TOTS 21

Una de les sirenes del Camp de Tarragona.

Protecció Civil de la Generalitat ha provat al llarg d’aquest matí l’efectivitat del so i cobertura de 89 sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT de Protecció Civil de la Generalitat. Entre les 10.00h i les 12.50h, s’han activat seqüencialment un total de 89 sirenes d’avís de risc químic ubicades en 39 municipis catalans.
El telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 121 trucades de ciutadania alertant del so de les sirenes. El nombre de trucades suposa una lleugera disminució respecte les darreres proves.
En la prova d’avui no s’han produït incidències destacables. Les dues noves sirenes que s’han instal·lat al municipi de Sant Vicenç de Castellet (Bages), on ja n’hi havia una, i una de nova al municipi de Puig-Reig (Berguedà) han funcionat perfectament i l’audició real sobre l’audició teòrica prevista ha estat superior.
Durant la prova, Protecció Civil de la Generalitat ha fet l’enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’ha informat a través del Twitter @emergenciescat de l’activació de les sirenes a cada municipi a través del #ProvaSirenes.
Com en anteriors edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil també ha enviat un SMS a les persones sordes de Catalunya que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. Aquestes dades estan disponibles a través de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA). També s’ha fet una trucada de veu automàtica a les persones residents a la zona de Campredó que no disposen d’altre mitjà d’avís de risc químic.
El CECAT de Protecció Civil s’ha mantingut en contacte amb els municipis on han sonat les sirenes al llarg de la prova.
Pel que fa a la participació dels centres educatius durant la prova, finalment 91 centres educatius de 29 municipis diferents han participat a l’exercici fent un simulacre de confinament a les aules. En total, entre alumnat, professorat i personal docent i no docent, han participat a l’exercici més de 36.000 persones.
Per a la prova d’avui s’havien repartit 68.000 fulletons i 7.000 cartells en català, a més de 25 cartells en aranès al municipi de Les. La majoria d’aquest material es va repartir entre els ajuntaments amb sirenes al seu terme municipal, així com a les entitats Port de Barcelona, Zona Franca i Mercabarna.