.

Imatge de l’espectacle inaugural de les festes de Santa Tecla 700. Foto: Tjerk van der Meulen / Ajuntament

Santa Tecla 2022 ha començat a caminar de manera fascinant. Ha vingut de la mà de l’espectacle escènic ‘Setembre’, damunt de l’escenari de la Tarraco Arena, donant així el tret de sortida a la celebració tan especial dels 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat, un èxit teatral dirigit per Marc Chornet i amb música de Roger Conesa, i en el que hi han assistit 3.500 persones, omplint l’antic recinte taurí el vespre de dilluns. Els tarragonins i tarragonines sempre responen massivament quan hi ha espectacles sobre Santa Tecla o Sant Fructuós.

L’avantguardisme ha fet acte de presència a la TAP amb les actrius Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets, Júlia Creus i Maria Teresa Roig com a protagonistes, en el paper de Tània, Elisabet, Claustre i Azahara, ja que la dona ha estat el centre argumental, el missatge del muntatge, que ha jugat amb un desplegament portentós de llums, so i acompanyament d’una pantalla gegant, escenes en animació, tot en una línia clarament contemporània, allunyada del classicisme. Fins a 200 persones han acompanyat la representació teatral.

Tot un cúmul de situacions actuals reals: Tània és una jove de barri que no pot ni fer vacances; Elisabet és una coneguda compositora que ha perdut la seva filla; Azahara és una migrant que reb el rebuig pel color de la pell… Quatre martiris moderns.

Un altre moment del muntatge teatral, amb les dones com a protagonistes. Foto: Tjerk van der Meulen / Ajuntament de Tarragona

Una Santa Tecla moderna, feminista fins i tot, envoltada dels problemes diaris de la Tarragona actual, amb un fil conductor amb la santa. Un relat de quatre generacions de dones, que revivien els problemes de discriminació que pateixen, com l’assetjament, i amb un lligam totes elles amb la santa tarragonina. Qui seria la Tecla avui dia, tenint en compte que va actuar de manera inspiradora per als habitants de les ribes del Mediterrani del segle I dC.