.

L’eina, que es gestiona des de les infraestructures del COS (una unitat mixta amb la Universitat Rovira i Virgili), està a l’abast d’empreses, centres de recerca, investigadors d’universitats i altres entitats o institucions.

El centre tecnològic Eurecat ha desenvolupat una plataforma de seguretat alimentària per a la detecció de fraus en aliments propis del Camp de Tarragona i de l’àrea mediterrània, resultant de la recerca que ha implementat en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Nutrisalt, amb l’objectiu d’afrontar els reptes dels sectors agroalimentari i de la salut i donar resposta a la creixent demanda de productes alimentaris saludables, segurs i respectuosos amb el medi ambient.

La plataforma “ha generat una base de dades d’accés obert que recull metodologies i sistemes d’anàlisi per a la detecció de situacions de frau alimentari en més d’un centenar d’espècies vegetals i animals pròpies de la mediterrània”, explica el director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Antoni Caimari.

La plataforma ha estat presentada per la investigadora de la Unitat de Ciències Òmiques d’Eurecat Nerea Abasolo, en el seminari ‘Productes saludables, segurs i sostenibles: nous serveis innovadors per a la indústria agroalimentària i de la salut’, que ha tingut lloc en format digital, per donar a conèixer les principals eines i serveis per a les empreses, resultants de la recerca implementada per Eurecat dins del PECT Nutrisalt.

En les seves paraules, “la seguretat alimentària representa un dels elements més importants de les polítiques de salut pública a nivell mundial, essent la traçabilitat i l’autenticitat factors clau per garantir la bona qualitat dels aliments i protegir els interessos dels consumidors”.

Mitjançant ciències òmiques, la plataforma “aporta als seus estudis una alta sensibilitat, especificitat i velocitat en el procés de generació d’informació, que permet detectar amb precisió i rapidesa una àmplia versatilitat de compostos o alteracions en la composició dels productes que poden constituir motiu de frau alimentari”, remarca el director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Francesc Puiggròs.

D’altra banda, per a la detecció de substàncies al·lergògenes, s’ha fet un recull de les tècniques més utilitzades per a la detecció dels principals al·lèrgens en superfícies; aquells que afecten a més persones o que poden causar reaccions més greus.

L’eina, que es gestiona des de les infraestructures del COS (una unitat mixta amb la Universitat Rovira i Virgili), està a l’abast d’empreses, centres de recerca, investigadors d’universitats i altres entitats o institucions perquè la puguin consultar online i millorar els seus processos i la seva competitivitat.

L’esdeveniment, organitzat per Eurecat, ha comptat també amb una ponència dels investigadors de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat Joan Teichenné i Matteo Pusceddu, que han identificat, emprant metodologies computacionals desenvolupades pel grup de recerca en Quimio-informàtica i Nutrició de la URV, potencials ingredients saludables presents en plantes del Camp de Tarragona, prioritzant les parts de les plantes que no es mengen, per tal de donar-los valor afegit i en línia amb el concepte d’economia circular.

Posteriorment, l’activitat biològica saludable d’aquestes molècules i ingredients ha estat validada a Eurecat mitjançant estudis in vitro i en animals. Aquests estudis constitueixen la base perquè aquestes molècules i ingredients puguin fer-se servir per a l’elaboració d’aliments funcionals o suplements alimentaris.

L’investigador de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, Juan Maria Alcaide, ha explicat el funcionament d’una nova plataforma d’ecotoxicitat per a la detecció de l’impacte ambiental de contaminants aquàtics i terrestres, que ha desenvolupat el centre tecnològic.

Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Nutrisalt

L’esdeveniment s’emmarca dins el PECT de Reus i el Camp de Tarragona per a una alimentació innovadora, segura, saludable i sostenible per al benestar de la població i l’impuls del territori – Nutrisalt, una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Reus, conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Fundació URV, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i el centre tecnològic Eurecat, amb el suport dels ajuntaments de Tarragona, la Selva del Camp, Constantí i Maspujols, i del sector agroalimentari del territori.

Redacció