.

Una imatge del debat moderat pel periodista Ricard Lahoz a la URV

Una imatge del debat moderat pel periodista Ricard Lahoz a la URV

Propostes en matèria socioeconòmica, claus del futur de la Unió Europea i la participació ciutadana junt amb la transparència de les institucions comunitàries han estat els temes i blocs per debatre aquest matí al debat amb els candidats a les eleccions europees del 25 de maig, on Europa i Catalunya han estat referències principals.

Organitzat per la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes i la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb la col·laboració de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), el debat ha estat moderat pel periodista Ricard Lahoz i ha comptat amb Ramon Tremosa, candidat a les europees del PSC; Ernest Urtasun per ICV; Ernest Margall, el núm.2 per ERC; i a falta dels candidats del PSC i del PP -en aquest últim cas encara no designat- han assistit Alejandro Colldefors, delegat Nacional de la Sectorial de Política Europea del PSC, i Jordi Roca, diputat dels populars al Parlament de Catalunya.

Situació i visió econòmica

En termes econòmics s’ha fet referència a l’actual situació de crisi econòmica i la necessitat de canvi. Colldefors (PSC) ha parlat de la necessitat d’acabar amb mesures com la troika i prioritzar l’ocupació amb polítiques d’industrialització, així com acabar amb el frau fiscal. Aquest, segons Tremosa (CDC), és a Madrid el més gran d’Europa i per tant responsabilitat d’Espanya. El convergent també s’ha referit a Bankia com exemple del que no s’ha de fer a Europa davant de fallida bancària. En aquest sentit, Roca (PP) ha valorat positivament la unió bancària a la UE per fer front comú en situacions d’aquest tipus. També ha remarcat que les reformes realitzades amb l’actual govern d’Espanya estan donant bons resultats.

Maragall (ERC) ha parlat de la necessitat d’un pacte social amb decisions sobre salaris mínims i màxims i d’acord amb Colldefors potenciar polítiques per tal que Europa recuperi la primacia en el terreny de la innovació i la indústria, a la vegada que noves polítiques demogràfiques davant una Europa “que s’està envellint” ha dit. També s’ha referit a la necessitat de la implicació i participació de la societat catalana en les eleccions, com també ho ha fet Urtasun (ICV) qui considera que per a que hi hagi canvis cal una majoria diferent del Parlament Europeu. Ha criticat també les polítiques de retallades en serveis bàsics i el benestar social i que cal recuperar l’essència inicial de la UE on destacaven els drets i llibertats.

El debat ha tingut lloc a l'Aula Magna de la URV amb gran nombre d'assistents

El debat ha tingut lloc a l'Aula Magna de la URV amb gran nombre d'assistents

Estructures polítiques

Colldefors (PSC) considera que la UE pateix falta de transparència en algunes decisions i institucions i proposa a llarg termini la reducció del nombre de comissaris de cada partit així com unificar la presidència de la Comissió i el Consell en una sola persona i una sola seu i que hi hagi rendició de comptes per millorar-ne la transparència.

Mentre Tremosa (CDC) ha criticat la falta de consulta ciutadana en casos com el debat que ocupa a Catalunya o quan es va canviar la Constitució, Roca (PP) ha defensat una UE “absolutament democràtica” i que Catalunya sempre ha sigut més europeista que Espanya tot i els “actuals discursos frikis” i ha posat com exemple la frase “Prefereixo quedar fora d’Europa abans que seguir dins d’Espanya” de forma crítica provocant rebombori entre el públic. Urtasun (ICV) per la seva banda, ha provocat aplaudiments entre els assistents al dir que “el que jo considero friki és que a vuit setmanes de les eleccions el PP no tingui designat candidat”. També ha criticat mecanismes com la troika i la necessitat de controlar els lobbys. Finalment, Maragall (ERC) ha defensat que el debat i objectiu està i es tracta de protegir i enfortir Europa, i que està en joc capgirar la situació i mapa polític actual.

La situació de Catalunya i respecte Europa

Maragall (ERC) considera que Catalunya “és imprescindible en termes europeus” i que ahir al Congrés es va evidenciar que Catalunya ha esgotat el recurs estatal i que haurà d’emprendre un d’europeu i sí veu possible una Catalunya Federal.

Colldefors (PSC) ha recordat que el dret a decidir no forma part de l’agenda europea i que és un tema que primer ha d’aclarir Catalunya i Espanya, mentre que Tremosa (CDC) ha afegit que encara que siguin europees la gent sempre vota en clau local i segurament més ara amb el tema de la consulta que domina el debat polític. Urtasun també ha valorat que el focus està en saber que vol la ciutadania sobre el seu futur i que el debat d’ahir no va ser digne d’una societat europea.

Roca (PP) per la seva banda ha sentenciat dient que “si algú vol fer una reforma o canvi ho ha de preguntar i consensuar amb la resta d’estats membres com ahir va fer Catalunya consultant si té permís per fer una consulta al Congrés dels Diputats on el parlament democràticament electe va dir que NO”.