també la recuperació, senyalització i manteniment de 25 quilòmetres pel senderisme, la recuperació de l’antic càmping del Canyadell amb un aula de natura i on el GEPEC forma els voluntaris ambientals. Fem una col·laboració estreta amb el centre de la Sínia. També l’adequació del camí de ronda des del Canyadell fins al carrer de Santa Marta, la senyalització de l’entorn de les termes romanes, la neteja anual dels camins de Sant Antoni, en col·laboració amb els caçadors d’Altafulla, per evitar el risc d’incendis. I finament, la neteja periòdica dels camins i l’obertura i conservació de nous parcs i jardins.

Fèlix Alonso, exercint el vot en uns comicis anteriors

Com observa els temes d’infraestructures pendents, des del Ferrocarril als peatges de l’autopista. Què preveu que pot passar i com actuarà com Ajuntament?

Una assignatura a mig acabar. He treballat molt des de l’ajuntament amb els altres companys del Pacte de Berà per veure complir el somni de salvar vides a l’N-340, també com a portaveu a la comissió de Fomento amb 67 diputats (l’únic de Catalunya). Ho hem aconseguit, també per l’N-240. Som l’enveja dels diputats de tota Espanya. Quan era al Congrés dels diputats a Fomento ens deien que tenim el privilegi del ser l’únic territori d’Espanya on les bonificacions a l’Ebre, al Camp i al Baix Penedès són del 100%.

Respecte al ferrocarril, la meva insistència com a portaveu a Fomento ha donat resultat ja que una vegada quasi acabat el corredor del Mediterrani al nostre territori, les inversions s’han revertit de l’AVE cap el tren convencional de Rodalies i Regionals, aconseguint fortes inversions pel manteniment en les nostres vies, especialment a l’R-14, R-15 i R-16. Havíem aconseguit una partida per la reobertura de la Reus- Roda (300.000 € per el primer projecte), però amb el vot en contra d’ERC i el PDeCAT i les dretes als Pressupostos Generals de l’Estat ara haurà d’esperar.

En canvi, la conquesta del desdoblament de l’N-340 al seu pas per Altafulla (la major nova inversió a Tarragona aprovada al 2018) continua en la fase de projecte de construcció i, amb sort, aquest any licitació de l’obra. Estarem sempre al capdavant per millorar les infraestructures del Camp que són vitals per la segona àrea metropolitana de Catalunya i per la Regió del coneixement que volem amb les altres alcaldies tirar endavant al proper curs polític.

Som davant del judici independentista. Vostè ha estat crític amb la presó preventiva i les qualificacions del fiscal. Quin capteniment en té?

Sempre he manifestat que l’acusació de rebel·lió i sedició no tenien sentit ja que com han declarat els propis acusats diverses vegades i tots ells que anaven de ‘farol’. Va fracassar la política i vam estar en mans d’uns irresponsables al govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat, que han desprestigiat i desprestigien les institucions. Estan buidant de contingut el nostre Govern en no governar.

Sóc molt crític amb l’amateurisme dels nous dirigents de la Generalitat i estic com a ciutadà molt dolgut per la irresponsabilitat dels que, des del meu parer, estan pagant una condemna de presó preventiva excessiva per molt què alguns dels encausats haguessin fugit, però que no van saber frenar a temps per por a haver de sentir allò de ‘les 155 monedes de plata’ . Dit això, la principal responsabilitat la té el Govern del sr. M.Rajoy per judicialitzar un tema polític i d’aquells hiperventilats, d’una banda i de l’altra, que llencen benzina al foc, quan el que necessitem és desinflamar i un veritable diàleg per trobar la millor solució, si finalment els encausat són condemnats.