.

Equip i patrocinadors durant la roda de premsa d’aquest matí.

Un grup d’estudiants de diferents graus d’Enginyeria de la URV s’han marcat el repte de crear des de zero una moto elèctrica competitiva. El seu disseny final s’enfrontarà amb els d’altres 74 equips universitaris procedents de 17 països diferents que prenen part a la cursa Motostudent 2018. La cita, biennal i amb prestigi com per exercir de reclam per estudiants d’enginyeria de tot el món, tindrà lloc el mes d’octubre al circuit d’Alcanyís. La URV hi serà per primer cop amb un equip anomenat URVoltage Racing. Els seus components s’han presentat aquest matí al rectorat de la universitat en presència del rector, Josep Anton Ferré, el president de l’Autoritat Portuària, Josep Andreu, i el director comercial de l’empresa tarragonina Klèver, Javier Díaz. Els dos darrers són els primers espònsors d’una aventura competitiva (en una cilindrada equivalent a la de Moto3) però amb un missatge de fons, el d’ajudar a fer atractius els estudis d’Enginyeria en un moment en què les matriculacions arreu de Catalunya “tenen una tendència a la baixa”. Així es manifestava Lluís Guasch, representant del professorat que també veia en aquesta idea “un bon punt de trobada entre les empreses i la universitat”.

El cap de l’equip, Víctor Barcelón, feia de portaveu dels estudiants explicant els detalls d’un projecte que requerirà inventiva en el modelatge dels elements elèctrics (motor i bateries), electrònics (“vital per un a òptim aprofitament de totes les peces elèctriques”) i mecànics. En aquest darrer punt, Barcelón destacava “el handicap amb el qual ens trobarem perquè tant el xassís com el carenat seran de disseny propi i no estàndard”. El conjunt s’haurà d’adaptar a les característiques físiques del pilot, una altra de les peces clau que es troba a hores d’ara en fase de selecció. El termini es clourà el pròxim mes de juny.

De caràcter multidisciplinari perquè incorpora també col·laboradors de graus com Periodisme i Màrqueting, l’equip encara no ha cobert el pressupost per garantir-ne la viabilitat econòmica i la materialització de cadascun dels objectius, de manera que segueix obert a nous col·laboradors que poden informar-se sobre el projecte a través del web www.urvoltageracing.com. Tant Barcelón com Guasch ressaltaven durant la presentació haver pres la decisió de competir a la cursa en el vessant elèctric i no de motor de gasolina per un compromís “amb l’ecologia” i “la tecnologia del futur”. Dos conceptes “amb els quals ens sentim identificats i que des del principi ens van cridar l’atenció”, explicava Andreu per argumentar el suport del Port. “Tenim un recorregut en comú amb la URV per fer valdre el nostre territori i el seu talent”, afegia. “Ens va agradar comprovar el detall amb què tenien preparat el projecte”, afirmava per la seva banda Díaz (la seva empresa ha estat la responsable de la creació i posada en marxa de la web).

Finalment, el rector tornava a destacar la necessitat de “transmetre una imatge fresca i suggerent per atreure a més estudiants al món de l’Enginyeria. Existeix una demanda de titulats en tots els sectors industrials, i no només en els tradicionals sinó també en el digital, i hem de ser capaços de fer veure als joves que volen entrar a la universitat l’immens mercat laboral que hi ha”.

J.S.