.

L’Alba, de Vila-seca, retornant en tren aquest divendres des de Barcelona. Foto: Cedida

La ràpida decisió de la Generalitat de confinar perimetralment tots els municipis de Catalunya afecta notablement la gran colònia d’estudiants universitaris de les comarques de Tarragona que durant la setmana s’allotgen a la capital catalana, sobretot perquè crea incerteses i dubtes, mentre que el tancament de recintes els causa efectes col.laterals negatius.

Com que estudien i resideixen fora de Barcelona, entren a formar part del col.lectiu que amb la documentació d’autoresponsabilitat que emet la Generalitat, poden tornar a casa. Però hi ha una certa confusió al respecte i bastanta desconfiança. El confinament ‘finde’ està canviant els seus hàbits i els de molta altra gent.

La Carla Piqué, cambrilenca de 21 anys i que ara viu a Reus, estudia Nutrició a la Universitat de Barcelona. El confinament ha fet que hagi avançat la seva tornada de cap de setmana a la capital del Baix Camp: ‘Jo i ma germana, que estudiem a Barcelona, hem tornat en tren el dijous, un dia abans de l’habitual per no tenir problemes’.

Carla Piqué. Foto: Cedida

La Carla passa la setmana a Barcelona perquè ha d’anar tres dies al fisioterapeuta per una lesió i perquè practicava esport al gimnàs de la universitat, no hi va perquè anés a classe, ja que aquestes són virtuals des de fa dues setmanes. El confinament li suposa un problema afegit: ‘Estic apuntada a un programa Esports UB, que et concedeix crèdits per convalidar assignatures, especialment les optatives. Com que no es pot fer esport perquè el gimnàs de la ‘Uni’ està tancat, no estic sumant hores’. La UB li va enviar un correu informat-la que tancaven el gimnàs fins a nou avís, sense especificar com quedaven les convalidacions de les assignatures.

El cap de setmana el passarà a Reus sense poder ‘ni anar a la platja a Cambrils o al cinema, perquè no podem sortir de la ciutat. I a més, els cines, bars i restaurants estan tancats’, es lamenta.

Vida casolana, com la que també haurà de fer l’Alba Sánchez, de 20 anys, una vila-secana que estudia un màster de fotografia de moda i publicitària a Barcelona. Té una habitació llogada en un pis del barri de Gràcia, que comparteix amb altres estudiants o treballadores de la seva edat. ‘Havia de tornar amb tren dissabte a Vila-seca, però per estalviar-me sorpreses ho he avançat a aquest divendres’, relata. L’Alba ha agafat el tren a les 9:55 a l’estació del passeig de Gràcia, camí de Vila-seca: ‘No m’he trobat mossos d’esquadra ni res semblant, he pogut marxar tranquil.lament’, afirma. Els seus pares li havien enviat una còpia del certificat d’empadronament de l’Ajuntament de Vila-seca i ella demanà un certificat del centre on estudia, ‘també per si de cas’, ja que no es refien del certificat d’autoresponsabilitat. El seu pare, David, afirma: ‘No saps mai per què es farà servir el certificat d’autoresponsabilitat perquè no el verifiquen. Com saben les autoritats on vaig jo?’

L’Alba sol anar els caps de setmana amb els seus amics a La Pineda, a Salou o a Cambrils a fer un tomb, també fa sortides a la muntanya: ‘Ara haurem d’estar-nos a casa i mirar pel.lícules’.

L’Eulàlia Busquets és de Cornudella de Montsant, a la comarca del Priorat. Treballa en un institut de Sarrià com a professora d’anglès, un institut on confinen una aula cada 15 dies. Volia tornar a Cambrils a passar el cap de setmana, on ara hi resideix quan torna de la capital catalana. No podrà fer-ho perquè no seria un desplaçament per motiu laboral, d’estudis, sanitari o per tenir cura d’un familiar. ‘A Barcelona no hi ha zones verdes àmplies, no està feta per estar-hi enclaustrada. En canvi, no m’importaria estar confinada a Ginebra, on tot són grans parcs i zones verdes’, sosté.

Anar a Castelldefels a cuida la mare

A banda dels estudiants i professors, hi ha més gent que es mou entre l’entorn de Barcelona i Tarragona o a l’inrevés. La María José viu a Salou i ha d’anar forçosament aquest cap de setmana a Castelldefels, on viu la seva mare, ja gran, i que requereix atencions. ‘He hagut d’omplir dos formularis que m’he baixat d’Internet, explicant el dia de sortida i el de tornada i la causa del desplaçament’. Sortosament, la María José domina la tecnologia i se n’ha sortit bé, sense haver d’imprimir els documents, un altra problema que tenen aquelles persones a les quals el món digital els sóna poc menys que a xinès. La Maria José haurà d’estar-se tot el cap de setmana a Castelldefels, ja ho té assumit, i en aquest sentit no tenia previst fer desplaçaments fins diumenge, el de tornada a Salou.

En l’àmbit de moviment de vehicles, un municipi que és clau per veure el desplaçament dels barcelonins és Roda de Berà. El seu alcalde, Pere Virgili, confessava aqust divendres a Tarragona21 que ‘si bé els darrers dos caps de setmana hi havia moltíssima gent de la zona de Barcelona, i ho notàvem els dissabtes i diumenges al passeig Martítim, ara no hem notat que ens hagi vingut més gent. Haurem d’esperar a dissabte i diumenge, però jo crec que la ciutadania seguirà el que han dictat les autoritats’.

Jaume Garcia