.

Eurecat desenvoluparà una tecnologia d’encapsulació de nous productes fitosanitaris, dirigits a prevenir malalties en el sector de la viticultura orgànica i convencional. Foto: Cedida

La Unitat de Tecnologia Química del centre tecnològic Eurecat, amb seu a Tarragona, participa en el projecte Coppereplace que té per objectiu reduir l’aplicació de coure en vinyes i remeiar sòls contaminats en diferents àrees de l’Europa sud-occidental, mitjançant solucions integrades, sostenibles i alineades amb mètodes de producció respectuosos amb el medi ambient.

En concret, Eurecat “desenvoluparà una tecnologia d’encapsulació de nous productes fitosanitaris”, dirigits a prevenir malalties en el sector de la viticultura orgànica i convencional, explica el director de la Unitat de Tecnologia Química del centre tecnològic, Ricard Garcia Valls.

L’ús dels nous productes fitosanitaris “permetrà reduir la quantitat de coure utilitzada sense generar microplàstics”, detalla el promotor de la Unitat de Tecnologia Química d’Eurecat, Josep M. Montornés.

A més, Coppereplace crearà una xarxa de stakeholders que incorporarà viticultors i altres representants del panorama vitivinícola internacional, per tal d’involucrar tots els agents interessats en el projecte perquè puguin aportar el seu coneixement i experiència.

El projecte, que es va iniciar el 2020 i està previst que finalitzi el 2023, té un pressupost superior als 1,6 milions d’euros i ha rebut més d’1 milió d’euros de finançament per part del Programa de Cooperació Territorial Europa Sud-occidental (Interreg Sudoe).

El projecte, liderat per la Plataforma Tecnològica del Vi, compta amb un consorci internacional format per l’Associaçao para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense (ADVID), Institut Français de la Vigne et du Vin (IFV), Sogrape Vinhos, Centro de Valorización Ambiental del Norte (CVAN), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC-UMA), Vignerons Bio Nouvelle Aquitaine (SVBNA), Eurecat, Familia Torres, Universidade do Porto (GreenUPorto), Universidad de Vigo, LBS (Gérard Bertrand) i Jean Leon. A més, el consorci compta amb el suport de la consultora Artica Enginyeria i Innovació (artica+i), que exerceix com a oficina tècnica del projecte donant suport en la fase de disseny i definició de la proposta, així com en el seguiment i justificació tecnicoeconòmica de Coppereplace.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.600 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors.

Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa.

Redacció