.

Ball parlat de Sant Crist.

Amb el mes de maig començat i com marca la tradició, Salomó ha donat el tret d’inici a les representacions del Ball del Sant Crist aquest diumenge dia 7. L’espectacle, que pertany al gènere dels balls parlats, molt arrelats al Camp de Tarragona, combina teatre i dansa i està declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

L’obra d’arrels medievals i estructurada per última vegada per l’Institut del Teatre de Barcelona, tindrà lloc a l’església de Salomó durant els quatre diumenges de maig a les 12 del migdia, que enguany escauen els dies 7, 14, 21 i 28. Les localitats són numerades. Per a més informació i reserves cal contactar al telèfon 977 629 058 o al correu electrònic info@balldelsantcrist.cat.

El Ball Parlat segueix invertint aquesta temporada en el replantejament de la posada en escena d’alguns quadres de l’espectacle, amb l’objectiu de millorar l’obra i fer-la més dinàmica de cara a l’espectador. De fet, aquest 2017 ve marcat per la renovació d’una part del vestuari, la incorporació de nous actors a l’elenc i la consolidació dels personatges que van estrenar-se la temporada passada, principalment joves de la vila que garanteixen el relleu generacional i futur del Ball.

Les funcions d’enguany seguiran sent al mateix preu que els darrers anys: 10 € l’entrada individual i descomptes de grup a partir de 15 persones. A més, l’organització ha signat novament un conveni amb restaurants locals amb la voluntat d’oferir paquets que combinen l’entrada d’accés a l’espectacle, menús a restaurants i excursions i visites guiades. Les ofertes es poden consultar al lloc web de l’entitat, www.balldelsantcrist.cat.

La llegenda

L’obra, representada pel cap baix des de l’any 1843, recupera un dels episodis més destacats de la historia de Salomó. Posa en escena una llegenda d’arrels medievals que explica que, davant la fam que patia el poble i la comarca, un mercader salomonenc de nom Josep Nin, va determinar embarcar vers a l’Alger a la recerca de blat.

Tot fent tractes amb un mercader musulmà anomenat Mahomet va descobrir la imatge d’un Crucifix, i va decidir adquirir-lo com fos. Davant la negativa inicial de Mahomet, Josep Nin li oferí la plata que pesés. Acceptada la condició i arribat el moment de la pesada, el canastró només acceptava trenta monedes.

Sentint-se enganyat, Mahomet es desdí del tracte i es negà a lliurar la imatge. Josep Nin va recórrer a la justícia reial. El rei manà repetir l’operació davant la seva presència, amb el mateix resultat que abans: el Crist pesava només els diners que Judes havia cobrat per la seva delació. No sense alguns entrebancs, Josep Nin embarcà la Imatge i la portà a Salomó. El Sant Crist esdevingué el patró de la vila i va desvetllar una extraordinària devoció, fins i tot a les comarques veïnes.