.

L’actual rectora, María José Figueras. Foto: URV

Hi haurà de nou batalla electoral a la Universitat Rovira i Virgili. Almenys tres candidats/tes -dues dones i un home- competiran per fer-se amb el Rectorat de la URV, segons ha sabut Tots21. La URV celebra enguany eleccions, previsiblement al maig. Els que seran candidats -encara no s’ha encetat el període electoral, tot i que és a punt de fer-ho- són l’actual rectora, María José Figueras, i els professors Josep Pallarès i Mercè Gisbert. El proper 24 de febrer, el Consell de Govern de la URV té previst reunir-se per determinar el calendari electoral que prèviament haurà confeccionat la Junta electoral de la universitat tarragonina. No es preveu que hi hagi més candidatures, però aquest extrem caldrà confirmar-lo en el període electoral.

Figueras acaba mandat i vol renovar-ne un segon. Els dos altres candidats sorgits fins ara estan celebrant reunions preparatòries al seu desembarcament públic.

Figueras ja havia reiterat en diverses entrevistes a mitjans des de fa més de mig any l’interès a presentar-se de nou ‘per consolidar els projectes amb la UE, desenvolupar el Pla d’Igualtat, amb l’adaptació a l’ocupabilitat, consolidant places de treballadors, afrontant el relleu generacional amb la captació de talent i realitzant les obres necessàries amb un millor finançament’. Que ‘la URV sigui sent el motor social, cultural i econòmic de les comarques de Tarragona’ és el seu eix.

Josep Pallarès (el Perelló, 1967) alhora catedràtic d’Universitat de Tecnologia Electrònica. Foto: URV

Maria José Figueras es llicenciada (1979) i Doctora (1986) en Biologia per la Universitat de Barcelona i es va especialitzar en microscòpia electrònica a la Universitat de Groningen (Holanda). Ha desenvolupat la seva carrera professional a la Unitat de Biologia i Microbiologia de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili, on és catedràtica de Microbiologia des de l’any 2000. El 2012 va rebre el reconeixement de la URV a la qualitat de la seva investigació amb un impacte superior a la mitjana mundial en l’àrea de Microbiologia.

Ha estat assessora científica de la l’Organització Mundial de la Salut, del Programa Ambiental de les Nacions Unides, de la Comissió Europea i de l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya en temàtiques relacionades amb la contaminació microbiològica de l’aigua.

És membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Microbiologia i ha estat ambaixadora a l’Estat espanyol de la Societat Americana de Microbiologia. Des del mes de juny de 2018, és rectora de la Universitat Rovira i Virgili.

Josep Pallarès

Davant tindrà tot un exdirector general d’Universitats, Josep Pallarès (el Perelló, 1967) alhora catedràtic d’Universitat de Tecnologia Electrònica al Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica (DEEEA) de la URV des de l’any 2009.

Pallarès ha estat sis anys vicerector de la URV, amb els rectors Francesc Xavier Grau i amb Josep Anton Ferré, però el càrrec des del qual ha agafat una experiència més elevada ha estat el de director general d’Universitats, entre 2016 i maig de 2019, sota els mandats de Carles Puigdemont i Quim Torra al capdavant de la Generalitat, càrrec que li ha permès conèixer la Conselleria d’Universitats, la d’Economia i el món universitari català.

En unes primeres declaracions com a precandidat, Pallarès ha dit a Tots21 que en tornar de la Direcció General va madurar la idea de presentar candidatura ‘amb el bagatge assolit i pensar en el futur de la URV, per tal de posicionar la URV estratègicament de cara als reptes de futur i poder-nos avançar als mateixos’.

Pallarès parla ‘de fer evolucionar’ la URV i no de provocar una ruptura. Pallarès lloa la tasca feta fins ara per la rectora i el seu equip. ‘L’objectiu sempre és deixar millor la Universitat de com l’hem rebuda, i el fet diferencial de la URV és l’alt nivell d’implicació de totes les persones que en formen part i hi han format part. Em mou la idea que la Universitat ha de continuar evolucionant pensant en els reptes als que ens hem d’enfrontar i quan aquests arribin, haver-ho planificat per saber situar-nos estratègicament. Es tracta d’identificar els reptes de futur’.

Quan la candidatura sigui oficial, ja abordarà in extenso en seu programa, com també anunciarà les persones que en formaran part.

Pallarès ha impartit assignatures de grau, postgrau i doctorat en diverses titulacions de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE). Es va llicenciar en Ciències Físiques a la Universitat de Barcelona (1991) i es va doctorar a la Universitat Politècnica de Catalunya (1997). Va realitzar una estada postdoctoral d’un any a la Universitat de Utrecht, Holanda (1999). Ha estat professor Titular d’Escola Universitària (1991) i professor Titular d’Universitat (2000), al DEEEA-URV.

Durant els seus anys a la URV, ha exercit com a Director del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica (2000-06), vicerector de Transferència i Innovació (2006-08) i vicerector de Personal Docent i Investigador (2008-14). També ha estat vicerector de Política Acadèmica i del Personal Docent i Investigador.

Com a investigador ha participat de forma continua en més de 20 projectes de recerca competitius i ha estat investigador principal en projectes de recerca competitius, en l’àmbit dels dispositius semiconductors optoelectrònics avançats. Ha dirigit set tesis doctorals i ha publicat més de 100 articles en revistes internacionals indexades.

Mercè Gisbert. Foto: magisnet.com

Mercè Gisbert

L’altra candidata és Mercè Gisbert (Tortosa, 1964). Catedràtica de Tecnologia de l’Educació i doctora en Ciències de l’Educació fou membre durant set anys del Plenari del Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya (CoNCA), organisme que té per objectiu fonamental vetllar pel desenvolupament de l’activitat cultural i col·laborar en l’ordenament de la política cultural en tot el referit a la creació artística.

Gisbert ha afirmat a Tots 21 que presenta la candidatura a les eleccions a rectora de la URV ‘amb un equip divers i amb una mirada d’espectre ampli, treballador i compromès, amb perfils que representen tots els àmbits de coneixement’.

Després d’anys d’experiència en gestió, tant dins com fora de la URV, ‘plantejo un projecte transformador per a la nostra universitat, que la posicioni com un agent clau per a la societat del país i, especialment, per al territori de la Catalunya Sud. Un programa centrat en les persones i el diàleg, amb una projecció global orientada a la transparència, l’equitat i la inclusió, fomentant l’excel.lència en la recerca i la docència’, ha destacat.

Amb un coneixement ampli del territori i des de la visió de l’educació, ‘el meu àmbit d’expertesa, puc enllaçar la URV no només amb el món productiu i econòmic, sinó també social i cultural, per a aconseguir el nostre màxim objectiu: una societat desenvolupada, sostenible, centrada en les persones i en el bé comú’, ha continuat afirmant a aquest digital.

Que procedeixi de la Facultat de Ciències de l’Educació és significatiu donat l’endarreriment històric en la realització de les obres i al respecte en reclama ‘posar ordre’. Gisbert ha estat vinculada al món de la cultura popular i tradicional, especialment des de l’àmbit de les bandes de música.

Jaume Garcia